Problemleri En Çabuk Çözen 2 Ayet-i Kerime

 Problemleri En Çabuk Çözen 2 Ayet-i Kerime

 

 Bu dua Talak Suresinin 2 ve 3 ayetidir. Abdullah b. Mesud Radiyallahü Anh bu ayetin fazileti ile ilgili şöyle söylemiştir.

‘Kur’an’da problemleri en güzel, en çabuk çözüm getiren ayettir.” Hz. Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem buyurdu ki; “Eğer ümmetim bu ayetle amel etseydi. Allah rızklarını ayaklarına getirirdi”

فَاِذَا بَلَغْنَ اَجَلَهُنَّ فَاَمْسِكُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ اَوْ فَارِقُوهُنَّ بِمَعْرُوفٍ وَاَشْهِدُوا ذَوَيْ عَدْلٍ مِنْكُمْ وَاَق۪يمُوا الشَّهَادَةَ لِلّٰهِۜ ذٰلِكُمْ يُوعَظُ بِه۪ مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِۜ وَمَنْ يَتَّقِ اللّٰهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاًۙ ﴿٢﴾

 2﴿ Sürelerinin sonuna ulaştıklarında onları ya uygun biçimde tutun yahut onlardan uygun biçimde ayrılın; içinizden adaletli iki kişiyi şahit tutun ve şahitliği Allah için özenle yerine getirin. İşte Allah’a ve ahiret gününe inananlara öğütlenen budur. Kim Allah’a saygısızlıktan sakınırsa ona Allah kendisine bir çıkış yolu gösterir. (Talak, 2)

 وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُۜ وَمَنْ يَتَوَكَّلْ عَلَى اللّٰهِ فَهُوَ حَسْبُهُۜ اِنَّ اللّٰهَ بَالِغُ اَمْرِه۪ۜ قَدْ جَعَلَ اللّٰهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْراً ﴿٣﴾

3﴿ Ve ona hiç beklemediği yerden rızık verir. Kim Allah’a dayanıp güvenirse Allah ona yeter. Şüphesiz Allah dilediği şeyi sonuca ulaştırır. Allah her şey için bir ölçü koymuştur. (Talak, 3)

 Talak Suresi Okumanın Fazileti ve Faydaları

 Talak süresinin faziletleri ve sırları derken şunu unutmamak lazımdır. Kur’an tilâveti İslam’da faziletli amellerden biridir. Kur’an okumaktan maksat, öncelikle onun emir ve nehiylerine uymaktır. Fakat sadece okumanın da sevabı ve mükâfatı vardır. Kur’an kendisiyle amel edenlere ve inanarak ibadet kastıyla okuyanlara kıyamet gününde şefaatçi olacaktır. Birçok surenin ve ayetlerin faziletleri, hadisi şerifler ile ifade edilmiştir. Her surenin bir çok önemi vardır. Her bir ayet ve sure Allah kelâmı olmakla beraber herbirinin ayrı ayrı özellikleri vardır.

 Kur’ân-ı Kerîm okumak ve okutmak çok sevâbdır. Hatta bunun sevâbı dedelerine, çocuklarına ve torunlarına tesîr eder. Îtikâdı düzgün bir kimse, Kur’ân-ı Kerîm’i okuyup, muteber ilmihâl kitâblannda bildirildiği gibi amel ettiği, i-bâdet yaptığı takdirde büyük sevâblara kavuşur.

 Kur’ân-ı Kerîm okumakla alâkalı olarak sevgili Peygamberimiz buyurdu ki:

“Kur’ân-ı Kerîm okunan evden arşa kadar nûr yükselir.”

  “Kur’ân-ı Kerîm okunan evin hayrı artar, sâkinle-rini sıkmaz, melekler oraya toplanır, şeytanlar oradan uzaklaşır. Kur’ân-ı Kerîm okunmayan ev, içindekilere dar gelir, sıkıntı verir, bereketsiz olur. Bu evden melekler uzaklaşır, şeytanlar oraya dolar.”

 Kur’ân-ı kerîmin altmış beşinci sûresi.

Talâk sûresi on iki âyet-i kerîme olup, Medîne-i münevverede nâzil oldu (indi). Boşanma konularından bahsettiği için bu adı aldı. Sûrenin başında İslâm âile hukûkunun boşanma konusundaki hükümleri, sonunda da, Allahü teâlânın bildirdiği hak yoldan ay rılan eski kavimlerin uğradıkları cezâlar ve Muhammed aleyhisselâma inanıp hayırlı işler yapanlara verilecek âhiret nîmetleri bildirilmektedir.

 Aile kurumunun dinî, ahlâkî ve hukukî temelini oluşturan nikâh akdinin ve evlilik birliğinin keyfî biçimde sona erdirilemeyeceği temasına ağırlık verilerek böyle bir zorunlulukla karşılaşıldığında uyulması gereken başlıca hükümler işlenmekte, bu arada iyi niyet ve hakkın kötüye kullanılmaması gibi bazı temel ilkelerin altı çizilmekte; aile ilişkilerinin sağlıklı yürüyüp yürümemesinde çoğu zaman etkili bir role sahip bulunan harcamalar konusunda ölçülü olmanın önemine dikkat çekilmekte; meşrû, mâkul ve dengeli olmayan, sonunda Allah’ın buyruklarına isyan etmeye varan isteklerin toplumların perişan olmasına ve medeniyetlerin çökmesine yol açabileceği ima edilmekte; her hâlükârda olup biten her şeyin, evrendeki bütün varlıkları yaratan Allah’ın gücü ve bilgisi dışında kalamayacağı hatırlatılmaktadır.

 Talak suresi neden indirilmiştir?

 “Ey Peygamber! Kadınları boşadığınız zaman…” buyruğunda hitap Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’adır. Ona tazim ve tefhim olsun diye çoğul lafzı ile muhatab alınmıştır.

 İbn Mace’nin Sünera’inde Said b. Cübeyr’in, İbn Abbas’tan, onun Ömer b. El Hattab’tan rivayetine göre Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem Hlafsa Radiyallahü Anha’yı boşamak istemiş sonra ona ric’at (dönüş) yapmıştır[3]

 Katade, Enes’ten şöyle dediğini rivayet etmektedir: Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem Hafsa Radiyallahü Anha’yı boşadı. O da ailesinin yanına gitti. Yüce Allah Hz Peygamber Sallallahü Aleyhi Veselleme: “Ey Peygamberi Kadınları boşadığınız zaman iddetleri vaktinde boşaym” buyruğunu indirdi. Ona: Hafsa’ya ric’aı yap, çünkü o cuk namaz kılan, çok oruç tutan birisidir ve o senin cennetteki hanımlarındandır, denildi. Bunu el-Maverdî, el-Kuşeyrî ve es-Sa’lebî zikretmiştir.[4]

 el-Kuşcyrî ayrıca şunu da rivayet etmektedir: Onun ailesinin yanına çıkıp gitmesi hakkında da yüce Allah’ın: “Evlerinden onları çıkarmayın” buyruğu nazil oldu.

 el-Kdbî dedi ki: Bu âyetin nüzul sebebi Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’ın Hafsa’ya kızgınlığıdır. Ona gizlice bir sır söylediğinde bu sırrı Âişe’ye açıklayınca, Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem da onu bîr defa boşadı, bunun üzerine bu âyet-i kerime indi.

 es-Süddî dedi ki: Âyet, Abdullah b. Ömer hakkında inmiştir. O, hanımını ay hali iken bir defa boşadı. Rasûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem ona hanımına ric’al yapmasını, sonra da temizleninceye ve ay hali oluncaya, sonra bir daha temizleninceye kadar nikâhı altında tutmasını emretti. Eğer yine onu boşamak istiyor ise onunla cima yapmaksızın temizleneceği vakit onu boşasın. İşte yüce Allah’ın hanımların süresi içerisinde boşamalarını emretmiş olduğu icldel budur[5]

 Şöyle de denilmiştir: Bazı erkekler Abdullah b. Ömer’in yaptığının benzerini yaptılar. Abdullah b. Amr b. El Âs, Amr b. Said b. El Âs ile Ut be b. Gazvan bunlardandır. Âyet-i kerime onlar hakkında inmiştir.

 İbnu’l Arabi dedi ki: Bütün bunlar her ne kadar sahih değil iseler de, birinci görüş daha uygun görülmektedir. Bunda daha sahih olan da bunun yeni bir şer’î hükmün açıklaması olduğudur.

 Buyruğun Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’a hitab olmakla birlikte maksadın onun üm­meti olduğu da söylenmiştir. Muhataptan gaibe farklı lafızlarla hitap etmiş bulunmaktadır. Bu, fasih bir anlatını tarzıdır. Nitekim yüce Allah: “Hatta siz ge­milerde bulunduğunuz zaman, onlar da içindekileri güzel bir rüzgâr ile gö­türüp…” (yunus, 10/22) diye buyurmaktadır. Buyruğun takdiri şöyledir: Ey Peygamber! Sen onlara: “Kadınları boşadığınız zaman İddetleri vaktinde boşayın” de. İşte bu da tefsir âlimlerinin, burada hitap yalnız ona yönelik ol­makla birlikte, mana hem kendisini, hem mü’minleri kapsamaktadır. Yüce Al­lah mü’minlere hitab etmek istediğinde ona: “Ey nebi: peygamber” buyruğu ile taltifte bulunmuştur. Eğer hitab hem lafız, hem mana itibariyle ona yöne­lik ise: ‘Ey RasûT’ diye ona iıilab etmiştir.

 Derim ki: İddel ile ilgili hükümlerin ensardan Yezid b. es-Sekenin kızı Es­ma hakkında nazil oluşu hu görüşün doğruluğuna delildir. Ebu Davud’un Kı-tab’ında (Sünen’inde) ondan geien rivayette belini İd iğine göre Esma Peygam­ber Sallallahü Aleyhi Vesellem’ın döneminde (kocası tarafından) boşandı, Henüz boşanan kadının iddeti hakkında bir hüküm yoktu. Yüce Allah, Esma boşanınca boşamak için iddet hükmünü indirdi. Böylece, boşamak dolayısıyla iddetin hakkında indiği ilk kişi o oldu.[6]

 Bundan maksadın Peygamber Sallallahü Aleyhi Vesellem’a tazim maksadıyla nida olduğu ve sonradan: “Kadınları boşadığınız zaman” diye buyurulduğu da söylenmiş­tir. Bu da (bu yönüyle yüce Allah’ın: “Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şeytanın pis işlerindendir” (el-Maide, 5/90) buyruğuna benzer. Onların öncelikleri ve üstünlükleri dolayısıyla yüce Allah mü’minleri önce sözkonusu etmiş, sonra da: “İçki, kumar, putlar ve fal okları” diye buyur­muştur. [7]

 Talak Sûresi’nin Fazileti Ve Yararları

 Resulullah (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: “Her kim Talak Suresini (vird olarak) okursa, Allah’ın peygamberinin sünneti üzere vefat eder.”(Ebûl-Leys Semerkandî, Tefsirul-Kur’ân, 6/230-238; Kâdı Beyzâvî, Beyzâvi Tefsir (Envârut-Tenzîl ve Esrârut-Te’vil), 2/504)

 Her türlü hastalık, sihir ve büyü, borç ve fakirlikten kurtulmaya da bi-iznillah fayda verir.

[3] İbn Mâce, I, 650; Hâkim, Müstedrek, 11, 215; Ebâ üâvûd, II, İS5; Nesâî, VI, 213

[4] İbn Kesir, Tefsir, IV, 37H

[5] Buharı, V, 2011; Müslim, II, 1093. 1094, 109î. 1097; Ti/mizl III, 479; Dârinıl, 11. ny. Darakutni, IV, 5, fi, 28; Ebû Davüd, 11. 255, 256; Nesâİ, VI, 13M, 141. 212; İbn Mâce, 1. 65J, 652: Mırvatta, II. 576;

[6] Ebû Dâvûd, II, 235; Heyhaki, esSünenü’l-Kübrâ, VII. i M

[7] İmam Kurtubi, el-Camiu li-Ahkami’l-Kur’an, Buruç Yayınları: 17/414-415.

(Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)