Herkes Ettiğin Bulur, Sanma ki Yanına Kalır!

Herkes Ettiğin Bulur, Sanma ki Yanına Kalır!”

            Bir garip “Herkes ettiğin bulur, sanma ki yanına kalır!” diyerek dileniyormuş. Kalbi kötülüklerle dolu bir kadın; Gariban dilencinin bu sözlerinden gıcık kapıyormuş. “Bir gün sana gösteririm!” diyerek planlar yapıyormuş.
O garip “Herkes ettiğin bulur, sanma ki yanına kalır!” diyerek o kötü kalpli kadının kapısını çalar. Çok sinirlenen kadın, ondan kurtulmaya karar verir. Dilenciye biraz beklemesini söyleyip mutfaktan bir börek alır ve ortasından yararak arasına fare zehirini yerleştirir. Dışarıya çıkıp böreği dilenciye uzattığında;
Gariban, "Herkes ettiğin bulur, sanma ki yanına kalır!" diyerek teşekkür eder.
Daha da sinirlenen Gariban hızla içeri girerken; “Kimin yanına kalacak, kimin yanına kalmayacak biraz sonra görürsün!” der.
İyice acıkan Gariban kasabanın çıkışında bir çeşme başında biraz önce kendisine verilen böreği çıkarıp tam yiyeceği esnada elini yüzünü yıkamakta olan bir askerin kendisine baktığını görür. Askerin halinden, yoldan geldiği ve yorgunluğu anlaşılmaktadır. Gariban, askerin bakışlarından onun aç olduğunu anlamıştır.
Gencin haline acıyan Gariban böreğin hepsini askere buyur eder ve oradan uzaklaşır. Garibanın verdiği ekmeği iştahla yiyen asker, ağrılar içinde evlerinin kapısını çalar.
Evin hanımı, aylardır bin bir ümitle terhisini beklediği yeni terhis olmuş oğlunu perişan vaziyette karşısında görünce çırpınmaya, dövünmeye başlar. Biraz zaman geçip de sakinleşen oğluna ne olduğunu, niçin kıvrandığını sorup öğrenmeye çalışır.
Delikanlı biraz önce çeşme başında bir Garibanın kendisine börek verdiğini, onu yedikten sonra bu hale geldiğini söyleyince kadın ona verdiği böreği hatırlar ve başından aşağıya kaynar sular dökülür. "Ben ne yaptım? "Ben ne yaptım? Ben ettiğimi buldum!" diye dövünmeye başlar. Ama iş işten geçmiştir. Aylardır beklediği aslan gibi delikanlı oracıkta hayata gözlerini yumar.
Atalarımız ne demiş? Boşuna dememiş, hem de çok güzel demiş, "Ne doğrarsan aşına, o çıkar karşına."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)