Rızık Bolluğu İçin Dualar


Rızık Bolluğu İçin Dualar

Rızık duası; rızkın çoğalması ve sıkıntıların giderilmesi için okunmasında fayda bulunan bir duadır. Bu mübarek olan dua, temiz bir kalp ile rızkı bereketlendirmek ve çoğaltmak için okumalıdır.

Rızkın Genişlemesi Ve Bereketlenmesi İçin Bazı Tavsiyeler

01-  İnsana verilen maddi ve manevi, bedensel ve ruhsal, içimizde ve dışımızda olan her nimetin kıymetini bilmek. Onun bize Allah’ü Teâlâ’nın bir ikramı, ihsanı ve lütfu olduğunu asla unutmamak. Çünkü nimeti vereni bilmek manevi bir şükürdür.
02-  İsraf etmemek. Zaruri olmayan alışverişleri azaltmak ve sadece helal dairesinde harcama yapmak.
03-  İman ve İslam esaslarını anlatan eserleri okumak ve aile içinde çoluk çocukla beraber imanı, ahlâki ve diğer faydalı konularda sohbetler etmek.
04-  Namazı tadili erkân ile kılmak. Hadis-i Şerif: “Bir adamı namazın rükû ve secdesini hafifletir (tadili erkânı terk eder) görürseniz, onun çoluk çocuğuna acıyınız.” (Ruhul Beyan) Yani tadili erkânı terk eden maişet darlığına düşer, tadili erkâna riayet eden ise maişet genişliğine kavuşur.
05-  Namazlardan sonra okunması sünnet olan tesbihatı (33 Sübhanellah, 33 Elhamdülillah, 33 Allahü Ekber) okumayı asla terke etmemek. Çünkü kelime-i tenzih (Sübhanellah) günahları söküp atar, kelime-i tahmid (Elhamdülillah) her türlü nimete şükürdür, kelime-i tekbir (Allahu Ekber) ise kulun ibadetini ve tövbesini Allah’ü Teâlâ’ya layık hale getirir.
06-  Zekâtını tam, hatta fazla fazla vermek. Malın şükrü mal iledir. Yani zekât, malın şükrüdür. Toprak mahsullerinin zekâtı onda birdir ve “öşür” diye isimlendirilmiştir, ticari malların ve paranın zekâtı ise kırkta birdir. Şükür ise malın artmasına sebeptir. Ayet-i kerimede,
07-  “…Eğer nimetime şükrederseniz onu elbette ve elbette çoğaltırım…” (İbrahim, 14/7)
08-  Buyurmuştur. Yani zekât, malı hem telef olmaktan muhafaza eder, hem de ilahi hazineden artmasını temin eder,
09-  Sabah vakti uyanık olmak. Hadis-i Şerif “Sabah uykusu rızka manidir.” (Beyhaki, Şuabu’l-İman, 6/401) Yani bir Müslüman sabah namazını ve manevi ilticalarını ihmal etmemelidir.
10-  Vakıa suresini okumaya devam etmek. Hadisi Şerif “Kim ki vakıa süresini her gece okursa ona ebediyyen sefalet isabet etmez, kim ki bu sureyi her sabah okursa ona ebediyyen fakirlik yaklaşmaz.” (Havassul Kur’an, İmamı Ya’fi)
11-  Kuşluk namazına devam etmek.
12-  Kazancın da helal olması gerekir. Az da olsa haram karışmasına engel olmak.
13-  Akrabaları ziyaret etmek, onların maddi ve manevi ihtiyaçlarına yardımcı olmak.
14-  Misafir kabul etmek, özellikle fakir ve muhtaçlara destek olmak ve onları evine alarak bir yudum su da olsa ikramda bulunmak.

Rızık Bolluğu İçin Dua (1)

Resûl-i Ekrem Sallallahü Aleyhi Vesellem Büreyde İbnil’l-Husayb el-Eslemî Radiyallahü Anh'a şöyle demiştir:
"Yâ Büreyde! Allahü teâlâ'nın, hayır murad ettiği kimseye tâlim buyurduğu duâyı sana öğreteyim mi?" Büreyde: "Öğret yâ Resûlallah" deyince Resûl-i Ekrem şöyle buyurdular:
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اَللَّهُمَّ إِنِّي ضَعِيفٌ فَقَوِّي فِي رِضَاكَ ضَعْفِي، وَخُذْ إِلَى الْخَيْرِ بِنَاصِيَتِي، وَاجْعَلِ الْإِسْلَامَ مُنْتَهَى رِضَايَ، اَللَّهُمَّ إِنِّي ضَعِيفٌ فَقَوِّنِي وَإِنِّي ذَلِيلٌ فَأَعِزَّنِي، وَفَقِيرٌ فَأَغْنِنِي يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينْ
Bismillahirrahmanirrahim
Okunuşu:
"Allahümme, innî daîfün fekavvinî rıdâke da'fî ve huz ilel hayri binasıyetî vecalil İslâme müntehâ rıdâye. Allahümme innî daîfün fekavvinî ve iunni zelîlün feızzenî ve innî fakırün feeğninî ya erhamerrâhımîn"
Anlamı: "Allah’ım! Ben zayıf ve âciz bir kimseyim. Rızânı tahsil için sen beni kuvvetlendir, beni daima iyiliğe götür. Son emelimi İslâmiyet kıl.
Allah’ım! Ben âcizim, sen beni kuvvetlendir. Ben zelil bir kimseyim, sen beni izzetlendir. Ben fakirim, sen beni zenginleştir ya erhamerrahimîn."
Kaynak: (İbn-i Ebî Şeybe, el-Musannef, 29965, 10/268; Hâkim, el-Müstedrek, no: 1931, 1/708)

Rızık Bolluğu İçin Dua (2)
Günde 15 defa okunursa Hak Teâlâ o kişiye hesapsız rızık verir...
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

شَهِدَ اللّهُ أَنَّهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ وَالْمَلاَئِكَةُ وَأُوْلُواْ الْعِلْمِ قَآئِمَاً بِالْقِسْطِ لاَ إِلَهَ إِلاَّ هُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ ﴿١٨﴾ إِنَّ الدِّينَ عِندَ اللّهِ الإِسْلاَمُ وَمَا اخْتَلَفَ الَّذِينَ أُوْتُواْ الْكِتَابَ إِلاَّ مِن بَعْدِ مَا جَاءهُمُ الْعِلْمُ بَغْيًا بَيْنَهُمْ وَمَن يَكْفُرْ بِآيَاتِ اللّهِ فَإِنَّ اللّهِ سَرِيعُ الْحِسَابِ ﴿١٩﴾
Bismillahirrahmanirrahim
Okunuşu: Şehidallahü ennehu lâ ilâhe illâ hüve vel melâiketü ve ülül ilmi kaimen bil kıst, lâ ilâhe illâ hüvel azizül hakim. İnneddine in”dallahil islam, ve mah”telefellezine utül kitabe illa min ba”di mâ câehümül ilmu bağyen beynehüm, ve men yekfur bi âyatillâhi fe”innallahe seriul hisâb...
Anlamı: Allah, melekler ve ilim sahipleri, ondan başka ilâh olmadığına adaletle şâhitlik ettiler. O’ndan başka ilâh yoktur. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Şüphesiz Allah katında din İslâm’dır. Kitap verilmiş olanlar, kendilerine ilim geldikten sonra sırf, aralarındaki ihtiras ve aşırılık yüzünden ayrılığa düştüler. Kim Allah’ın ayetlerini inkâr ederse, bilsin ki Allah hesabı çok çabuk görendir.

Rızık Bolluğu İçin Dua (3)
Rızık İçin yine âdeti ve saati olmayan kısa bir dua...
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اللَّهُ لَطِيفٌ بِعِبَادِهِ يَرْزُقُ مَنْ يَشَاءُ وَهُوَ الْقَوِيُّ العَزِيزُ
Bismillahirrahmanirrahim
Okunuşu: Allahü latifün bi ibadihi yerzukü men yeşâü ve hüve kaviyyün aziz...
Anlamı: Allah, kullarına çok lütufkârdır, dilediğini rızıklandırır. O, kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.
Rızık Bolluğu İçin Dua (4)
Rızık hususunda çok muteber bir duadır.

