El Hamra Sarayı’na İşlenen “La Galibe illallah!” Mucizesi


El Hamra Sarayı’nın Temeli

İber yarımadasında kurulan en uzun ömürlü İslam devleti olan Endülüs İslam mimarisinin ulaşabileceği yüksek noktalardan biri olan El Hamra Sarayı'nın temeli 1232 yılında, Gırnata Emirliği yani Beni Ahmer (Nasiriler) devletini kuran 1.Muhammed zamanında atıldı. Saray, aynı sülaleden gelen çeşitli hükümdarlar (3. Ebu Abdullah Muhammed, 1. Ebul Haccac Yusuf, 5. Muhammed) tarafından yapılan ilavelerle de genişletildi.

El hamra Adını Nereden Aldı?

Muhteşem saray adını Arapça "Kırmızı Kızıl" anlamına gelen El hamra sıfatından aldı. İnşaatında kullanılan kil harcının kızıla çalan renginden ve güneşin batışı esnasında üzerine düşen kızıl ışınların saray duvarlarına yansımasından dolayı bu ismi almıştır.

El Hamra Sarayı’na işlenen ‘La Galibe illallah’ Mucizesi

Yusuf Sûresi’nin 21’inci Ayet-i Kerime’sinde geçen “Allah’ü Teâlâ’dan başka galip yoktur; Fakat insanların çoğu bunu bilmezler!” Ayet-i Kerime’sinden ilham alınarak:

İspanya El Hamra Sarayı’nın taş duvarlarına kazılan “La galibe illallah”, Endülüs Emevi Devleti’nin rehberi oldu. Yüzyıllar boyunca her bir taşının ve duvarının Allah’ü Teâlâ’yı zikrettiği Endülüs’ün incisi El Hamra Sarayı, Granada’nın değerine değer katıyor.

وَاللّٰهُ غَالِبٌ عَلٰٓى اَمْرِهٖ وَلٰكِنَّ اَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ ﴿٢١﴾

“…Allah’ü Teâlâ, her işinde galiptir, fakat insanların çoğu bunu bilmezler.”

Bu Ayet-i Kerime’den hareketle: ﴿لا غالب الا الله﴾ "Allah’ü Teâlâ’dan başka galip yoktur!" sözü söylenilmiştir.

Dünya adına gelinen nokta, başarı ne olursa olsun, gerçek galip Allah’ü Teâlâ'dır Herkes gider, her şey çöker, her şey biter… Gerçek tektir. Sen farkında olmasan da, “O” değişmez. “O” hep var. “Lâ gâlibe illallah”

İnsanoğlu çok aciz ve fakir oluğu halde Rabbinin verdiği en ufak bir nimet karşısında büyükleniyor, kibire kapılıyor. Kendini bir şey zannediyor.

“İnsan ne kadar zengin olsa,

Ne kadar çok iktidarda kalsa,

Şöhret sahibi dünyaya dalsa,

Balon şiştiği gibi söner de

Yaşanılan çaresizlik beyhude…”

“Ey insan sen bir hiçsin, Rabbin her şey! Her şeyin sahibi Rabbini bir an bile unutma!

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)