Hacet (Dilek) Namazı ve Duası

Hacet (Dilek) Namazı ve Duası

Hacet Namazı (Dilek namazı): Dünyası ya da ahireti için bir isteği, dileği bulunan kişinin kıldığı dört rekâtlık bir namazdır.
Hâcet namazı dört veya on iki rekât olarak kılınır. Dört rekât olarak kılındığı takdirde birinci rekâtında Fatiha'dan sonra üç Âyetu'l-kursî, diğer üç rekâtında ise Fâtiha'dan sonra birer kere İhlas, Felak ve Nas sûreleri okunur.

Her ihtiyacını Allah’a arz eden ve her fırsatta O'nu zikredip yücelten Rasûl-ü Ekrem Sallallâhu Aleyhi Veselem her hangi bir ihtiyacı olan kimselere iki rekât namaz kılmalarını tavsiye etmiştir:

"Kimin Allâh'a veya her hangi bir insana ihtiyâcı hâsıl olursa önce abdest alsın, abdestini de güzelce alsın, iki rekât namaz kılsın, sonra Allâh Teâlâ Hazretlerine senâda bulunsun, Rasûlullâh Sallallâhu Aleyhi Veselem’e salât okusun, daha sonra da şu duayı yapsın:

لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْحَلِيمُ الْكَرِيمُ، سُبْحَانَ اللَّهِ رَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ، اَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ، اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْأَلُكَ مُوجِبَاتِ رَحْمَتِكَ، وَعَزَائِمَ مَغْفِرَتِكَ، وَالعِصْمَةَ مِنْ كُلِّ ذَنْبٍ وَالْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَالسَّلَامَةَ مِنْ كُلِّ إِثْمٍ، لَا تَدَعْ لِي ذَنْبًا إِلَّا غَفَرْتَهُ، وَلَا هَمًّا إِلَّا فَرَّجْتَهُ وَلَا حَاجَةً هِيَ لَكَ رِضًا إِلَّا قَضَيْتَهَا يَا أَرحَمَ الرَّاحِمِينَ.

Okunuşu: Lâ ilâhe İllallahu Halîmül Kerîm. Sübhânallâhi Rabbi! arşil azîm. El-hamdülillahi Rabbilâlemin. Allahümme innî es’elüke mûcibâti rahmetike ve azâimi mağfire-tike, vel ismete min külli zenbin, vel ganimete min külli birrin, vesselâmete min külli ismin, lâ teda’li zenben illâ gafertehu, velâ hemmen illâ ferrectehu, velâ hâceten hiye leke ridan illâ kadaytehâ. Yâ Erhamerrâhimîne.

Anlamı: Halîm ve kerim olan Allâh'tan başka ilâh yoktur. Arş-ı A'zam'ın rabbi noksan sıfatlardan münezzehtir. Âlemlerin Rabbi'ne hamd olsun. Allah’ım! Rahmetine vesile olacak amelleri, mağfiretini celb edecek esbâbı talep ediyor, her çeşit günahtan koruman için yalvarıyorum. Her çeşit iyilikten zenginlik, her çeşit günahtan selâmet diliyorum. Rabbim! Affetmediğin hiçbir günahımı, kaldırmadığın hiçbir sıkıntımı bırakma! Rızana uygun olan her türlü dileğimi yerine getir! Hangi amelden razı isen onu ver, ey Rahîm olan, bana en ziyâde rahmet gösteren Rabbim!' bundan sonra dünyevî veya uhrevî her ne dilerse taleb eder, çünkü o dilek takdir edilir."
(İbn-i Mâce, İkâme, 189; Tirmizî, Vitr, 17)

Anlamı: Allah ‘tan başka ilâh yoktur, ancak Halîm ve Kerîm olan O’dur. Arşın Rabbi olan Allah ‘ı noksan sıfatlardan tenzih ve kemal sıfatlarla mevsuf kılarım. Hamd, âlemlerin Rabbine mahsustur. Muhakkak ki Allah’ım; senden rahmetinin icabını ve mağfiretinin şümulünü isterim. Her günahtan korunmamı ve her ganimete ulaşmamı dilerim. Her günahtan şalim kalmamı isterim. Bana hiç bir günah bırakma, bağışla; hiç bir sıkıntı bırakma, hepsini al. Senin yanında bulunan hacetimi kaza eyle, ey merhamet edenlerin en merhametlisi…

Hacet Namazının Kılınışı

Allâh Rasûlü'nün hâcet namazı tavsiyesine sıkıca sarılan ashâbı, herhangi bir ihtiyaçları olduğunda Allâh'a ilticâ eder ve murâdlarına nâil olurlardı. Bir yaz günü bahçıvanı Enes Radıyallâhu Anh'e gelerek yağmur yağmadığından ve bahçenin kuruduğundan yakındı. Hz. Enes su getirterek abdest alıp namaza durdu. Selâm verdikten sonra bahçıvanına:

- Gökyüzünde bir şey görebiliyor musun? Diye sordu. Bahçıvan:

- Göremiyorum, dedi. Enes Radıyallâhu Anh tekrar içeri girip namaz kıldı. Üçüncü yahut dördüncü kez bahçıvanına:

- Gökyüzünde bir şey görebiliyor musun? Diye sorunca adam:

- Kuş kanadı gibi bir bulut görüyorum, dedi. Bunun üzerine Enes Radıyallâhu Anh namazını ve duasını sürdürdü. Az sonra adam yanına girdi ve:

- Gök bulutla kaplandı ve yağmur yağdı, dedi. Hz. Enes:

- Haydi! Bişr bin Şegaf'ın gönderdiği ata bin de yağmurun nerelere kadar yağdığını araştır, dedi.

Bahçıvan ata binip etrafı dolaştığında yağmurun Müseyyerîn köşkleriyle Gadbân sarayından öteye geçmediğini gördü ki Enes Radıyallâhu Anh'ın bahçesi de bu sınırlar dâhilindeydi. (İbn-i Sa'd, et-Tabakâtü'l-kübrâ, VII, 21-22)

Ashâb-ı kiramın hâcet namazı ile Allâh'a yönelip yalvarmalarına bir başka misâli de Enes bin Mâlik Radiyallahü Anh şöyle anlatır:

Rasulullah Sallallâhu Aleyhi Veselem'in ashâbından Ebû Mı'lâk adında biri vardı. Bu zat başkaları ile ortaklık kurarak ticaret yapardı. Dürüst ve takvâ sâhibi biri idi. Bir defasında yine yola çıkmıştı.

Karşısına çıkan silahlı bir hırsız:

- Neyin varsa çıkar seni öldüreceğim, dedi. Ebu Mı'lâk:

- Maksadın mal almaksa al, dedi. Hırsız:

- Ben sâdece senin canını istiyorum, dedi. Ebu Mı'lâk:

- Öyleyse bana müsaade et de namaz kılayım dedi. Hırsız:

- İstediğin kadar namaz kıl, dedi. Ebu Mı'lâk namaz kıldıktan sonra üç defa şöyle duâ etti:

- Ey gönüllerin sevgilisi (Yâ Vedûd), ey yüce arşın sâhibi, ey dilediğini yapan Allah’ım! Ulaşılmayan izzetin, kavuşulmayan saltanatın ve arşını kaplayan nûrun için beni şu hırsızın şerrinden korumanı istiyorum! Ey imdada koşan Allah’ım! Yetiş imdadıma.

Ebu Mı'lâk duasını bitirir bitirmez, elindeki kargıyı kulakları hizasında tutan bir süvari peyda oldu! Süvari mızrağı hırsıza saplayıp onu öldürdü. Sonra da tacire döndü. Tacir:

- Kimsin sen? Kimsin sen? Allah seni vasıta kılarak bana yardım etti, diye sorunca süvari:

- Ben dördüncü kat sema ehlindenim. İlk duanı yapınca semanın kapılarının çatırdadığını işittim. İkinci defa dua edince gök ehlinin gürültüsünü işittim. Üçüncü defa dua edince, zorda kalan biri dua ediyor, denildi. Bunu duyunca Allah’tan, onu öldürmeye beni memur etmesini istedim. Allah Teâlâ da kabul etti ve geldim. Şunu bil ki, abdest alıp dört rekât namaz kılan ve bu duayı yapan kimsenin, zorda olsun veya olmasın duası kabul edilir, dedi.
(İbn-i Hacer, el-İsabe, IV, 182)

Dört Rekâtlık Hacet Namazı

1. Rekât
"Niyet ettim Allah rızası için Hacet namazı kılmaya" diye niyet ederiz
"Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız.
Sübhaneke'yi okuruz. Euzü-besmele çekeriz. Fatiha okuruz. 3 defa Âyetu'l-kürsî okuruz.
Rükûya ve ardından secdeye gideriz, doğruluruz, tekrar secdeye gideriz

2. Rekât: Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz, Fatiha okuruz, sırasıyla İhlâs, Felâk ve Nas surelerini okuruz.
Rükû'ya ve ardından secdeye gideriz, doğruluruz, tekrar Secde'ye gideriz
Oturarak Ettahiyyatu duasını okuruz

3. Rekât
Ayağa kalkarak kıyama dururuz, Besmele çekeriz, Fatiha okuruz,
Sırasıyla İhlas, Felâk ve Nas surelerini okuruz.
Rükû'ya gideriz, secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz.

4. Rekât
Ayağa kalkarak kıyama dururuz. Besmele çekeriz, Fatiha okuruz, Sırasıyla İhlâs, Felâk ve Nas surelerini okuruz.
Rükû'ya ve secdeye gideriz. Doğruluruz, tekrar secdeye gideriz. Oturarak Ettahiyyatü ve Allâhumme salli, Allâhumme Bârik ve Rabbenâ dualarını okuruz.
"Es selâmu aleyküm ve rahmet'ullah" diye sağa ve sola selam vererek namazı tamamlarız.
Kaynak: http://www.namazzamani.net

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis