40 Hadis-i Şerif (7)

40 Hadis-i Şerif (7)

1- “İnsanların arasına karışan ve onların eziyetine sabreden mümin, insanların arasına karışmayan ve onların eziyetine sabretmeyen müminden daha hayırlıdır.” (Buhâri, Edebu’l Müfred 388;)
2- “İnsanlara merhamet göstermeyen kimseye Allah da merhamet etmez.” (Buhâri, Edeb 18, Tevhîd 2; Müslim, Fezâil 66)
3- “Din kardeşini güler yüzle karşılamak gibi (tabiî) bir iyiliği bile sakın küçük görme!” (Müslim, Birr, 144)
4- “Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı beştir: Selamı almak, hastayı ziyaret etmek, cenazeye iştirak etmek, davete icabet etmek, aksırana ‘yerhamukellah’ demek.” (Buhâri, Cenaiz 2; Müslim, Selam, 4)
5- “İnsanların Allah katında en makbulü ve O’na en yakın olanı, önce selâm verendir.” (Ebû Davud, Edeb, 133)
6- “İman yetmiş (veya altmış) küsur şubedir. En yükseği, ‘Allah’tan başka ilah yoktur’ demek; en aşağısı ise, eziyet veren şeyleri yoldan kaldırmaktır. Haya da imanın bir bölümüdür.” (Müslim, İman, 58)
7- “Müslüman Müslüman’ın kardeşidir. Ona hıyanet etmez, yalan söylemez ve yardımı terk etmez. Her Müslüman’ın, diğer Müslüman’a ırzı, malı ve kanı haramdır. Takva buradadır. Bir kimseye şer olarak Müslüman kardeşini hor ve hakir görmesi yeter.” (Tirmizî, Birr, 18)
8- “Allah güzeldir, güzeli sever, kibir ise hakkı kabul etmemek ve insanları küçük görmektir.” (Müslim, İman 147)
9- "Mümin kardeşinle münakaşa etme, onun hoşuna gitmeyecek şakalar yapma ve ona yerine getirmeyeceğin bir söz verme." (Tirmizî, Birr, 58)
10- “Size cehennemliklerin kimler olduğunu söyleyeyim mi? Katı kalpli, kaba, cimri ve kurularak yürüyen kibirli kimselerdir.” (Müslim, Cennet, 47)
11- “Kıyamet gününde müminin terazisinde güzel ahlaktan daha ağır bir şey bulunmaz. Allah çirkin hareketler yapan ve kötü sözler söyleyen her kişiden nefret edip buğz eder ve onları sevmez.” (Tirmizî, Birr, 61)
12- “Yumuşak davranamayan kimse, bütün hayırlardan mahrum kalmış sayılır.” (Müslim, Birr, 74–76)
13- “Güzel söz sadakadır.” (Buhâri, Edeb 34, Cihad 128, Müslim, Zekât 56)
14- “İnsanlara teşekkür etmesini bilemeyen Allah’a da şükredemez.” (Ebû Davud, Edeb, 11)
15- “Müslüman’a sövmek Allah’ın dosdoğru yolundan dışarı çıkmaktır. Müslümanın; Müslüman’a silah çekip onu öldürmesi ise küfürdür.” (Ebû Davud, Edeb, 39)
16- “Nerede olursan ol Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle yaşa, işlediğin bir günahın arkasından hemen bir sevap işle ki onu imha edip yok etsin. İnsanlara güzel ahlakla muamele et.” (Darimî, Rıkak, 71)
17- “Geçersiz ve boş olan yalan söylemeyi kim terk ederse Cennet’in etrafında bir köşk yaptırılır. Kim de haklı olduğu halde münakaşayı ve tartışmayı terk ederse Cennet’in ortasında bir köşk yaptırılır. Kim de ahlakını güzelleştirirse ona da Cennet’in en yüksek bölgesinde bir köşk yaptırılır.” (İbn Mace, Mukaddime, 5)
18- "Kıyamet günü bana en sevgili ve en yakın olanınız ahlakı en güzel olanlarınızdır. Kıyamet günü bana en sevimsiz ve benden en uzak olacak olanlar dengesiz biçimde saçmalayıp boşboğazlılıkla insanları rahatsız edenlerle kibirlilerdir.” (Tirmizî, Birr, 71)
19-"“Hayra vesile olan, hayrı yapan gibidir.” (Tirmizî, İlim, 14)
20- “Sizden biriniz kardeşini sevdiğinde, kendisini sevdiğini ona bildirsin.” (Tirmizî, 2392 )
21- “Hiçbir kimse kendi kazancından daha hayırlı bir rızık yememiştir.” (Buhâri, Büyu’, 15)
22- "Her meşrû ve güzel iş sadakadır.”
(Buhâri, Edeb 33; Müslim, Zekât 53)
23- "Gelip geçenleri rahatsız eden bir şeyi yoldan alıp atman bir sadakadır.”(Buhâri, Sulh 11, Cihâd 72, 128; Müslim, Zekât, 56)
24- “ Rabbinize karşı gelmekten sakının, beş vakit namazınızı kılın, Ramazan orucunuzu tutun, mallarınızın zekâtını verin, yöneticilerinize itaat edin. (Böylelikle) Rabbinizin Cennet’ine girersiniz.” (Tirmizî, Cum’a, 80)
25- “Herkes iyilik yaparsa biz de yaparız herkes haksızlık yaparsa biz de haksızlık ederiz diyen kimseler gibi olmayın, fakat kendinizi iyilik yapanlara karşı iyilik yapmaya, kötülük yapanlara karşı da haksızlık yapmamaya hazırlayınız.” (Tirmizî, Birr, 63)
26- "Müminin durumu gıpta ve hayranlığa değer. Çünkü her hali kendisi için bir hayır sebebidir. Böylesi bir özellik sadece müminde vardır: Sevinecek olsa, sabreder, bu da onun için hayır olur.” (Müslim, Zühd, 64)
27- "Üç dua vardır ki, bunlar şüphesiz kabul edilir: Mazlumun duası, yolcunun duası ve babanın evladına duası. (İbn Mâce, Dua,11)
28- “Hiçbir baba, çocuğuna güzel terbiyeden daha üstün bir hediye vermiş olamaz.” (Tirmizî, Birr, 33)
29- "İki nimet vardır ki insanların çoğu bu nimetleri kullanmakta aldanmıştır: Sıhhat ve boş vakit.” (Buhâri, Rikak, 1; Tirmizî, Zühd, 1; İbn Mace, Zühd, 15)
30- "Müslüman, elinden ve dilinden Müslümanların emin olduğu kişidir. Muhacir de Allah’ın yasakladığı şeyleri terk edendir. (Buhari, İman 4, 5, Rikak 26; Müslim, İman 64-65)
31- “Allah’ın rızası, anne ve babanın rızasındadır. Allah’ın öfkesi de anne babanın öfkesindedir.” (Tirmizî, Birr, 3)
32- "İyilik güzel ahlaktan ibarettir. Günah ise kalbini tırmalayıp durduğu halde insanların bilmesini istemediği şeydir. (Müslim, Birr, 14-15)
33- "Akrabasıyla ilgisini kesen kimse cennete giremez. (Buhâri, Edeb, 11; Müslim, Birr, 18)
34- "Güçlü, güreşte gücünü gösteren değil, öfke anında nefsine (kendine) hâkim olandır." (Buhâri, Edeb, 76.)
35- “Kim bir ağaç diker veya ekin eker de ondan bir insan, bir hayvan ya da bir kuş yerse bu, o kişi için sadaka olur.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 6/362)
36- "Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimse, komşusuna eziyet etmesin. Allah'a ve ahiret gününe iman eden misafirine ikramda bulunsun. Allah'a ve ahiret gününe iman eden kimse, ya hayır söylesin veya sussun. (Buhâri, Edeb, 31, 85; Müslim, İman, 74, 75)
37- "Kıyamet gününde bir kul şu sorulara muhatap olmadıkça yerinden ayrılamaz: Ömrünü nerede ve nasıl geçirdi? Öğrendiği bilgiyle ne yaptı? Malını nereden kazandı ve nereye harcadı? Vücudunu nerede yıprattı?" ( Tirmizî, Sıfatu’l-kıyame, 1)
38- "Yapılan işler niyetlere göre değer kazanır. Herkes yaptığı işin karşılığını da niyetine göre alır." (Buhâri, İman, 41)
39- “Dul ve fakirlere yardım eden kimse, Allah yolunda cihad eden veya gündüzleri (nafile) oruç tutup gecelerini (nafile) ibadetle geçiren kimse gibidir.” (Buhârî, Nafakat, 1; Müslim, Zühd, 41)
40- “Hiç kimse öfkeliyken iki kişi arasında hüküm vermesin.” (Müslim, Akdiye, 16)
(Sonpeygamber.info'dan alıntı)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)