Hadisler Işığında Ramazan Ayının Sırları

Hadisler Işığında Ramazan Ayının Sırları

 

Abdullah bin Abbas Radiyallahü Anh rivayet ediyor: “Resûl-i Ekrem Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem, hayır, iyilik, yardım yapma hususunda insanların en cömerdi idi. Ramazan ayında da Cebrail Aleyhisselâmla buluştuğu zaman çok daha cömert davranırdı. “Cebrail her Ramazan gecesi Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem ile bir araya gelir, tâ ayın sonuna kadar Resulullah ona Kur’ân’ı okur, dinletirdi. “Cebrâil ile buluştuğu günlerde Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem hayır-hasenat hususunda esen rüzgârdan daha cömert olurdu.” (Beyhakî, 4:305)

 

Ramazan Kur’an Mevsimidir

Abdullah bin Abbas Radiyallahü Anh rivayet ediyor:

 “Resûl-i Ekrem Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem, hayır, iyilik, yardım yapma hususunda insanların en cömerdi idi. Ramazan ayında da Cebrail aleyhisselâmla buluştuğu zaman çok daha cömert davranırdı.

“Cebrail her Ramazan gecesi Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem ile bir araya gelir, tâ ayın sonuna kadar Resulullah ona Kur’ân’ı okur, dinletirdi.

“Cebrâil ile buluştuğu günlerde Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem hayır-hasenat hususunda esen rüzgârdan daha cömert olurdu.” (Beyhakî, 4:305)

Ramazan Kur’ân ayıdır, Kur’ân mevsimidir. Ramazan, kudsiyetini Kur’ân’dan alır: “Ramazan ayı ki, onda Kur’ân indirildi” mealindeki âyet (Bakara Sûresi, 185) bunu ifade eder.

Ramazan, Allah kelâmının yeryüzüne inmeye başlamasının yıl dönümüdür. Diğer vakitlere nazaran bu ayda Kur’ân ile daha çok meşgul olunur. Okunur, dinlenir, mânâsı tefekkür edilir. Kâinata, hâdiselere onun nurlu penceresinden bakılır.

Sevgili Peygamberimizin Sallallahü Aleyhi Vesellem bu ayda Kur’ân’la meşguliyeti daha da artardı. Hayatta bulunduğu süre içinde Ramazan girdiğinde vahiy meleği Cebrail, Peygamberimizin Sallallahü Aleyhi Vesellem huzuruna gelir. Birlikte Kur’ân’ı okurlar, mütalâa ederlerdi.

Bizler de bu mübarek hâli düşünerek Kur’ân’la meşgul olursak mânevî payımız o derece artacaktır.

Okurken, sanki Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem ile birlikte okuyormuş gibi hayâlen o ânı yaşamak; sanki Kur’ân yeni inmiş de ilk defa okuyormuşuz gibi okumak güzeldir.

Dinlerken de sanki Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem okuyor da ondan dinliyor, sanki Cebrail aleyhisselâmdan işitiyor, hattâ Cenâb-ı Hak’tan duyuyor gibi bir huşû içinde bulunmak, bu hisseyi artıran duygulardır.

Her Ramazan’da camilerde ve evlerde mukabele okunur. Böylece Peygamber Efendimizle Hz. Cebrail’in okuyuş şekilleri taklit edilir ki, kudsî bir hava yaşanır.

Ramazan’da yapılan ibadetlerin sevabı bire bindir. Başka vakitler okunan her Kur’ân harfine bir sevap verilirken, bu ayda sevaplar binleri, on binleri bulur. Kadir Gecesinde otuz bini geçer.

 

Ramazan Mükemmel Yapar

Ebu Hüreyre’nin Radiyallahü Anh rivayet ettiğine göre, Resul-i Ekrem Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur:

 “Oruç tutan bir kimse yalancılığı, yalan yere şahitliği ve cahilce davranışları bırakmaz, böyle günahları işlerse, yemesini içmesini terk etmesine Allah bir değer vermez.” (İbni Mace, Sıyam:21)

Oruca niyet eden mümin sadece yiyip içmeye ara vermez. Midesine oruç tutturduğu gibi, diğer duygularına da onlara göre oruçlarını tutturur.

 

Zaten mükemmel oruç da bu değil midir? Yani mide ile birlikte göz, kulak, kalb, hayal ve düşünce gibi diğer duygular da bir çeşit oruç tutarlar. Her birisi kendisine göre bir ibadete başlar.

Dilin orucu, yalandan, gıybetten ve çirkin sözlerden uzak tutulması ve Kur’ân, zikir, tesbih, salavat ve istiğfar gibi ibadetlerle meşgul olmasıdır.

Gözün orucu, harama baktırmamaktır. Kulağın orucu, lüzumsuz sözleri dinlememektir. Bunların yerine göz ibretle bakmaya, kulak hak sözleri, Kur’ân’ı dinlemeye sevkedilir. Kalb, hayal ve fikir gibi duygularla da güzel şeyler düşünülür.

Böylece mide ile birlikte bütün duygular da oruç tuttuğu için, boş yere aç susuz kalmamış olur, neticede mükemmel bir oruca yaklaşır.

 

Mehmet Paksu

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)