Stresten Uzak Durmak İçin


Stresten Uzak Durmak İçin

Stresten uzak durmak, en azından daha az stresle yaşamak veya stresle birlikte yaşamayı sürdürmek mümkündür:

1- Stres, kişinin kendisiyle mücadelesidir. Bundan galip çıkmak için, kendinizi, kişisel özelliklerinizi, zaafınızı ve güçlü yönlerinizi iyi tanıyın, tespit edin. Bundan sonra stresi yenmek için güçlü yönünüzü kullanın, zayıf yönünüzü bastırın.

2- Karşılaştığınız olayları doğru değerlendirmeyi, geniş açıdan bakmayı, hoş karşılamayı öğrenmelisiniz. Her olayın mutlaka güzel bir yanı bulunabilir. Her olaydan iyi dersler almak her zaman mümkündür. Ancak olaylara hep dar açıdan bakmak, üzüntü ve acı yönleri görmek, sıkıntı verecek yorumlar getirmek stresi arttırır, kişiyi hayattan bıktırır. Unutulmamalıdır ki; “Güzel gören güzel düşünür; güzel düşünen hayatından lezzet alır.” (Bediüzzaman)

3- Kendinizle, ailenizle, dünyayla barışık yaşayın. İnsan kendisiyle ve çevresiyle barışık değilse, görme ve düşünme açısı normal değildir. Kendi iç dünyasında kaybolmuş, psikolojik sıkıntılarından kurtulamamış, iç dengesini kuramamış ve bir türlü kendisiyle barışamamış olan bir kişinin düşünce yapısı, görüş ve açısı ve değerlendirme teknikleri eksik ve hatalı demektir. Kendisiyle barışan bir insan çevresiyle çok çabuk kaynaşır ve bütünleşir.

4- Hayatınızı, amacınız ve hedefinizle bütünleştirin. Eğer bir yere varmak istiyorsanız, bazı beklentileri elde etmek istiyorsanız; hayatınız, düşünceniz ve amacınızla bir bütünlük oluşturun. Eğer anlayışınız davranışlarınızla, davranışlarınız ise amacınızla uyuşmuyorsa beklediğiniz kazanca, hayattaki beklentilerinize asla ulaşamazsınız.

5- İstemediğiniz ve o an için sıkıntı veren bir problemle karşılaştığınız zaman bunu ertelemeyin. Hemen üstüne gidin, yapın ve bitirin. Böylece hem gecikmenin getireceği, hem de o işi üzerinizde taşımanın getireceği stresten kurtulmuş olursunuz. Unutmayın ki, mutluluk yolunda en önemli adım, iradenizin dışındaki şeylere üzülmekten vazgeçmekle atılır.

6- Kitap okuma, yazı çalışmaları, spor yapma, temiz havada gezinti, düzenli egzersizler ve seyahat etme stresin azaltılmasında önemli rol oynar.

7- Düzenli uyuyun, düzenli yemek alışkanlığı geliştirin. Uyku ve beslenme disiplini psikolojik ve biyolojik bünyeyi düzenler, rahata kavuşturur.

8- Yemekten hemen sonra yatmayın, en az dört saat bekleyin. Aşırı kahve ve çay tüketmeyin. Hele sigara asla...

9- Yatmadan önce o günün manevi hesabını yaparak, eksik ibadetleri tamamlamak, Allah’ın merhameti ve şefkatine sığınıp, af dilemek, insanı rahatlatır ve huzura kavuşturur. Ayrıca maddî rahatlık ve hafiflik için duş alın, abdestli yatın.

10- Probleminizi konuşun, derdinizi dışa vurun. Eleminizi ve sevginizi paylaşın. Hayatta doğru olduğuna inandığınızı yaşayın.

11- Kendinize zaman ayırın ve kendinize emek verin. Çok özel biri olduğunuzu düşünün. Kâinatın sizin için yaratıldığını, sayısız nimetlerin size sunulduğunu çok özel bir amaç için var olduğunuzu unutmayın. Bu düşünceler, insana dayanma gücü, teslimiyet ve moral verir.

12- Plânlı yaşayın. Günlük, haftalık, aylık ve yıllık plânlar yapın ve uygulayın. Unutmayın, stres başıboşluk, başarısızlık ve kararsızlıktan oluşur. Plânlı yaşamak ise, başarıyı arttırır, stresi düşürür.

13- Kendinizi sık sık hesaba çekin. Bunu her gece, her hafta, her ay yapabilirsiniz. Gerek iş ve gerekse de kulluk açısından kendinizi değerlendirin. Unutmayın, siz hızla ölüme koşan bir canlısınız. Bir anlamda kendinizi ölüme, ahirete hazırlamalısınız.

14- Tavsiyeleri, eleştirileri dikkate alın. Yenilikleri izleyin, teknolojiyi kullanmaya çalışın. Farklı, yeni ve değişik hayat sahneleri, insan stresini düşüren ve yaşama gücünü arttıran önemli objelerdir.

15- Yaşanmış kötü anılarınızla değil, yaşanacak ümit ve beklentilerinizle haşır-neşir olun. Hayal kurun, hedef belirleyin, her gün yeni şeyler keşfetmeye çalışın.

16- Çok üzgün, çok bitkin, çok yalnız olduğunuzda problemlerin altında ezildiğinizi hissettiğinizde, samimî bir kalp ve temiz hislerle Allah’a yönelin, O'na secde edin, O'ndan yardım isteyin. Sırtınızdaki o büyük yükün ve içinizdeki karmaşık sıkıntının hafiflediğini göreceksiniz.

17- İnsanları olduğu gibi kabul etmeye çalışın. Unutmayın ki, her insan bir dünyadır. Zevkleri, renkleri, fikirleri ve yorumları farklıdır. Bunları ne kadar kabullenirseniz, o ölçüde rahat yaşarsınız.

18- Spor yapın, açık havalarda gezinin. Faydalı faaliyetlere katılın.

19- Uyku için yatak odanızı, aşırı gürültü ve ışıktan uzak tutun. Aşırı soğuk veya aşırı sıcak odalar, rahat bir uyku ortamı değildir.

20- Çok bunaldığınızda uzman ve mütedeyyin bir hekime başvurun, tavsiyelerini dikkate alın.
(Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)