Rızkın Genişlemesi ve Bereketlenmesi İçin 10 Tavsiye

Rızkın Genişlemesi ve Bereketlenmesi İçin 10 Tavsiye

1-       Allah’tan Korkmak
Her hareketimizde ve fiilimizde Allah’ı hatırlamak Talak Suresi’nde “Her kim Allah’tan korkarsa, Allah ona bir çıkış yolu sağlar. Ve onu ummadığı yerden rızıklandırır.” Denmiştir.

2-       Tevekkül Etmek
Tevekkül, gerekli bütün tedbirleri aldıktan sonra, Cenab-ı Hakk’ın verdiği neticeye razı olmaktır. Böyle bir insan huzurlu yaşar, geçim noktasında endişeye kapılarak ruhuna elem çektirmez Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: “Siz Allah’a hakkıyla tevekkül etmiş olsaydınız; O,sabah yuvalarından aç çıkıp akşam tok olarak dönen kuşları rızıklandırdığı gibi, sizi de rızıklandırırdı.” (İbn-i Mace,Zühd 14) Başka bir hadiste; Bir adam Peygamberimize (a.s.m.) gelerek, “Ben devemi salı vererek mi tevekkül edeyim, yoksa bağlayarak mı?” demiştir. Efendimiz ise, “Deveni bağla sonra tevekkül et.” (Tirmizi, Kıyamet, 60) buyurmuş, böylece tevekkülün ölçüsünü en güzel şekilde ortaya koymuştur.

3-       Kuran Okumak
Evlerimizde Kuran Okumak Berekete vesile olur. Rabbimiz Enam Suresinde Şöyle Buyuruyor: “Ve işte bu da bir kitaptır ki, O’nu Biz indirmişizdir, mübarektir, kendisinden evvelki kitapları tasdik edicidir…” (En’am, 92) Özellikle Vakıa suresini okumaya devam etmek rızıkta berekete vesiledir. Havassul Kur'an’da şöyle geçmektedir “Kim ki vakıa süresini her gece okursa ona ebediyyen sefalet isabet etmez, kim ki bu sureyi her sabah okursa ona ebediyyen fakirlik yaklaşmaz.” (Havassul Kur'an, İmamı Ya’fi)

4-       Besmele İle Başlamak
Sadece Yemek yerken değil, yaptığımız tüm işlere Besmele ile başlamalıyız. Besmele’nin gücüyle ilgili Resulullah Şöyle demiştir: “Besmele inince bulut doğuya kaçtı, rüzgâr sakin oldu, deniz dalgalandı ve bütün hayvanlar kulak verdiler. Şeytanlara da semadan taşlar yağdı. Allah Teâlâ, besmele hangi şeyin üzerine okunursa muhakkak o şeyde bereket yaratacağına dair izzet ve celaline yemin etti.” Suyutî, DMensur: 1/26

5-       Namazı tadili erkan ile kılmak.
Hadisi Şerifte “Bir adamı namazın rüku ve secdesini hafifletir (tadili erkanı terk eder) görürseniz, onun çoluk çocuğuna acıyınız.”(Ruhul Beyan) denmiştir. Yani tadili erkanı terk eden geçim darlığına düşer, tadili erkana riayet eden ise geçim genişliğine kavuşur. Ayrıca Namaz Kılmak ile ilgili Taha Suresinde geçen ayette şöyle denmektedir: “Hem ailene (ümmetine) namazı emret, hem de kendin ona sabırla devam et! Biz, senden bir rızık istemiyoruz, seni Biz rızıklandırırız; güzel sonuç takvanındır.” (Taha, 132)

6-       Zekat ve Sadaka vermek
Malın şükrü mal iledir. Yani zekat, malın şükrüdür. Şükür ise malın artmasına sebeptir. İbrahim Suresinde “…Eğer nimetime şükrederseniz onu elbette ve elbette çoğaltırım…” (İbrahim, 14/7) buyrulmuştur. Yani zekat, malı hem telef olmaktan muhafaza eder, hem de ilahi hazineden artmasını temin eder, Hadisi Şerifte "Kim helal kazancından bir hurma kadar sadaka verirse -ki, Allah, helalden başkasını kabul etmez- Allah o sadakayı kabul eder. Sonra onu dağ gibi oluncaya kadar herhangi birinizin tayını büyüttüğü gibi, sahibi adına ihtimamla büyütür." denilmiştir.

7-       Sabah vakti uyanık olmak
Hadis-i Şerifte “Sabah uykusu rızka manidir.” (Tergib) denmiştir. Yani bir Müslüman sabah namazını ve dualarını/yakarışlarını ihmal etmemelidir.

8-       Akrabaları ziyaret etmek
Peygamberimiz (asm) Müsned'de şöyle buyurur: “Sıla-i rahim, güzel ahlak, başkalarıyla iyi geçinme, beldeleri mamur ömürleri uzun eder.” (Müsned) Buhari de ise Sıla-i rahim edenin rızkı bollaşır. [Buhari] demiştir.

9-       Helal Kazanç ve Faizden Uzak Durmak
Müslim'de geçen bir hadisi şerifte “Ey insanlar! Allah temizdir temiz olanı kabul eder.” (Müslim) denmiştir. Ayrıca Bakara Suresi’nde de konuyla ilgili şöyle buyrulur: "Allah faiz gelirini eksiltir, hayırseverlerinkini artırır." (2/276)

10-  İsraf Etmemek
Araf Suresinde "Yiyiniz, içiniz, fakat israf etmeyiniz." (Araf Sûresi, 7:31.) buyrulmuştur. İmam-ı Âzam, "Lâ isrâfe fil hayra, kemâ lâ hayra filisrâfi", Yani ‘hayırda ve ihsanda-fakat layık olanlara-israf olmadığı gibi, israfta da hiçbir hayır yoktur. Demiştir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)