Üretken Olmayan Çalışanların 7 Ortak Özelliği

Üretken Olmayan Çalışanların 7 Ortak Özelliği

Eğer bu özelliklere sahipseniz, patronunuz çok yakın zamanda sizin iyi bir çalışan olmadığınızı ve işine yaramadığınızı düşünmeye başlayabilir. Bu da, bütün finansal geleceğinizi risk altına sokar.

Inc.com'dan Adam Heitzman'ın haberine göre üretken olmayan çalışanlar 3’e ayrılıyor.

- Çok laf, az iş yapanlar!

Sempatik ve fazlasıyla coşkulu olduğundan aslında pek de iş yapmadığı gözden kaçabilir.

- İşi sonuca varmayacak olanlar!

Bir projenin devamının gelmeyeceğini anlayan çalışan bir süre sonra işle ilgilenmeyi bırakabilir.

-Sadece tembel olanlar!

Üretken olmadığını herkesin bildiği tembeller…

Durum ne olursa olsun, bu kişiler aynı özellikleri taşıyor. İşte o özellikler…

1- Şikâyetçi Olmak
Kime ya da hangi konuda şikâyet edildiği önemli değil. Bir çözüm yolu sunmadan şikâyetçi olanlar, iş yapmaktan uzaklaşır. Şikâyet etmek, üretken olmaktan daha kolaydır ama yalnızca zaman kaybı yaratır.

2- Bahaneler Bulmak
Şikâyet etmek gibi bahane bulmak da üretken olmamanın bir işareti... Başka öncelikler nedeniyle bir iş tamamlanmıyorsa, bu anlaşılabilir bir nedendir ancak, eğer işler akla yatmayan nedenlerle aksıyorsa, bu çalışan için tehlike çanlarının çaldığını gösterir.

3- İşleri Ertelemek
İşleri ertelemek bahanelerle birlikte gelen, bahanelerin arkasına sığınarak yapılan bir tembelliktir. Bazı küçük işlerin geç tamamlanması ve bunun ara sıra olması göz yumulacak bir durumdur ancak bir alışkanlık haline geldiyse, gözlerden kaçmayacak ve problem yaratacaktır.

4- Sürekli Patronu Dâhil Etmek
İşleri patrona taşımanın 2 nedeni olabilir. Çalışan ya bu işi patronun sonuca bağlamasını veya başka birini görevlendirmesini umuyordur ya da kendini özgür hissetmiyor ve patrondan onay alması gerektiğini hissediyordur. Her iki neden de üretkenliği ve yaratıcılığı baltalar.

5- Menfaat Odaklı Çalışmak
Yalnızca işin sonunda bireysel bir çıkar, takdir veya uzun vadede kendine fayda sağlayacağını düşündüğü işlerin üzerine düşen çalışanların bu davranışı bir süre sonra fark edilecektir.

6- Motivasyon Eksikliği Yaşamak
Daha önce saydığımız tüm diğer özellikler zaten kişinin motive olmadığını gösterir. Motivasyonu olmayan, şirketini umursamayan bir çalışan neden üretken olsun ki? Böyle bir kişi üretken de olamaz.

7- Değeri Azalmak

Çalışan yetenekli olabilir, şikâyet etmeyebilir ve sorunları kendi başına çözüyor olabilir ama kendini geliştiremiyorsa motivasyonunu yitirir ve bir süre sonra üretken olmayanlar sınıfına dâhil olur.
Yazar: Pınar Kılınç

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis