40 Hadis-i Şerif 95 (Allah Teâlâ’nın Yasakladığı Davranışlar)

 40 Hadis-i Şerif 95 (Allah Teâlâ’nın Yasakladığı Davranışlar)

 

01- Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Allah'a ve ahiret gününe inanan, ya hayır söylesin ya da sussun." (Buhârî, Edeb, 31; Müslim, Îmân, 74)

 

02- Ebû Hüreyre'nin Radiyallahü Anh, işittiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: Kişi, iyi düşünmeden söylediği bir söz yüzünden cehennemde uzaklığı doğu ile batı arasından daha uzak bir yere düşer. (Buhârî, Rikâk, 23; Müslim, Zühd, 49, 50)

 

03- İbn Ömer'den rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: Allah'ı anmak dışında, çok konuşmayın. Çünkü Allah'ı anmak dışında çok söz söylemek kalbi katılaştırır. Allah'ın rahmetinden en uzak insanlar ise katı kalplilerdir. (Tirmizî, Zühd, 619)

 

04- Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem: "Gıybet nedir bilir misiniz?" diye sordu. Ashab "Allah ve Resûlü daha iyi bilir." dediler: "Kardeşini, hoşlanmadığı şeylerle nitelemendir." diye tarif etti. "Peki ya kardeşimde dediğim özellik varsa ne dersin?" denilmesi üzerine "Eğer dediğin özellik kardeşinde varsa, onun gıybetini etmiş olursun. Şayet yoksa işte o zaman ona iftira atmış olursun" buyurdu. (Müslim, Birr, 70)

 

05- Hz. Âişe Radiyallahü Anh anlatıyor: Bir gün Hz. Peygamber'e :"Ey Allah'ın Resûlü, şöyle şöyle olan Safiyye sana yeter!" demiştim. Ravilerden bazılarının dediğine göre o, bununla, onun kısa boylu oluşunu kastetmişti. Bunun üzerine Resûlullah "(Ey Âişe), öyle bir söz söyledin ki, eğer o söz denizin suyu ile karışsaydı onu dahi bozardı." buyurdu. Hz. Âişe diyor ki: Ben yine bir gün Hz. Peygamber'in yanında bir kimsenin hâl ve hareketini taklit etmiştim. Resûl-i Ekrem:–Karşılığında bana şunu şunu verseler dahi, bir insanın taklidini yapmayı istemem, buyurdu. (Ebû Dâvûd, Edeb, 35; Tirmizî, Sıfatü'l-kıyâme, 51)

 

06- Enes'ten Radiyallahü Anh nakledildiğine göre, Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Ben Miraç'a çıkarıldığımda bir topluluğun yanından geçtim. Bunlar bakırdan tırnaklarıyla yüzlerini ve göğüslerini tırmalıyorlardı. Bunun üzerine 'Yâ Cebrail, bunlar kimdir?' dedim. 'Bunlar, insanların etini yiyen (gıybet eden)ler, onların şeref ve onurlarına ilişenlerdir.' cevabını verdi." (Ebû Dâvûd, Edeb, 35)

 

07- Huzeyfe'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: Arabozmak için laf getirip götüren kimse, cennete giremez. (Müslim, İmân, 168-170; Buhârî, Edeb, 49, 50)

 

08- İbn Mes'ûd'dan Radiyallahü Anh nakledildiğine göre, Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Ashâbımdan hiçbiri diğeri hakkında (hoşlanmayacağım) bir şeyi bana ulaştırmasın. Çünkü ben yanınıza size karşı kalbimde en küçük bir olumsuzluk olmaksızın çıkmak isterim. (Ebû Dâvûd, Edeb, 28; Tirmizî, Menâkıb, 63)

 

09- Ebû Hüreyre'den Resûlullah'ın Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "İnsanların (altın, gümüş vb.) madenleri gibi olduklarını görürsünüz. Câhiliye devrinde hayırlı olanlar, anlayışlı olduklarında İslâm devrinde de hayırlıdırlar. Yönetim hususunda da insanların en hayırlıları, yöneticiliği hoş görmeyenlerdir. İnsanların en kötü olanları ise, birine bir yüzle, diğerine de başka bir yüzle gelen ikiyüzlü kimselerdir." (Buhârî, Menâkıb, 1; Müslim, Fedâilü's-sahâbe, 199)

 

010-      Abdullah b. Amr b. Âs'tan Radiyallahü Anh nakledildiğine göre, Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Şu dört huy kimde bulunursa o, tam bir münafık olur. Kimde bunlardan biri bulunursa onu bırakıncaya kadar kendisinde münafıklıktan bir özellik kalmış olur: (Kendisine bir şey) emanet edildiğinde ihanet eder. Konuştuğunda yalan söyler. Söz verdiğinde sözünü tutmaz. Husumet güttüğünde haddi aşar. (Buhârî, Îmân, 24, Buhârî Mezâlim, 17; Müslim, Îmân, 106)

 

011-      İbn Ömer'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "En büyük iftira, kişinin görmediği bir rüyayı anlatarak kendi gözlerine iftira etmesidir." (Buhârî, Ta'bîr, 45)

 

012-      Ebû Bekre'nin Radiyallahü Anh şöyle dediği nakledilmiştir: Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem "En büyük günahları(n ne olduğunu) size söyleyeyim mi?" dedi. "Evet, ey Allah'ın Resûlü." dedik. "Allah'a şirk koşmak, anne-babaya isyankâr olmaktır." dedi. Yaslanmış vaziyetteyken doğrulup oturdu ve "Bir de yalan söz ve yalancı şahitlik." buyurdu. Bu cümleyi o kadar tekrar etti ki biz, "Keşke sussa!" dedik. (Buhârî, İsti'zân, 35; Müslim, Îmân, 143)

 

013-      Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Sıddîk (Allah ve Resûlü'nü tasdik eden) birine, lânetçi olmak yakışmaz." (Müslim, Birr, 84)

 

014-      Ebüd-Derdâ'dan Radiyallahü Anh nakledildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: Lânet edenler, kıyamet gününde ne şefaatçi ve ne de şahit olabilirler. (Müslim, Birr, 85, 86)

 

015-      Semure b. Cündüb'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: Birbirinize, Allah'ın lâneti, gazabı ve cehennem azabı ile lânet etmeyin. (Ebû Dâvûd, Edeb, 45; Tirmizî, Birr, 48)

 

016-      İbn Mes'ûd'dan Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Mümin, (ona buna) dil uzatan (kınayan), lânetleyen ve çirkin sözler söyleyen kimse değildir." (Tirmizî, Birr, 48)

 

017-      Ebû Zer'in Radiyallahü Anh işittiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Kimse kimseyi fasıklık veya kâfirlik ile suçlamasın. Zira şayet suçlanan böyle değilse bu sözler kendisine döner." (Buhârî, Edeb, 44)

 

018-      Hz. Âişe'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Ölülere sövmeyin! Çünkü onlar, önden göndermiş olduklarının (amellerinin) karşılıklarına ulaşmışlardır." (Buhârî, Cenâiz, 97)

 

019-      Abdullah b. Amr b. Âs'tan Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: (Gerçek) Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların güvende olduğu kimsedir. (Esas) muhacir (hicret eden) ise Allah'ın yasakladığı şeyleri terk edendir. (Buhârî, Îmân, 4, 5; Müslim Îmân 64)

 

020-      Enes'ten Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Birbirinize kin tutmayın, birbirinizi kıskanmayın, birbirinize sırt çevirip alâkanızı kesmeyin. Ey Allah'ın kulları, kardeş olun. Müslümanın Müslüman kardeşine üç günden fazla dargın durması, helâl olmaz." (Buhârî, Edeb, 57; Müslim, Birr, 23)

 

021-      Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh, Resûlullah'ın Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Cennet kapıları pazartesi ve perşembe günleri açılır. Kardeşi ile arasında kin ve düşmanlık bulunan kimse hariç, Allah'a şirk koşmayan herkes bağışlanır. (Meleklere): "Birbiriyle barışıncaya kadar o ikisini bekletin! Birbiriyle barışıncaya kadar o ikisini bekletin!" buyrulur. (Müslim, Birr, 35, 36)

 

022-      Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle demiştir: "Hasetten (kıskançlıktan) sakının. Çünkü ateşin odunu veya otları yakıp bitirdiği gibi haset de hasenatı (iyilikleri) yer bitirir." (Ebû Dâvûd, Edeb, 44)

 

023-      Muâviye'nin Radiyallahü Anh işittiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Müslümanların gizli hâllerini araştırmaya kalkışırsan, aralarına fesat sokmuş olursun veya aralarında neredeyse fesat çıkmasına sebep olursun." (Ebû Dâvûd, Edeb, 37)

 

024-      Ebû Hüreyre'den rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Zan (ile konuşmak)dan sakının; çünkü zan, sözlerin en yalanıdır." (Buhârî, Nikâh, 46; Müslim, Birr, 28)

 

025-      Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: Müslüman kardeşini küçük görmesi, kişiye kötülük olarak yeter. (Müslim, Birr, 32)

 

026-      Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem: Müşteri kızıştırmayın (Alıcı ile satıcı arasına girip kendinizi alıcı gibi göstererek malın değerini arttırmaya çalışmayın), buyurmuştur. (Buhârî, Büyü, 58; Müslim, Büyü, 11)

 

027-      İbn Mes'ûd, İbn Ömer ve Enes'ten Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: Kıyamet gününde her vefasızın bir sancağı olacak ve "Bu filanın vefasızlığıdır." denecektir (böylece o gaddar teşhir edilecektir). (Buhârî, Hiyel, 9; Buhârî, Cizye, 22; Müslim, Cihâd, 9)

 

028-      Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ buyurdu ki: Ben kıyamet gününde şu üç kişinin düşmanıyım: Benim adıma yemin ettiği hâlde yeminini yerine getirmeyen kişi. Hür birini köle diye satıp parasını yiyen kişi. Tuttuğu işçiye işini gördürdüğü hâlde ücretini vermeyen kişi." (Buhârî, Büyü, 106, Buhârî, İcâre, 10)

 

029-      İyâz b. Himâr'dan Radiyallahü Anh nakledildiğine göre Resûlullah şöyle buyurmuştur: "Allah Teâlâ bana birbirinize karşı mütevazı olmanızı vahyetti. Artık kimse kimseye ne taşkınlık yapsın, ne de böbürlensin." (Müslim, Cennet, 64)

 

030-      Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: (Kendini beğenip başkalarını aşağılayarak) "İnsanlar helâk oldu (azabı hak etmiştir)" diyen kimse, insanların en çok helâke uğrayanıdır.  (Müslim, Birr, 139)

 

031-      İbn Ömer'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Üç kişi bir arada iken, ikisi diğerini bırakıp da fiskos etmesinler. (Buhârî, İsti'zân, 45; Müslim, Selâm, 36; Ebû Dâvûd, Edeb, 24)

 

032-      İbn Ömer'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Bir kadın, hapsederek ölümüne sebep olduğu bir kedi yüzünden azap gördü ve cehenneme girdi. Hapsettiğinde kediye bir şeyler yedirip içirmediği gibi, yeryüzündeki çeşitli (fare, böcek vb.) haşeratı yemesi için de onu salmamıştı." (Buhârî, Enbiyâ, 54; Müslim, Selâm, 151)

 

033-      Enes'ten Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre O: Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem, hayvanların bağlanıp (atış vb. yapılarak) öldürülmesini yasakladı, demiştir. (Buhârî, Zebâih, 25; Müslim, Sayd, 58)

 

034-      Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Zenginin, borcunu geciktirmesi zulümdür. Biriniz (alacağının ödenmesi için) durumu iyi olan birine havale edildiğinde, ona başvursun." (Buhârî, Havâlât, 1)

 

035-      Ebû Hüreyre'den Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre bir gün Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem: "Helâk eden şu yedi günahtan sakının." buyurdu. Sahâbîler: "Ey Allah'ın Resûlü, bunlar nelerdir?" diye sordular. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem: "Allah'a ortak koşmak, büyü yapmak, – hukuki gerekçeler dışında – Allah'ın öldürülmesini haram kıldığı bir kimseyi öldürmek, faiz yiyip tefecilik yapmak, yetim malı yemek, düşman ile savaş yapılırken kaçmak, evli ve hiçbir şeyden haberi olmayan namuslu mümin bir kadına zina iftirası atmaktır." buyurdu. (Buhârî, Vesâyâ, 23; Müslim, Îmân, 145)

 

036-      İbn Mes'ûd'dan Radiyallahü Anh rivayet edildiğine göre o, şöyle demiştir: Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem, ribayı (faizi) alana da, verene de lânet etti. Tirmizi ve diğer muhaddisler "ribaya şahitlik edenlere ve yazana da" şeklindeki ziyade ile rivayet etmişlerdir. (Müslim, Müsâkât 105; Tirmizî, Büyü, 2; Ebû Dâvûd, Büyü, 4)

 

037-      Cündüb b. Abdullah b. Süfyân'ın Radiyallahü Anh şöyle dediği rivayet edilmiştir: Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem buyurdu ki: Kim, duyulsun diye iyilik yaparsa, Allah (onun bu niyetini herkese) duyurur. Kim, gösteriş için iyilik yaparsa, Allah da (onun bu riyakârlığını herkese) gösterir. (Buhârî, Rikâk, 36; Müslim, Zühd, 48)

 

038-      Ebû Hüreyre'den şöyle nakledilmiştir: Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem, kadın giysisi giyen erkeklere de, erkek kıyafeti giyen kadınlara da lânet etti. (Ebû Dâvûd, Libâs, 2)

 

039-      İbn Ömer'in Radiyallahü Anh, "Bize durduk yere zorluk çıkartmak yasaklandı." dediği rivayet dili tiedilmiştir. (Buhârî, İ'tisâm, 3)

 

040-      İbn Ömer'den nakledildiğine göre Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle uyurmuştur:(Köylünün) satılık malını, (pazar yerine getirip piyasayı öğreninceye kadar) yolda karşıla(yıp satın al)mayın. (Buhârî, Büyü, 71; Müslim, Büyü, 14)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis