Tevhid İnancına Ulaşmak İçin Gerekli 5 Unsur


Tevhid İnancına Ulaşmak İçin Gerekli 5 Unsur


Yüce Allah’ü Teâlâ Ayet-i kerimede mealen “Sizin İlâhınız bir İlâh (Allah’)tır. O’ndan başka hiçbir ilâh yoktur. O Rahman’dır (dünyada bütün yaratıklara merhamet edendir), Rahîmdir (ahirette yalnız mü’minlere rahmet edendir).” (Bakara Suresi 163) buyurmuştur. İçinde bulunduğumuz bu kâinatın bir tek sahibi vardır. Tevhid inancı Allah’ü Teâlâ’nın varlığını birliğini, ondan başka hiçbir İlah olmadığını ifade eder. Tevhid Kelimesi “La ilahe illallah” diyerek Allah’ü Teâlâ’dan başka hiçbir İlâh olmadığını beyan ediyoruz. Peki, Tevhid İnancı nasıl olmalıdır?
Bunu 5 kategoride inceleyelim.

1- Zatta Tevhid
Tevhidin özüdür. Yani bütün âlemi yaratan tek bir yaratıcı vardır. O Öyle bir Yaratıcıdır ki O’nun eşi benzeri yoktur. Hiçbir şey O’na benzemez. Varlığı kendinden olan, diğer yaratılanların ise kendisine muhtaç olduğu zat Allah’ü Teâlâ’dır. O ezeli ve ebedidir. Hiçbir şey hiçbir vasfında O’na benzemez. Şura Suresi II. Ayet mealinde şöyle geçer: “Hiçbir şey O’nun benzeri değildir.” Dolayışıyla Allah’ü Teâlâ’ya hiçbir şeyin benzeyemeyeceği ve bu kâinatın yegâne sahibi ve hükümdarı olduğunu bilmeliyiz. Bir ülkede iki hükümdar olduğunu düşünün İşler karmakarışık işleyemez bir hal alırdı değil mi? Şu her gün tam saatinde doğan ve batan güneşi, yağan yağmurları ve büyüyen çocuklan düşünün kâinatta hiç bir eksik ve aksak biryan yoktur. Öyleyse bu kâinatın sahibi ve yegâne hükümdarı da bir tek ilah olan Allah’ü Teâlâ’dır.

2- Fiilde Tevhid
Kâinatta olan her şeyi, her fiili; dünyanın dönmesinden, karıncanın yürümesine, renk renk çiçeklerin açmasına kadar her şeyi Allah’ü Teâlâ yaratır. Elimizi kaldırmamız, gözümüzün görmesi hepsi Allah’ü Teâlâ’nın yaratmasıyladır. Hasta olana şifayı Allah’ü Teâlâ verir. Çalışana rızkını Allah’ü Teâlâ verir. Bunlar sebeplere bağlanmış olsa da bunları yaratan sadece Allah’ü Teâlâ’dır. Bunun bilincinde olmak tevhid İnancı İçin oldukça önemli bir meseledir.

3- Sıfatlarda Tevhid
Allah’ü Teâlâ’nın sıfatları vardır ve bu sıfatların zıttı Allah’ü Teâlâ için düşünülemez. Yani Allah’ü Teâlâ bütün Kemal sıfatlara sahiptir ve bütün noksanlıklardan münezzehtir. Mesela Allah’ü Teâlâ’nın “İlim” sıfatı vardır. "(...) Muhakkak ki Allah’ü Teâlâ her şeyi bilendir." (Ankebut Suresi- 62.) Bu sıfatın zıttı cahilliktir. Bunu Allah’ü Teâlâ için düşünemeyiz. Çünkü Allah’ü Teâlâ bütün noksanlıklardan uzak ve yücedir. Bütün kemal sıfatlar Allah’ü Teâlâ’nındır ve bize bu sıfatlardan da sınırlı olarak Allah’ü Teâlâ vermiştir. İlim sıfatı bir insan için Allah’ü Teâlâ’nın yaratmasıyla var olur ama bu sıfat insanda sınırlıdır. Zıttı olan cehalet sıfatı insan için düşünülebilir.

4- Esmada Tevhid
İsimlerin kaynakları sıfatlardır. Şöyle bir örnek verelim. Allah’ü Teâlâ hiç kimseye rızık vermese de rızık verme sıfatı vardır bu sıfat Allah’ü Teâlâ’nın kullarına rızık verdiğinde “Razzak” ismi olarak ortaya çıkıyor. İsimler de Allah’ü Teâlâ’ya mahsustur ve en mükemmel şekilde Allah’ü Teâlâ için söylenir. İnsanlarda, Allah’ü Teâlâ’nın yaratmasıyla bu isimlerden sınırlı şekilde olabilir. Mesela bir insan merhametli olabilir ama kimse Allah’ü Teâlâ gibi merhametli olamaz.

5- Hükümde Tevhid
Âlemlerin yegâne sahibi olan Allah’ü Teâlâ varlıkları, insanları ve cinleri yaratıp başıboş bırakmamıştır. Onlara İtaat etmeleri İçin hükümler göndermiştir. Kasas Suresi 70. Ayet mealinde “Hüküm de yalnız O’nundur” şeklinde geçer. Bu kâinatın tek bir sahibi olduğuna göre hüküm koymak ta sadece O’na mahsustur. Başka kimsenin hüküm koyma yetkisi yoktur. Aynı zamanda hepimize bir hayat, kader ve imtihan takdir etmiştir. O halde hüküm koyanın yalnızca Allah’ü Teâlâ olduğunu bilmeliyiz. Dolayısıyla bir Müslüman hiçbir beşeri sistem ve ideolojiyi kabul etmez. Çünkü ancak bu kâinatı yaratan her şeyin en güzel ve doğrusunu bilebilir.
Rabbimiz Maide Suresi 50. Ayette mealen şöyle buyurmuştur: “Kesin İnanan (ve bilen) bir toplum İçin; hükmü Allah’tan daha güzel olan kim vardır?”

Kaynak: suffagah.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis