Uyumadan Önce Yapılacak Sünnetler Okunacak Dualar

Uyumadan Önce Yapılacak Sünnetler Okunacak Dualar

Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem'n gece uyumadan önce okuduğu ve bizlere de öğütte bulunduğu dua ve sureler bizler de kendimize alışkanlık haline getrimleyiz.

Uykuyu bile bizlere ibadet haline getirebilecek güzel ameller var iken bu durumdan istifade etmek gerekir. Gece yatmadan önce okunacak dua ve sureler ile Allah'a sığınmak ise yapılacak en güzel iştir. Peygamberimin okuduğu gece duaları ve zikirler…

Bir saniye sonrasında bile ne olacağımızın ya da yaşayacağımızın garantisini veremez iken yaşadığımız süre zarfında salih ameller işleyerek Allah Celle Celâlüh'un gönlünü hoş etmek bizler için önemli olmalıdır. Gece ve gündüzün ardarda birbirini takip ettiği zamanda uykuyu bizlere dinlenmemiz için veren Allah Celle Celâlüh, Kuran-ı Kerim’de Nebe Sures, 9' da “Uykunuzu size bir dinlenme vasıtası yaptık.” buyrulmak da ve bunun da bizler için ne kadar büyük bir nimet olduğunu apaçık görmekteyiz. Başta yaşantısı olmak üzere ibadetlerinde, oturup kalkmasında her hareketinde ve davranışında örnek almamız gereken Sevgili Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem, gece uyumadan önce yaptığı ve önerdiği ibadetleri bizler de gündelik yaşantımıza kolaylıkla uyarlayabiliriz.

Namaz kılacakmış gibi abdestli gezmek, sağ tarafa uzanmak ve Allah'ı zikrederek anmak Müslüman bir kimseye yakışır davranışlardandır.

Uykuyu ibadetleştirecek sünnet davranışları yaparken sevap kazanabilirsiniz.

Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem Uyumadan Önce Ne Yapardı?

Yatağa yatmadan önce okunacak dua

Uykuyu ölümün küçük kardeş olarak benimseyen Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem bir hadisi şerifinde bundan dolayı uykunun ve ölümün cennette bulunmadığını ifade etmektedir.

Namaz tesbihatı nasıl yapılır? Namazdan sonra okunacak dua ve zikirler

Gece yatmadan önce okunacak dua ve sureler! Uyumadan önce yapılacak sünnetler ölüm vaktimin ne zaman olduğunu bilmediğimiz için uyku öncesinde de her an her şeye hazırlıklı olarak gece yatağa girmemiz gerekmektedir. Hayırlı bir ömür geçirmek için nasıl gün içerisinde salih amel işlemeye çalışıyorsak, uyumadan önce de mümkün olduğu kadar bol zikir ve dualar okumalıyız.

Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem abdestli bir şekilde yatağa girer, bazı duaları okur ve sağ avucunu sağ yanağının altına koyarak sağ omzunun üzerine yatarmış. Hafsa Radiyallahü Anha’nın rivayetine göre, ''Hz. Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem uyumak üzere uzandığında sağ elin yanağının altına koyar, sonra, “Allah’ım, kullarını dirilteceğin kıyamet Gününde ben azabından koru” (Camüssağir Hadîs No: 6558).

dye duâ eder ve bunu üç defa tekrarlardı.'' Bilimsel açıdan bakacak olursa sağ tarafa doğru yatmanın faydaları arasında; Dalağın daha verimli çalışması, bağırsakların etkin bir şekilde rolünü yerine getirmesi, mide Abdestsiz dua ve sure okunur mu? Abdestsiz tesbih çekilir mi? Başı açık iken zikir çekmek...

19.04.2021 Gece yatmadan önce okunacak dua ve sureler! Uyumadan önce yapılacak sünnetler

Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem'n uyumadan önce yaptığı ibadetler arasında Felak ve Nas surelerini okuma vardır. Hz. Aişe Radiyallahü Anh rivayetine göre, “Resulullah (a.s.m.) Felâk ve Nâs

Sûrelerin (Kul eûzu’leri) okur, ellerine üfler, daha sonra ellerini bedeninin her tarafına sürerdi." İbn Mâce, Duâ: 15.

