Siyasette, Kanunlarda Ve Ekonomide Olmayan Bir Sünnet Anlayışı

 Siyasette, Kanunlarda Ve Ekonomide Olmayan Bir Sünnet Anlayışı

 

Bir Peygamber düşünün ki, sakal bırakırken sünnetine uyuluyor, suyu üç yudumda içerken sünnetine uyuluyor, sağ elle yemek yerken sünnetine uyuluyor ama aynı Peygamberin sünneti siyasette yok, kanunlarda yok, hukukta yok, aile hayatında yok, nafakada, mirasta yok, ekonomide yok, eğitimde yok, ahlakta yok…

 

Eğer bir toplum Peygamberlerinin Sallallahü Aleyhi Vesellem emirlerinden ve sünnetinden canlarının istediği ve hoşlarına giden emirleri alıp, işlerine gelmeyen emirleri ve sünnetleri de terk ediyorlarsa o toplum Peygamberini anlayamamış demektir…

 

Eğer bir toplum, Peygamberlerini Sallallahü Aleyhi Vesellem kız isteme törenlerinde, düğünlerde ve nikâhlarda hatırlayıp, ismini anıp, salâvat getiriyor, ama düğünden sonra o yeni kurulan yuvanın yönetiminde, eşlerin birbirlerine karşı davranışlarında, akraba ilişkilerinde, izlenilen dizilerde, mutfaktaki gıdaların ve eve giren kazancın helalliğinde kimse o düğünde hatırladığı Peygamberin ne dediğine bakmıyorsa o toplum Peygamberini anlayamamış demektir…

 

Eğer bir toplum, Peygamberlerini Sallallahü Aleyhi Vesellem çocuklarının sünnet törenlerinde hatırlayıp, adına ilahiler okuyor ama sünnet töreninden sonra o çocuğun eğitimine, ahlakına, kılık kıyafetine, gelecek planlamasına, hayat tarzına, nasıl yetiştirileceğine az önce sünnet düğününde hatırladıkları Peygamberi hiç karıştırmıyorlarsa o toplum Peygamberini anlayamamış demektir…

 

Eğer bir toplum, Peygamberlerini Sallallahü Aleyhi Vesellem sakal bırakırken hatırlayıp ama o bir karış sakalla yalan söylerken, iftira ederken, gıybet ederken, harama bakarken, kalp kırarken, merhametsizlik yaparken sakalda örnek aldıkları Peygamberin tüm bu ahlaksızlıklara ne diyeceğini hiç hatırlamıyorlarsa o toplum Peygamberini anlayamamış demektir…

 

Eğer bir toplum, Peygamberlerinin Sallallahü Aleyhi Vesellem namazdaki sünnetlerini asla ihmal etmiyor ama o namazdan sonra kul hakkı yerken, haksızlık ve adaletsizlik yaparken, rüşvet alırken, torpil yaparken, iltimas geçerken, kulis yaparken, ayak kaydırırken namazda sünnetine uydukları Peygamberi hiç hatırlarına getirmiyorlarsa o toplum Peygamberini anlayamamış demektir…

 

Eğer bir toplum Peygamberlerinin Sallallahü Aleyhi Vesellem yemekte hangi elini kullandığına, suyu nasıl içtiğine, yatarken hangi tarafa yattığına dair emirlerine harfiyen uyuyor ama nasıl cihat ettiğine, cahili sistemleri nasıl yıktığına, putları nasıl kırdığına, şirk düzenlerini nasıl yerle bir ettiğine, Allah’ın hükümlerini nasıl hayata hâkim kıldığına dair tek bir sünnetini bile uygulamıyorlarsa o toplum Peygamberini anlayamamış demektir…

 

Eğer bir toplum, Peygamberlerinin Sallallahü Aleyhi Vesellem boyunu, kilosunu, şemailini ve saçını nasıl taradığını merak ediyor, ama faizi nasıl ayakları altına aldığını, sömürüyü nasıl durdurduğunu, ırkçılığı nasıl yasakladığını, israfı ve yolsuzluğu nasıl önlediğini hiç merak etmiyorlarsa o toplum Peygamberini anlayamamış demektir…

 

Eğer bir toplum Peygamberlerini Sallallahü Aleyhi Vesellem başkalarına anlatırken gece namazıyla, açlıktan karnına bağladığı taşla, üzerinde uyuduğu hasırın yüzüne çıkardığı izle, yaşadığı hurma dallarından ve kerpiçten yapılmış evle anlatıyor ama kendi hayatlarındaki serpme kahvaltılarda, kadife kumaştan cübbelerde, lüks villalarda, devre mülklerde, beş yıldızlı otellerde, ihale salonlarında, son model araçlarda hep başkalarına anlattıkları bu Peygamberi hiç akıllarına getirmiyorlarsa o toplum Peygamberini anlayamamış demektir…

 

Biz elhamdülillah Müslüman’ız. Peygamberimizin Sallallahü Aleyhi Vesellem sakalını, saçını, yemeği nasıl yedeğini, nasıl yürüdüğünü ve hatta hangi tarafa uyuduğunu bile örnek alırız. Ancak tüm bunlarla birlikte Peygamberimizin devleti nasıl yönettiğini, siyaseti nasıl yaptığını, ekonomiye nasıl baktığını, bürokraside hangi ilkeleri tavsiye ettiğini, hukukta ve yasalarda hangi direktifleri verdiğini, ailede ve ahlakta hangi talimatları verdiğini de hayatımıza harfiyen uygulamak ve tüm bunları da örnek almak zorundayız…

 

Eğer işin bu kısmını ihmal edersek fert, aile, toplum ve düzen olarak çöküntüden, çürümeden, zulümden, haksızlıktan, kriz ve buhranlardan kurtulamayız…

 

Dr. Abdülaziz Kıranşal

 

Kendi Notum:

Yüce Kur'anı Kerim ve Sünnet-i Rasûlullah rehberimiz olmalıdır. Hayatımızın her safhasında onları uygulamalıyız. Bir yerde uyup bir yerde uymamak gaflet ve dalâlettir.

Sahabe-i Kiram döneminde içki yasağı ayetleri gelince sahabe-i Kiram efendilerimiz içki kadehlerini kırdılar. İçenler kusmaya çalıştılar. Bir daha da ağızlarına koymadılar.

Tesettür ayetleri gelince Sahabe-i Kiramın hanımları örtünecek bir şey bulamayınca eteklerini yırtarak başlarını örttüler. Düşünün o günkü yokluk ve kıtlığı... O mübarek hanımannelerimiz bir daha da asla açmadılar.

Büyüklerimizden biri hiç karpuz yemiyormuş. “Neden karpuz yemiyorsun?” diye sorduklarında: Ne kadar araştırdıysam, karpuz yemenin sünnetlerini bulamadım! Ondan dolayı yemiyorum!” demiştir.

Yine büyüklerimizden biri hep ağlarmış: “Neden ağlıyorsun?” dediklerinde; “Kız evlâdı olanlar onu evlendirince kızının evine bir gece misafir olması… Sünnettir. Benim kız evlâdım olmadığı için o sünneti yerine getiremiyorum! Ona çok üzülüyorum!” dermiş.

Şimdi Müslüman hanımları cenaze gününde ve mezarlık ta başlarını kapatırken görüyoruz. Yazık… Ölülere kapat, dirilere aç…

Yüceler yücesi Rabbimiz bizleri, nurlu İslâm yolundan ayırmasın!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Yuşa Aleyhisselam’ın Okuduğu İsm-i Azam Duası