Bin Derde Deva Sebze!
Bin Derde Deva Sebze!
01- Birkaç yıl önce belki de adından
bile haberdar olmadığımız Alabaş, Türkiye'de yeni yeni popülerleşmeye ve
üretilmeye başladı.
02- Özellikle Avrupa'da çok fazla
bulunan ve tüketilen Alabaş (kohlrabi), aslında biraz turba ve şalgama benzeyen
vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin, kalorisi düşük ve son derece
değerli bir sebze.
03- Eğer hala bu meyveyle
tanışmadıysanız, pek çok markette dört mevsim bulunan bu sebzeyi bir an önce
temin etmenizi öneririz.
04- Alabaş nedir? Eflatun ve açık
yeşil olmak üzere iki rengi bulunan, şalgama ve turpa benzeyen, hem yaprakları
hem yumrusu yenilebilen turpgillerden bir sebze. Oldukça lifli bir yapıya sahip
ve vitamin-mineral bakımından zengin.
05- Yüksek miktarda A, B1, B2, B3,
B6, C vitamini ile demir, kalsiyum, fosfor ve potasyum içeriyor. Turpgiller
ailesinden bulunan diğer pek çok sebze gibi Alabaşında antioksidan özelliği
var. Birçok kansere türüne karşı koruyucu kalkan olduğu biliniyor.
06- Türkiye'de daha çok Marmara ve
Karadeniz bölgelerinden yetiştirilen bu sebzenin, özellikle Amerika ile Orta ve
Kuzey Avrupa'da yaygın olarak üretildiğini söyleyebiliriz.
07- Alabaşın faydaları neler? Her
derde deva olarak bilinen bu muhteşem sebzenin bilinen en önemli faydaları
şunlardır:
a)
Güçlü
bir antioksidan olduğu için kansere karşı koruyucu özelliği olan Alabaş,
akciğer ve kalın bağırsak gibi bazı kanser türlerine yakalanma riskini
azaltıyor.
b)
Tansiyonu
dengeliyor, yüksek tansiyona iyi geliyor.
c)
Sinir
sistemi hastalıklarını tedavi edici özelliği bulunuyor.
d)
Suyu
öksürüğe ve bronşite birebir.
e)
Kalp
ve dolaşım hastalıklarından koruyor.
f)
Böbrek
taşı, katarakt ve felç oluşumunu azaltıyor. Aynı zamanda böbrek ve safra
kesesinde oluşan taşların düşmesine yardımcı oluyor.
g)
Yüksek
oranda demir içerdiği için kansızlığa iyi geliyor.
h)
Nefes
darlığı ve astıma iyi geliyor.
i)
Bebek
emziren kadınların sütünü artırıyor.
j)
Kalorisi
son derece düşük olduğu için zayıflamaya yardımcı oluyor.
k)
Alabaş
nasıl yenir? Yumru şeklinde bir gövdesi ve bu gövdenin üzerinden uzanan bolca
yaprağı olan alabaşı sofralarınıza pek çok şekilde konuk etmeniz mümkün.
l)
Yumrusundan
pek çok çeşit çorba, yemek, salata yapılan sebzenin yapraklarını ise lahana
gibi sararak pişirebilirsiniz.
m)
Ancak
dikkat edilmesi gereken nokta, bütün turpgiller gibi alabaş da vücuttaki iyot
emilimini azaltıyor. Bu nedenle eğer haftada 3-4 defadan daha fazla
tüketecekseniz, iyot bakımından zengin beslenmeniz gerekiyor.
Alabaş Nasıl
Yenir?
Yumru şeklinde bir gövdesi ve bu
gövdenin üzerinden uzanan bolca yaprağı olan alabaşı sofralarınıza pek çok
şekilde konuk etmeniz mümkün.
Yumrusundan pek çok çeşit çorba,
yemek, salata yapılan sebzenin yapraklarını ise lahana gibi sararak
pişirebilirsiniz.
Ancak dikkat edilmesi gereken nokta,
bütün “Turpgiller” gibi alabaş da vücuttaki iyot emilimini azaltıyor. Bu
nedenle eğer haftada 3-4 defadan daha fazla tüketecekseniz, iyot bakımından
zengin beslenmeniz gerekiyor.
Yorumlar
Yorum Gönder