Gece uyumadan önce Kâfurun suresini okumak kalbi şirkten korur. Hadis-i şerif:

Yatarken Kâfirun suresini okuyan şirkten beri olur. (Tirmizi)

Kabir azabından koruyucu bir dua olarak bildiğimiz Tebareke ile Secde suresini Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem geceler okumayı alışkanlık haline getirmiştir. Hadis-i şerif:

(Resulullah, Secde suresi ile Mülk suresini okumadan uyumazdı. (Tirmizi)

"Dört şey Arşu'r-Rahman'ın altındaki hazineden indirilmiştir. Bunlar Fatha-i Şerif, Ayete'l-Kürsi, Sure-i, Bakara'nın sonu (Amenerresulü) ve Kevser Suresi’dr." (El-Müttek, Kenzu'l Ummal, 1/558)

 Cennet Hazinesi: Amenerrasulü Duasının Faziletleri

“Bakara sûresinin sonunda ki âyet vardır k, bir gecede okuyana onlar yeter; onu her türlü kötülüklerden korur.” (Buhârî, Fezâlü’l-Kur’an 10; Müslm, Müsâfrn 255)

Amenerrasulü Arapça Okunuşu:

سُورَةُ الْبَقَرَةِ

اٰمَنَ الرَّسُولُ بِمَٓا اُنْزِلَ اِلَيْهِ مِنْ رَبِّه۪ وَالْمُؤْمِنُونَۜ كُلٌّ اٰمَنَ بِاللّٰهِ وَمَلٰٓئِكَتِه۪ وَكُتُبِه۪ وَرُسُلِه۪ۜ لَا نُفَرِّقُ بَيْنَ اَحَدٍ مِنْ رُسُلِه۪۠ وَقَالُوا سَمِعْنَا وَاَطَعْنَا غُفْرَانَكَ رَبَّنَا وَاِلَيْكَ الْمَص۪يرُ ﴿۲۸۵ لَا يُكَلِّفُ اللّٰهُ نَفْسًا اِلَّا وُسْعَهَاۜ لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْۜ رَبَّنَا لَا تُؤَاخِذْنَٓا اِنْ نَس۪ينَٓا اَوْ اَخْطَأْنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تَحْمِلْ عَلَيْنَٓا اِصْرًا كَمَا حَمَلْتَهُ عَلَى الَّذ۪ينَ مِنْ قَبْلِنَاۚ رَبَّنَا وَلَا تُحَمِّلْنَا مَا لَا طَاقَةَ لَنَا بِه۪ۚ وَاعْفُ عَنَّا۠ وَاغْفِرْ لَنَا۠ وَارْحَمْنَا۠ اَنْتَ مَوْلٰينَا فَانْصُرْنَا عَلَى الْقَوْمِ الْكَافِر۪ينَ ﴿۲۸۶

Peygamberimizin gece uyumadan önce okuduğu dua ve sureler

Yatağa yatınca okunacak dua gece okunacak dualar yatağa girince okunacak dua

Öncelikle Allah herkesin akşamları yatmadan önce dualar etmesinde çok büyük fayda vardır çünkü Allah rahmandır rahimdir ona akşamları akşam ezanı okunurken edilen bütün dualar kabul olur akşamları yada sabahları Kur’an-ı  Kerim’de okuyun abdest alıp dualarınızı yapın cuma namazı eksik kılmayı eksik etmeyin.

Yatağa Yatınca Okunacak Dualar

 Yatağa Yatınca Okunacak Dualar 1:

بِاسْمِكَ اَللَّهُمَّ أَحْيٓا وَأَمُوتُ.

Okunuşu: Bismike Allahümme ehyâ ve emût.

Anlamı: Allahım! Senin adınla hayat bulur, senin adınla ölürüm.

