Bin Derde Deva Sebze!


Bin Derde Deva Sebze!

01-  Birkaç yıl önce belki de adından bile haberdar olmadığımız Alabaş, Türkiye'de yeni yeni popülerleşmeye ve üretilmeye başladı.
02-  Özellikle Avrupa'da çok fazla bulunan ve tüketilen Alabaş (kohlrabi), aslında biraz turba ve şalgama benzeyen vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin, kalorisi düşük ve son derece değerli bir sebze.
03-  Eğer hala bu meyveyle tanışmadıysanız, pek çok markette dört mevsim bulunan bu sebzeyi bir an önce temin etmenizi öneririz.
04-  Alabaş nedir? Eflatun ve açık yeşil olmak üzere iki rengi bulunan, şalgama ve turpa benzeyen, hem yaprakları hem yumrusu yenilebilen turpgillerden bir sebze. Oldukça lifli bir yapıya sahip ve vitamin-mineral bakımından zengin.
05-  Yüksek miktarda A, B1, B2, B3, B6, C vitamini ile demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum içeriyor. Turpgiller ailesinden bulunan diğer pek çok sebze gibi Alabaşında antioksidan özelliği var. Birçok kansere türüne karşı koruyucu kalkan olduğu biliniyor.
06-  Türkiye'de daha çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinden yetiştirilen bu sebzenin, özellikle Amerika ile Orta ve Kuzey Avrupa'da yaygın olarak üretildiğini söyleyebiliriz.
07-  Alabaşın faydaları neler? Her derde deva olarak bilinen bu muhteşem sebzenin bilinen en önemli faydaları şunlardır:
a)  Güçlü bir antioksidan olduğu için kansere karşı koruyucu özelliği olan Alabaş, akciğer ve kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltıyor.
b)  Tansiyonu dengeliyor, yüksek tansiyona iyi geliyor.
c)   Sinir sistemi hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunuyor.
d)  Suyu öksürüğe ve bronşite birebir.
e)  Kalp ve dolaşım hastalıklarından koruyor.
f)    Böbrek taşı, katarakt ve felç oluşumunu azaltıyor. Aynı zamanda böbrek ve safra kesesinde oluşan taşların düşmesine yardımcı oluyor.
g)  Yüksek oranda demir içerdiği için kansızlığa iyi geliyor.
h)  Nefes darlığı ve astıma iyi geliyor.
i)     Bebek emziren kadınların sütünü artırıyor.
j)    Kalorisi son derece düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı oluyor.
k)  Alabaş nasıl yenir? Yumru şeklinde bir gövdesi ve bu gövdenin üzerinden uzanan bolca yaprağı olan alabaşı sofralarınıza pek çok şekilde konuk etmeniz mümkün.
l)     Yumrusundan pek çok çeşit çorba, yemek, salata yapılan sebzenin yapraklarını ise lahana gibi sararak pişirebilirsiniz.
m)    Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bütün turpgiller gibi alabaş da vücuttaki iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle eğer haftada 3-4 defadan daha fazla tüketecekseniz, iyot bakımından zengin beslenmeniz gerekiyor.

Alabaş Nasıl Yenir?


            Yumru şeklinde bir gövdesi ve bu gövdenin üzerinden uzanan bolca yaprağı olan alabaşı sofralarınıza pek çok şekilde konuk etmeniz mümkün.
            Yumrusundan pek çok çeşit çorba, yemek, salata yapılan sebzenin yapraklarını ise lahana gibi sararak pişirebilirsiniz.
            Ancak dikkat edilmesi gereken nokta, bütün “Turpgiller” gibi alabaş da vücuttaki iyot emilimini azaltıyor. Bu nedenle eğer haftada 3-4 defadan daha fazla tüketecekseniz, iyot bakımından zengin beslenmeniz gerekiyor.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis