Hüküm Yalnızca Allah’ü Teâlâ’nındır


 “Hüküm yalnızca Allah’ındır. O doğruyu haber verir ve hak ile batıl arasında hükmederek onların aralarını ayıranların en hayırlısıdır.” Enam57

İnsanı haktan uzaklaştıran şeylerin başında hiç kuşku yok ki:

• Kişinin boş işlerle çokça meşgul olması,

• Boş işlere haddinden fazla kulak asması,

• Boş işlere dalanlarla birlikte kendisinin de dalması gelmektedir.

 

Bu çok önemli bir noktadır. Üzerinde durulması gerekmektedir.

Bundan dolayıdır ki, Kur'an ve Sünnet’te bâtıla dalmaktan ve bâtıl ehliyle oturup-kalkmaktan yasaklayan birçok nass gelmiştir. Mesela Rabbimiz şöyle buyurur:

مَا سَلَكَكُمْ فٖي سَقَرَ … وَكُنَّا نَخُوضُ مَعَ الْخَٓائِضٖينَ

Sizi ‘Sekar’a’/şu yakıcı ateşe sokan nedir?” (…) “Biz, (boş, bâtıl işlere ve günahlara) dalanlarla birlikte dalardık.” (74/ Müddessir, 42 ve 45)

وَقَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتَابِ اَنْ اِذَا سَمِعْتُمْ اٰيَاتِ اللّٰهِ يُكْفَرُ بِهَا وَيُسْتَهْزَاُ بِهَا فَلَا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتّٰى يَخُوضُوا في حَديثٍ غَيْرِه اِنَّكُمْ اِذاً مِثْلُهُمْؕ

“O size kitapta şu hükmü de indirmiştir: Allah’ın âyetlerinin inkâr edildiğini yahut onların alaya alındığını işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze geçmedikçe kendileriyle beraber oturmayın; aksi takdirde siz de onlar gibi olursunuz…” (4/Nisa, 140)

Özellikle Nisa Sûresi 140 âyette bâtıl ehli ile oturup-kalkmaya devam etmenin ve onların, içine daldığı boş söz, boş gündemlere dalmanın insanı zamanla onlarla aynı hâle getireceği vurgulanmıştır.

Unutmamak gerekir ki; bir fikir, bir görüş, bir inanç, bir huy, bir karakter… kalbe önce yavaş yavaş sızar; sonra orada kök atar ve en sonunda orada karar bulur.

Bunu çok iyi bilen Rabbimiz bâtılla ve batılın ehli olan insanlarla teşrik-i mesai etmeyi yasaklamıştır. Çünkü bu, onlarla etkileşime giren insanı da onlar gibi yapacaktır.

Haddinden fazla televizyon, radyo, internet ve benzeri oyalayıcı şeylerle meşgul olup, yapması gereken vazifeleri ihmal edenler bu noktayı Allah Teâlâ için dikkatle düşünsünler.

Yarın Allah Teâlâ onları da o aletlerdeki kimselerle aynı yaparsa halleri nice olur?

(Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)