En Eski Mushaf-ı Şerif

En Eski Mushaf-ı Şerif


Özbekistan'ın Taşkent şehrinde bulunan en eskiMushafı Şerif”

Kur'an-ı Kerim'in bugünkü haliyle kitap halinde toplanılmış şekline Mushaf denir. “Mushaf”, “İki kapak arasındaki sayfalar” anlamına gelen bir kelimedir. Habeş’çe “Mişhaf” kelimesinden gelir.
Kur'an-ı Kerim’in Mushaflaşması, ancak vahyin tamamlanmasından sonra mümkündü. O zamana kadar nihai düzeni içine konmamış olan bu metin, Ebu Bekir Radiyallahü Anh tarafından Mushaf haline getirtildi.
Kur'an-ı Kerim'in bugünkü dizilişi ile mushaflaşması 3. Halife, Osman Radiyallahü Anh zamanında toplanan Kur'an-ı Kerim Hey'eti'nin Kur'an-ı Kerim'den olmayan bütün yazılı nesneleri imha edip, geri kalanlarının da Osman'ın veziri tarafından dizilmesi ile gerçekleşmiştir. Bu dizilişe göre Kur'an-ı Kerim 114 adet bölümden (sure) oluşur.
Sureler genellikle surenin içerdiği ayetlerin konulardan birine göre verilen Arapça isimlerle anılırlar. Sureler kronolojik bir sırada düzenlenmemiştirler (nüzul/iniş sırası). Bunun yerine genelde kabaca uzunluğun azaldığı bir sıraya göre yerleştirilmiştirler. Yaygın hatanın aksine elde bulunan Mushaf Kur'an-ı Kerim’e, 6666 değil, 6346 ayet} barındırır. Bu ayetlerin sayısı, Kur'an-ı Kerim bir şiir metni gibi yorumlanmasından kaynağı alıp, kafiyeye göre belirlenmiştir. Kur'an içindeki ayetlere göre her şeyin ayrıntılı açıklaması olduğunu yazar.
İslam'a göre Kur'an-ı Kerim son peygamber Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem'in mucizelerindendir. Dil bakımından da Kur'an-ı Kerim çoğu akademisyene göre Arapça'nın en güzel örneğidir. (Alıntı)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)