Peygamberlerin Meslekleri

Peygamberlerin Meslekleri

Peygamberler Niçin Gönderildi?

            Peygamberlerin insanlığa gönderiliş amacı; Allah’ü Teâlâ’dan aldıkları emirleri insanlar iletmek, örnek davranışlarıyla doğru yolu göstermek insanları hem dünyada hem ahirette saadete erdirmektir.

            Peygamberlerin en büyük görevi onlar elçidir. Allah’ü Teâlâ’dan aldıkları emirleri insanlara tebliğ etmektir. Kısacası emri bil ma’ruf, nehyi anil münker yapmak yani cihad etmektir.

            Her insan aynı zamanda Allah’ü Teâlâ’nın halifesi ve peygamber vekilidir. Zaten bu zamandan sonra peygamber gelmeyeceğine göre bu görevi kim yapacak?

Bundan dolayı her insan emri bil ma’ruf nehyi anil münker yapmak zorundadır. İyiliği emretmenin kötülüğü yasaklamanın sevabı öyle yüksek ki anlatılamaz…

Peygamberler, Allah’ın Celle Celâlüh hikmeti, adaleti, rahmeti ve şefkati gereği olarak dünyaya gönderildiler. İnsanlığın kurtarıcısı ve yol kılavuzları oldular. Yetmedi insanlık için kitaplar ve melekler gönderildi. Yetmedi alîmler gönderildi…

            İlk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem Aleyhisselâm ile başlayan insanlık tarihi, ardından gelen diğer peygamberle devam etti.

            Dört büyük kitap gönderildi. 100 küçük kitap gönderildi.

            Dört büyük melek gönderildi. Sayısız melek görevlendirildi.

            İnsanlara en büyük ihtiyaçları olan; güneş, hava ve su ücretsiz verildi.

Allah Celle Celâlüh insanları neden yarattığını Zariyat Sûresi’nin 56. ayetinde şöyle açıklıyor: “Ben, insanları ve cinleri bana kulluk etmeleri için yarattım.” Bir başka ayet-i kerimede ise, “O, hanginizin daha güzel amel yapacağını sınamak için ölümü ve hayatı yaratandır. O, mutlak güç sahibidir, çok bağışlayandır.” buyruluyor.

Mülk Sûresi 2. ayetini tefsir âlimleri de şöyle yorumluyor: “Allah’ın, dünyada insanların güzel işler yapma hususunda birbirleriyle rekabet etmelerini sağlamak, kimlerin kendi emir ve yasaklarına uyarak daha güzel işler yapacağını ortaya çıkarmak için hayatı ve ölümü yarattığını bildirmektedir.”

Çalışmak ve elde etmek, helal yoldan meslek edinmek dinimizde kutsal sayılmış. Çünkü dünya hayatında çalışana karşılığını vermek Allahû Teâlâ’nın adaletinden.

Necm Sûresi 39. ayetinde “Kişiye ancak çalıştığının karşılığı vardır.” buyuran Rabb’imiz, bu ayette ter döküp emek sarf eden ile tembel tembel oturanı asla bir tutmayacağının haberini veriyor müfessirlere göre. Hayvanlar âleminin de kendilerine bir meslek edindiğini biliyoruz. Her canlı çalışırken kâinatın en mükemmel ve mükerrem varlığı olan insana tembellik hiç yakışmaz.

Müslim’de rivayet edilen bir hadis-i şerifte, “Kuvvetli mümin zayıf müminden hayırlıdır.” diyen Peygamber Efendimiz, insanlara çalışmayı ve helal meslek edinmeyi öğütlüyor.

Allah Celle Celâlüh tarafından seçilerek dünya âlemine gönderilen peygamberlerin belki de çalışmaya ihtiyacı yoktu ama onlar boş durmayı değil, çalışmayı tercih etti. Çünkü, insanlara kılavuz olarak gönderildiklerinden örnek niteliğindeydiler. Hepsi de bu sebeple hayatları boyunca durmaksızın çalışmış. Hazreti Âdem Aleyhisselâm’dan Peygamber Efendimiz’e Sallallahü Aleyhi Vesellem kadar bir rivayete göre 124 bin, diğer bir rivayete göre ise 224 bin peygamber gelmiş. Ancak peygamberlerin sayısı hakkında bildiğimiz en kesin rakam 25.

Peygamberlerin asli görevleri olan İlahi emirleri insanlara ulaştırmalarının yanı sıra dünya işiyle meşgul olarak geçimlerini sağladıkları da biliniyor.