Kaynak: (Buhârî, Deavât 6, 7, 13, 15, Tevhid 13; Müslim, Zikir, 59

 Yatağa Yatınca Okunacak Dualar 2:

اللَّهُمَّ قِنِى عَذَابَكَ يَوْمَ تَجْمَعُ عِبَادَكَ أَوْ تَبْعَثُ عِبَادَكَ

Okunuşu: Allahümme kınî azâbeke yevme tecmeu ıbâdeke ev tebasü ıbâdeke!

Anlamı: Allah’ım! Kullarını mahşerde topladığın veya mahşerde kaldırdığın gün beni azabından koru.”

Kaynak: (Tirmizi, Deavât, 18)

 Yatağa Yatınca Okunacak Dualar 3:

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَطْعَمَنَا وَسَقَانَا، وَكَفَانَا وَآوَانَا؛ فَكَمْ مِمَّنْ لَا كَافِيَ لَهُ وَلَا مُؤْوِيَ.

Okunuşu: “Elhamdulillahillezi etamenâ ve sekâna ve kefânâ ve âvânâ feküm mimmen lâ kâfiye lehü velâ mü’vi”

Anlamı: “Bizi yedirip içiren, koruyup barındıran Allâh’a hamd olsun. Koruyup barındıranı bulunmayan nice kimseler var.” 

Kaynak: (Müslim, Zikir, 64; Ebû Dâvûd, Edeb, 98)

 Yatağa Yatınca Okunacak Dualar 4:

 بِاسْمِكَ رَبِّي وَضَعْتُ جَنْبي، وَبِكَ أَرْفَعُهُ، إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي فَارْحَمْها، وإِنْ أَرْسَلْتَهَا، فَاحْفَظْهَا بِمَا تَحْفَظُ بِه عِبادَكَ الصَّالحِينَ

Okunuşu: Bismike Rabbî, vaza‘tü cenbî ve bike erfauhû, in-emsekte nefsî ferhamhâ ve in erseltehâ fahfazhâ bimâ tahfazu bihî ibâdeke’s-sâlihîn.

 Anlamı: Rabbim senin isminle yatağıma yattım, yine senin isminle yatağımdan kalkarım. Eğer uykuda canımı alacaksan, bana merhamet edip bağışla! Şayet hayatta bırakacaksan, iyi kullarını muhafaza ettiğin gibi beni de fenalıklardan koru!

Kaynak: (Buhârî, Daavât 13, Tevhîd 13; Müslim, Zikir 64. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 98; Tirmizî, Daavât 20)

 Yatağa Yatınca Okunacak Dualar 5:

اَللَّهُمَّ إنِّى أَسْلَمْتُ نفِسِي إِلَيكَ، وَوَجَّهْتُ وَجْهِي إِلَيْكَ. وَفَوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ، وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ، رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ، لَا مَلْجأَ وَلَا مَنْجَي مِنْكَ إِلَّا إِلَيْكَ، اَللَّهُمَّ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الذِي أَنزَلْتَ، وَبِنَبِيِّكَ الَذِي أَرسَلتَ. اَللَّهُمَّ قِنِّي عَذَابَكَ بِسْمِكَ أَمُوتُ وَأَحْيَاَ

Okunuşu: Allâhümme eslemtü nefsî ileyke ve veCelle Celâlühehtü vechî ileyke ve fevvadtü emrî ileyke ve elce’tü zahrî ileyke, rağbeten ve rehbeten ileyke, lâ melcee velâ mencâ minke illâ ileyke. Âmentü bi-kitâbikellezî enzelte ve bi-nebiyyikellezî erselte.

Anlamı: Allah’ım, (rahmetini) umarak, (azabından) korkarak kendimi Sana teslim ettim, yüzümü Sana çevirdim, işimi Sana ısmarladım, sırtımı Sana dayadım. Senden başka sığınak, Senden başka dayanak yoktur. Allah’ım, indirdiğin kitabına, gönderdiğin peygamberine iman ettim. Allah’ım, kullarını dirilteceğin gün beni azabından koru. Senin ismini (anarak) ölür ve dirilirim.

Kaynak:  (Buhârî, Vudû 75, Daavât 6; Müslim, Zikr 56-58. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Edeb 98)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis