Harvard Psikologlarına Göre: “İyi Ve Zeki” Çocuklar Yetiştiren Ebeveynler Bu 5 İşi Yapıyor
Harvard Psikologlarına Göre: “İyi Ve Zeki” Çocuklar Yetiştiren Ebeveynler Bu 5 İşi Yapıyor
1- Çocuklarınızla kaliteli zaman geçirin.
Çocuklarınız bir Xbox veya iPhone'u çok sevebilir. Fakat birebir bağlar oluşturmayı daha çok isterler. Onlarla birlikte, onların sevdiği şeyleri yapın. Çocuklar bunu iyi bir deneyim olarak hatırlayacaklardır.
2- Çocuklarınıza diğerlerini önemsemeyi öğretin, yüksek etik (ahlâki) değerler verin.
Bu, çocuğunuzun doğru şekilde sosyalleşmesini sağlar. Dahası, ona karşı verdiğiniz taahhütleri yerine getirmeye de hazır olmalısınız. Aksi takdirde sizden "sözünü tutmamayı" ve "yalan söylemeyi" öğrenir.
Sorumlulukları ve yükümlülükleri çocuğunuza her zaman hatırlatmanız gereken şeylerdir. Erken yaşlarda bile sorumlu ve yükümlü olmalıdırlar: Ev işleri, okul sorumlulukları, görgü kuralları, arkadaşlara karşı yükümlülükler ve başkalarına verilen vaatler gibi…
3- Çocuklarınıza başkalarını takdir etmeyi ve yapılan iyiliğe minnettarlığı öğretin.
Şımartılmamış bir çocuk, başkalarını sağlıklı bir şekilde kabul eden bir çocuktur. Bu onay, yaşamına katkıda bulunan insanlar için takdirle gelir.
Başkalarına minnettarlık besleyebilen insanların; yardımsever, cömert, şefkatli ve affedici olmaları daha olasıdır. Ayrıca bu kişilerin, mutlu ve sağlıklı olma olasılıkları daha yüksektir.
(Harvard
psikologlarının, "Peki, bunları nasıl öğreteceğiz?" sorusuna da bir
cevabı var:
Alışkanlıklarını sizden öğrenmesine izin verin. Sizin için yaptıkları güzel bir şeye şükran göstermeye hazır olun. Ama dikkatli olun! Yaptıkları şeyler için onlara çok minnettarlık göstermek çocukları mahveder. “Gerçek sorumluluklar”a "gerçek tepkiler"... Yalnızca nadir görülen iyilik eylemlerini övmelerini bekleyin. Her iyiliği değil.)
4- Onlara büyük resmi görmeyi öğretin.
Çocuklar, küçük bir aile ve arkadaş çevresi ile empati kurar ve onlar ile yetişir. Fakat çocukların, düşüncelerinin ve eylemlerinin bir topluluğu nasıl etkileyebileceğini bilmesi gerekir. (Ve buna göre hareket etmesi yani toplumu önemsemesi...)
Çocuğunuzu diğerlerinin, özellikle de savunmasız olabileceklerin bakış açılarını ve duygularını düşünmeye teşvik edin. Onlara, alay edilen bir çocuğu rahatlatmak veya sınıftaki yeni çocuğa ulaşmak gibi konularda harekete geçebilmeleri için basit fikirler verin.
Bazı insanların zorlukları hakkında, diğer ülkelerdeki veya topluluklardaki çocukların farklı zorluktaki deneyimleri gibi ilgi çekici konuları tartışın.
Çocukluk, kişiliğimizin çoğunun şekillendiği yaşam dönemidir.
5- Ve son olarak: "Paylaşmak umursamaktır!" diyorlar.
Bkz: https://www.powerofpositivity.com/parents-raise-good.../
(Alıntı)
Yorumlar
Yorum Gönder