Kur’an-ı Kerim’de İsmi Geçen Peygamberler

1- Âdem Aleyhisselâm, 2- İdris Aleyhisselâm, 3- Nûh Aleyhisselâm, 4- Hûd Aleyhisselâm, 5- Sâlih Aleyhisselâm, 6- İbrâhîm Aleyhisselâm, 7- Lût Aleyhisselâm, 8- İsmâîl Aleyhisselâm, 9- İshâk Aleyhisselâm, 10- Yâkûb Aleyhisselâm, 11- Yûsuf Aleyhisselâm, 12- Eyyûp Aleyhisselâm, 13- Şuayb Aleyhisselâm, 14- Mûsâ Aleyhisselâm, 15- Hârûn Aleyhisselâm, 16- Dâvûd Aleyhisselâm, 17- Süleyman Aleyhisselâm, 18- Yûnus Aleyhisselâm, 19- İlyas Aleyhisselâm, 20- Elyesa Aleyhisselâm, 21- Zülkifl Aleyhisselâm, 22- Zekeriyya Aleyhisselâm, 23- Yahyâ Aleyhisselâm, 24- Îsâ Aleyhisselâm, 25- Üzeyr Aleyhisselâm, 26 Aleyhisselâm- Lokman, 27- Zülkarneyn Aleyhisselâm, 28- Hazret-i Muhammed- Sallallahü Aleyhi Vesellem 

Peygamberlerin Meslekleri

01- Hz. Âdem Aleyhisselâm: İlk ziraat mühendisi ve çiftçiydi. Allahu Teâlâ, ilk insan olarak Hz. Âdem’i topraktan yarattı. Allah’ü Teâlâ, Âdem Aleyhisselâm’ı Cennet’ten çıkardığı zaman ona her şeyi yapma sanatını öğretti. İlk ziraat mühendisi ve çiftçi olarak bilinen Hz. Âdem, alnının terini sile sile ekin ekmiş, sulamış ve biçmiş. Âdem’e Aleyhisselâm demircilik sanatı da öğretilmiş. Onun demirden ilk yapıp kullandığı alet ise bıçak.

02- Hz. İdris Aleyhisselâm: iğneyi ilk icad eden, ona delik açan, iplik geçiren olduğundan, terzilerin- konfeksiyoncuların- örücülerin piri sayılır. Hz. İdris Aleyhisselâm astronomi ve matematikle ilk uğraşan kişi olarak biliniyor. İlk defa iğne ile dikiş diken ve elbise yaparak giyen, ölçü ve tartı aletlerini ilk defa kullanan, ilk yazı yazan kişinin olduğu rivayet ediliyor. Hz. İdris İğneyi ilk icad eden, ona delik açan, iplik geçiren olduğundan, terzicilerin örücülerin piri sayılır.

03- Hz. Nuh Aleyhisselâm: marangozcuların- gemicilerin- denizcilerin ve barbarosların piri idi.

04- Hz. Hud Aleyhisselâm: Tüccar idi. Bütün tüccarların piri sayılır. Hz. Hud Aleyhisselâm İrem şehrinde, yüksek binalar inşa etme yarışına giren Âd kavmine gönderildi. Yaşamı boyunca tüccarlık yapan Hz. Hud, cömert ve şefkatli biriydi.

05- Hz. Salih Aleyhisselâm: Sürülerle develer yetiştirirdi. Sütlerini hem içer, hem de satıp dünyalığını temin ederdi. Hz. Salih Aleyhisselâm’ın peygamberin devesi meşhurdur. Hz. Salih’in, Hz. İsa’ya benzediği rivayet ediliyor.

06- Hz. İbrahim Aleyhisselâm: Kâbeyi yeniden inşa edişiyle, Hz Süleyman ’a ve Mimar Sinan’a önderlik etmiştir. Hz. İbrahim Aleyhisselâm İbrahim Aleyhisselâm ayak izlerine varıncaya kadar şekil ve şemailince Peygamber Efendimiz’e insanların en çok benzeyeniydi. Oğlu Hz. İsmail Aleyhisselâm ile birlikte Kâbe’yi inşa etti. Geniş koyun sürüleri olduğu rivayet ediliyor.

07- Hz. Eyyüb Aleyhisselâm: Ziraatcıydı. Eyyub Aleyhisselâm, insanların en halim ve uslusu, en sabırlısı ve öfkelerini en çok yeneniydi. Ziraatçiliğin yanı sıra ikamet ettiği yerin sınırları içinde bulunan deve, sığır, davar, at, merkep ve her cins mal ona aitti.

08- Hz. Lût Aleyhisselâm: Hz. Lut, Hz. İbrahim’in kardeşinin oğludur. Lut Aleyhisselâm, Allah tarafından kendilerine yüksek meziyetler, hüküm ve ilim verilen peygamberlerdendi. Tarihçi olan Hz. Lut, sey Hz. Zekeriyya Aleyhisselâm: marangozdu. İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden. İsmi Zekeriyya bin Âzan bin Müslim bin Sadun olup, soyu Süleyman aleyhisselama ulaşır. Yahya aleyhisselamın babasıdır. Musa aleyhisselamın getirdiği dînin emir ve yasaklarını insanlara tebliğ etti. Marangozluk yapar elinin emeğiyle geçinirdi. Kavmi tarafından şehit edildi. Seyyahların ve Evliya Çelebilerin üstadı olarak biliniyor.

09- Hz. İsmail Aleyhisselâm: Hz. İsmail’in çobanlık yaptığı biliniyor. Kara ve deniz avcılığıyla geçimini sağlardı. Ok atıcılığı ve ata biniciliğiyle de meşhurdur. Yetmiş dil bildiği rivayet ediliyor. Babası Hz. İbrahim Aleyhisselâm ile birlikte Kâbe’yi inşa etmiştir.

10- Hz. Harun Aleyhisselâm: Vezirdi. Hz. Harun Aleyhisselâm’ın güzel konuşması ve hitabet yeteneği güçlüydü. 

11- Hz. İshak Aleyhisselâm: Çobandı. Hz. İshak Aleyhisselâm İsrailoğulları soyunun başlangıcını temsil ediyor. İshak Aleyhisselâm: babası Hz. İbrahim’in vefatından sonra Şam’da peygamberlikle vazifelendirildi. Çobanlık ile meşgul oldu.

12- Hz. Yakub Aleyhisselâm: Çobandı.

13- Hz. Yusuf Aleyhisselâm: Saati ilk icat eden, toprak mahsulleri ofisini ilk defa kuran, bolluk zamanında depolamayı, kıtlık zamanında halka dağıtmayı düşünen bir peygamberdir. Yusuf Aleyhisselâm: suretçe Âdem’i Aleyhisselâm andırırdı. Kendisinde rüyaları yorumlama yeteneği vardı. Saati ilk icat eden, toprak mahsulleri ofisini ilk kuran peygamberdi. Bolluk zamanında ürünleri depolamayı, kıtlık zamanında halka dağıtmayı ihmal etmezdi. Mısır’da maliye işlerinin başında bulunmuştu.

14- Hz. Şuayb Aleyhisselâm: Ziraatcıydı.

15- Hz. Musa Aleyhisselâm: Çobanlık yapmış ve Hz Şuayb Aleyhisselâm'a hizmetçilik etmiştir. Bir büyüğe hizmet etmekte peygamber mesleklerinden biridir. Hz. Musa Aleyhisselâm Kur’an’da kendisinden ve mücadelesinden en çok bahsedilen peygamber. Sağ elinde nübüvvet beni vardı. İsrail oğullarına peygamber olarak gönderildi.

16- Hz. Davud Aleyhisselâm: Demiri işleyen, zırh yapan ve düzenli ordular kuran, Calut'un ordularını mağlup eden bir kumandandır. Hz. Davud Aleyhisselâm Gür sesli, güzel huylu ve çok anlayışlıydı. Sesi o kadar güzeldi ki, sesine dağlar ve kuşlar eşlik ederdi. Allah’ın verdiği peygamberlik ve hükümdarlıkla birlikte İsrail oğullarına kral olmuştu. Demiri işleyen, zırh yapan ve düzenli ordular kuran, Câlût’un ordularını mağlup eden bir kumandandı.

17- Hz. Süleyman Aleyhisselâm: Emir yani hükümdardı. Sazlardan zenbil yapardı. Bakır madenini ilk defa işleyen O'dur. Süleyman Aleyhisselâm: bütün canlılarla konuşabilme yeteneğine sahip idi.

18- Hz. Zülkifl Aleyhisselâm: Eyyub’un Aleyhisselâm oğludur. Ekmek pişirirdi, fırıncıların piriydi. 75 yaşında Şam’da vefat etti.

Ekmek pişirirdi, fırıncıların piri idi.

19- Hz. İlyas: Dokumacı ve iplikçilerin piri idi. Hz. İlyas Aleyhisselâm Hz. İlyas’ın kavmi peygamberini yalanladığı için sünnetullah gereği helak olmuşlardır. Dokumacılık ve iplikçilikle uğraştığı biliniyor.

20- Hz. Zekeriyya Aleyhisselâm: Marangozdu. İsrailoğullarına gönderilen peygamberlerden. İsmi Zekeriyya bin Âzan bin Müslim bin Sadun olup, soyu Süleyman aleyhisselama ulaşır. Yahya aleyhisselamın babasıdır. Musa aleyhisselamın getirdiği dînin emir ve yasaklarını insanlara tebliğ etti. Marangozluk yapar elinin emeğiyle geçinirdi. Kavmi tarafından şehit edildi.

21- Hz. Yahya Aleyhisselâm: Zekeriyya aleyhisselâm`ın oğludur. Yüce Allah’ın azabından son derece korkar, günleri ah ve inilti ile geçerdi. Daha genç yaşta kendisine peygamberlik ihsan edildi. İlk önce Hazret-i Musa`nın şeriatı ile amel ederdi. Sonra İncil’in Hazret-i İsa`ya verilmesi üzerine, İsa aleyhisselâm’ın şeriatı ile amel etmekle görevlendirildi. Cihadla meşgul olmuştur.

22- Hz. Yunus Aleyhisselâm: Balık avlayıp geçinirdi, balıkçıların piriydi. Allah’ü Teâlâ, Kur’an-ı Kerim’de Hz. Yunus Aleyhisselâm’ı, ‘balık sahibi’ diyerek anar. Balık avlayıp geçinirdi. Yunus Aleyhisselâm: otuz üç yıl kavmini, Allah’a iman ve ibadete davet ettiği halde kendisine iki kişiden başka iman eden olmadı. Saati

ilk icat eden, Toprak mahsulleri ofisini ilk defa kuran, bolluk zamanında depolamayı, kıtlık zamanında halka dağıtmayı düşünen bir peygamberdir.

23- Hz. Üzeyr Aleyhisselâm: Bahçıvan idi. Meyve ağaçlarını ilk defa aşılayan fidan yetiştiren, budama işlerini insanlara öğretendir. Bağ ve bahçe işleriyle uğraşanların piridir.

24- Hz. Lokman Aleyhisselâm: Doktorluk ve eczacılık mesleğinin piridir.

25- Hz. İsa Aleyhisselâm: avcıydı. Av aleti ile geçimini temin ederdi. Avcıların piriydi. Aynı zamanda doktorların piridir... Hz. İsa Aleyhisselâm zamanında doktorluk ve tıp üstündü. İsa Aleyhisselâm: Allah Celle Celâlüh’ün dilemesiyle doktorların aciz kaldıkları körleri gördürüyor, ölüleri diriltiyor, doktorların iyileştiremediği ağır hastaları iyileştiriyordu.

26- Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem: Küçük yaşlarda çobanlık yapmış, daha sonra ticaretle uğraşmış ve cihadla meşgul olmuştur. Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem Hz. Peygambere 40 yaşındayken Hira Dağı’nda peygamberlik verildi. Son peygamber olduğu için kendisine Hatemü’l Enbiya deniyor. Son İlahi beyan olan Kur’an-ı Kerim Hz. Muhammed’e indirildi. Küçük yaşlarda çobanlık yapmış, daha sonra ticaretle uğraşmıştır. Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem küçük yaşlarda çobanlık yapmış daha sonra ticaretle uğraşmış ve tüm peygamberlerin yaptığı gibi Allah yolunda cihad yaparak İslâmiyet’in bu güne kadar gelmesine vesile olmuş âlemlere rahmet olarak gönderilmiş yeryüzünün en muhteşem insanıdır. 

Kur’an-ı Kerim’de İsmi Geçmeyen Peygamberler 

27- Hz. Şid Aleyhisselâm: İlk insan olan Hz. Âdem’in oğludur. Hallac, kazzaz,

nessac (dokumacıların, örücülerin ve mensucat sanayiinin) ilk kurucusuydu

28- Hz. Yûşâ Aleyhisselam: Yusuf aleyhisselamın neslinden gelen Nûn’un oğludur. Yuşa aleyhisselam Musa aleyhisselama bildirilen dînin esaslarını insanlara tebliğ etti. Musa aleyhisselam vefat ederken yerine Yuşa aleyhisselamı halîfe bıraktı. Allahü teâlâ Yuşa aleyhisselamı da İsrailoğullarına peygamber olarak vazîfelendirdi.

29- Hz. Cercis Aleyhisselâm: İsa Aleyhisselâm’ın dinini tebliğ etmiş nebilerdendir. Filistin’in Remle kasabasında doğdu, Filistin ve Şam civarında yaşadı. Şehirleri gezer, ticaret yapardı. Gezip gördüğü şehirlerde Hazreti Aleyhisselâm’ın dinini yaymaya çalışırdı. Vazifesi esnasında birçok kişi ona tabi olarak Müslüman oldu.

30- Hz. Danyal Aleyhisselâm: İsrailoğullarının peygamberlerinden Musa Aleyhisselam’ın dinini tebliğ için gönderilen Nebî Danyal Aleyhisselâm Kudüs’te doğmuştur. Buhtunnasar'ın ölümünden sonra, Üzeyr aleyhisselâm ile birlikte Kudüs'e geldi. Kendisine peygamberlik verildi. İnsanlara Mûsâ aleyhisselâmın dînini teblîğ etti. Bir müddet sonra, Ehvaz yakınında bulunan Sûs şehrinde vefât etti.

Not: Bu yazıda alıntılar vardır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)