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
اَلْحَمْدُ ِللهِ الَّذِى مَنْ وَثَقَ بِهِ لَمْ يَكُنْ اِلَىَّ وَقُلِ الْحَمْدُ للهِ الَّذِى لَمْ يَتَّخِذْ وَلَدًا وَلَمْ يَكُنْ لَهُ شَرِيكٌ فِى الْمُلْكِ وَلَمْ يَكُنْ لَهُ وَلِىٌّ مِنَ الذُّلِّ وَكَبِّرْ هُ تَكْبِيرًا اَللهَ اَكْبَرْ اَللهُ اَكْبَرْ لاَاِلَهَ اِلاَّ اللهُ وَاللهُ اَكْبَرْ اَللهُ اَكْبَرْ وَللهِ الْحَمْدِ وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَاَصِيلاً وَحَسْبُنَا اللهُ وَنِعْمَ الْوَكِيلُ نِعْمَ الْمَوْلَـى وَنِعْمَ الْنَّصِيرُ غُفْرَنَكَ رَبَّنَا وَاْلَيْكَ الْمَصِيرُ وَلاَحَوْلَ وَلاَقُوَّةَ اِلاَّ بِاللهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمُ وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَصَـحْبِهِ اَجْمَعِينَ اَللَّهُمَّ يَاعَالِـمَ السِّرِّ وَالـنَّجَوى وَيَاكَاشِفَ الضُّرُّ وَالْبَلْوَى اِجْعَلْ لِى مِنْ اَمْرىِ فَرَجًـا وَمَخْرَجًا بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ اَللَّهُمَّ لَكَ الْحَمْدُ وَاِلَيْكَ الْمُشْتَكَى وَاَنْتَ الْمُسْتَعَانُ وَعَلَيْكَ التُّكَلاَنِ اَلاَ اِلَى اللهِ تَصِيرُ اْلاُمُورُ فَسَيَكْفِيكَهُمُ اللهُ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الطَّيِّبِينَ الطَّاهِرِينَ وَالْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ يَااَللهْ يَااَللهْ يَااَللهْ يَارَبِّ يَارَبِّ يَارَبِّ اَسْئَلُكَ بِاسْمِكَ الْعَظِيمُ الْمُعَظَّمُ اَنْ تَرْزُقْنـِى رِزْقًا حَلاَلاً طَيِّبًا وَوَلَدًا صَالِحًا بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ اَللَّهُمَّ اَنْتَ رَبِّ لاَاِلَهَ اِلاَّ اَنْتَ خَلَقْتَنِى وَاَنْ عَبْدِكَ وَاَنَا عَلَى عَهْدِكَ وَوَعْدُكَ مَا سُتَطَعْتُ اَعُوذُبِكَ مِنْ شَرِّ مَاصَنَعْتُ اَبُوءُ لَكَ بِنِعْمَتِكَ عَلَىَّ وَاَبُوءُ بِذَنْبِى فَاغْفِرْلِى ذُنُوبِى فَانَّهُ لاَيُغْفِرُ الذَّنُوبَ اِلاَّ اَنْتَ بِرَحْمَتِكَ يَااَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ
Bismillahirrahmanirrahim.

Okunuşu: Elhamdü lillahillezi men veseka bihi lem yekün ileyye. Ve kulil hamdülillahillezi lem yettehiz veleden ve lem yekün lehü şerikün fil mülki ve lem yekün lehü veliyyün minez zülli ve kebbirhü tekbira. Allahü ekber Allahü ekber la ilahe illallahü vallahü ekber Allahü ekber ve lillahil hamd. Ve sübhanallahi bükraten ve esila. Hasbünallahi ve ni’mel vekil. Ni’mel mevla ve ni’men nasir. Ğufraneke rabbena ve ileykel masir. Vela havle vela kuvvete illa billahil aliyyil azim. Ve sallallahü ala seyyidina Muhammed in ve alihi ve sahbihi ecmein. Allahümme ya alimes sırrı venneca ve ya kaşifed durrü vel belva icalli min emri ferecen ve mahracen birahmetike ya erhamer rahimin. Allahümme lekel hamdü ve ileykel müşteka ve entel müsteanü ve aleyket tükelani ela ilallahi tasirül umur. Feseyekfikehümullahü ve hüves semiul alim.
Ve sallallahü ala seyyidina Muhammed in ve alihit tayyibinet tahirin. Vel hamdülillahi rabbil alemin. Ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Rabbi Ya Rabbi Ya Rabbi eselüke bismikel azimül muazzamü en terzukni rizkan halalan tayyiben ve veleden salihan bi rahmetike ya erhamer rahimin. Allahümme ente rabbi la ilahe illa ente halakteni ve en abdike ve ena ala ahdike ve va’düke ma süteta’tü euzü bike min şerrima sana’tü ebuüleke bini’metike aleyye ve ebuü bizenbi fağfirli zünübi fe innehi la yağfirüz zünübe illa ente bi rahmetike ya erhamer rahimin.
Rızık Bolluğu İçin Dua (5)

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

يَا الله يَا رَبِّ يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ يَا ذَالْجَلٰالِ وَالْاِكْرَامِ أَسْأَلُكَ بإِسْمِكَ الْعَظِيمِ الْأَعْظَمِ اَنْتَ الرُّزْقَانِى الحَلَالًا طَيِّبًا اَللَّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقُناَ فِي السَّمَاءِ أنْزِلهُ وَإِنْ كَانَ فِي الأَرْضِ اَزْهِرْهُ وَإِنْ كَانَ بَعِيدًا فَقَرِّبْهُ، وَإِنْ كَانَ قَرِيبًا فَيَسِّرهُ وَإِنْ كَانَ قَالِيلًا كَثِّرْهُ وَإِنْ كَانَ كَثِيراً وَإِحْفَظْهُ بِالبَرَكَةِ
Bismillahirrahmanirrahim
Okunuşu: Yâ Allahu, yâ Rabbi, yâ Hayyü, yâ Kayyûmü, Yâ Zel Celâli ve ikram.
Es'elüke bismikel azîmil-a'zami Enterzukanî helâlen tayyiben.
Allahümme in kâne rızkunâ fissemâi enzilhu Ve in kâne fil ardi ezhirhu ve in kane ba'iden karribhu Ve in kâne kâriben yessirhü Ve in kâne kalîlen kessirhü
Ve in kâne kesîren ihfazhü bilbereketi"
Anlamı: Ya Allah, Ya Rab, ya Hayyü ya Kayyûm. Ya Zel Celali vel- İkram
Yüceler yücesi olan isminin hakkı için senden isterim.
Bana helâl rızık ver. Allah'ım, eğer rızkımız semada ise onu indir
Eğer yerde ise onu çıkar. Uzakta ise onu yaklaştır. Yakın ise kolaylaştır
Az ise çoğalt. Çok ise onu bereketlendir. ‘’ÂMİN’’

Bu mübarek dua rızkımızı çoğaltmak ve bereketli olmasını sağlamak içindir. Rızkımız yerde, gökte, az ve çok her ne ise onu Mevla'dan istiyoruz. Rızkımızın bilhassa helâl olması için bu duayı ısrarla tekrar edersek, faydasını yakında inşallah görürüz.
Kaynak: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Rızık Bolluğu İçin Dua (6)
اَللَّهُمَّ ارْزُقْنَا رِزْقاً حَلاَلاً طَيِّباً بِلاَ كَدٍّ وَاسْتَجِبْ دُعَاءَنَا بِلاَ رَدٍّ وَنَعُوذُ بِكَ عَنِ الْفَضِيحَتَيْنِ اَلْفَقْرِ وَالدِّينَ سُبْحَانَ الْمُفَرَّجِ عَنْ كُلِّ مَحْزُونٍ وَمَغْمُومٍ سُبْحَانَ مَنْ جَعَلَ خَزَاءِنَهُ بِقُدْرَتِهِ بَيْنَ الْكَافِ وَالنُّونُ اِنَّمَا اَمْرُهُ اِذَا اَرَادَ شَيْءًا اَنْ يَقُولَ لَهُ كُنْ فَيَكُونُ فَسُبْحَانَ الَّذِى بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيئِ وَاِلَيْهِ تُرْجَعُونَ هُوَاْلاَوَّلُ مِنَ اْلاَوَّلِ وَاْلاَخِرُ بَعْدَالاَخِرِ وَالظَّاهِرُ وَالْبَاطِنُ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ لَيْسَ كَمِثْلِهِ شَيئٌ فِى اْلاَرْضِ وَلاَ فِىلسَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ لاَ تُدْرِكُهُ اْلاَبْصَارُ وَهُوَ يُدْرِكُ اْلاَبْصَرَ وَهُوَا للَّطِيفُ الْخَبِيرُ وَلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
Okunuşu:
Allâhümmerzuknâ rizkan halâlen tayyıben bilâ keddin vestecib duâenâ bilâ reddin ve neûzü bike anil fedîhateynil fakri ved dîne sübhânel müferrici an külli mahzûnin ve ma’mûmin sübhâne men ceale hazâinihü bi kudretihi beynel kâfi ven nûni İnnemâ emruhu izâ erâde şeyen en yekûlelehü kün feyekûn. Fe sübhânellezî biyedihi melekûtü külli şeyin ve ileyhi türceûn. Hüvel evvelü minel evveli vel âhirü ba’del âhiri vez zâhirü vel bâtınü ve hüve bi külli şeyin alîm. Leyse ke mislihi şeyün fil ardı velâ fis semâi ve hüves semîul alîm. Lâ tüdrikühül ebsârün ve hüve yüdrikül ebsâra ve hüvel latîfül habîr. Vel hamdülillâhi Rabbil âlemîn.

Anlamı: Ey Allah'ım. Bize zahmetsiz kazanılan iyi helâl rızık ver. Duamızı reddetme, kabul buyur. Şu iki kötü şeyden sana sığınırız. Fakirlikten ve borçtan. Her üzüntülüden ve tasalıdan sıkıntıları gideren Allah'ı tesbîh ederim. Kudretiyle hazinelerini "Kef" ile "Nûn" arasına koyan (ol emriyle olduran) Allah'ü Teâlâ’yı tesbîhe derim. O ki, bir şeye OL demek isteyince o iş, derhal oluverir. O Zât'ı tesbih ederim ki, her şeyin hükümranlığı O'nun elindedir ve O'na döndürüleceksiniz. O, her şeyden öncedir. Her sondan sonradır. Görünendir, gizliliklerin içindedir. O, her şeyi bilir. Ne yerde ne de gökte O'nun gibi hiçbir şey yoktur. O, işitici ve bilicidir. Gözler, O'nu görmez. O, gözleri görür. O, Latîf ve her şeyden haberdârdır. Hamd, "Âlemlerin Rabbi'ne mahsustur.
Kaynak: Arif Pamuk (hacet duaları)

 Rızık Bolluğu İçin Dua (7)

 اللَّهُمَ قَنِّعْنِي بِمَا رَزَقْتَنِي، وَبَارِكْ لي فِيهِ، وَاخْلُفْ عَلَيَّ كُلَّ غَائِبَةٍ لِي بِخَيْرٍ

Okunuşu: “Allâhümme kanni’nî bimâ razektenî ve bâriklî fîhi ve ahlif ‘aleyye külli ğâibetin lî bihayr.”
Anlamı: “Allah’ım! Bana verdiğin rızık konusunda beni kanaat sahibi yap ve o rızkımı bereketli kıl. Zayi olan her nimetin daha hayırlısını bana ihsan eyle.” Kaynak: (Hâkim, De’avât, No:1878)

Rızık Bolluğu İçin Dua (8)

يَا َالله يَا رَبّ يَا حَيُّ َيا قَيُّومُ يٰا ذَا الْجَلَالِ وَالْإِكرَامْ٬ أَسْئَلُكَ بإسْمِكَ العَاظِيمِ الْاَعظيمِ إنْ تَرْزُقَنِى حَلَآلًا طَيِّبًا٬ اَللَّهُمَّ إِنْ كَانَ رِزْقُنَآ فِي السَّمَاءِ٬ أَنْزِلْهُ وإنْ كَانَ فِي الْأَرْضِ أَظْهِرْهُ٬ وَإِنْ كَانَ بَعِيدًا قَرِّبْهُ٬ وَإنْ كَانَ قَرِيبًا يَسِّرْهُ٬ وَإِنْ كَانَ قَليِلًا كَثِّرْهُ٬ وَإنْ كَانَ كَثِيرًا إِحْفَظْهُ بِالْبَرَكَةِ

Okunuşu: "Yâ Allahu, yâ Rabbi, yâ Hayyü, yâ Kayyûmü, Yâ Zel Celâli ve ikram. Es'elüke bismikel azîmil-a'zami, enterzukanî helâlen tayyiben. Allahümme in kâne rızkunâ fissemâi enzilhu, ve in kâne fil ardi ezhirhu ve in kane ba'iden karribhu, ve in kâne kâriben yessirhü, ve in kâne kalîlen kessirhü ve in kâne kesîren ihfazhü bilbereketi"

Anlamı: Ya Allah, Ya Rab, ya Hayyü ya Kayyûm. Ya Zel Celali vel- İkram. Yüceler yücesi olan isminin hakkı için senden isterim. Bana helâl rızık ver. Allah'ım, eğer rızkımız semada ise onu indir. Eğer yerde ise onu çıkar. Uzakta ise onu yaklaştır. Yakın ise kolaylaştır. Az ise çoğalt. Çok ise onu bereketlendir."
Kaynak Kitap: Mecmuatul Ahzab (Büyük Dua Kitabı) // Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi

Rızık Bolluğu İçin Dua (9)

إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِينُ ﴿٥٨﴾
Okjunuşu: İnnallâhe huver razzâku zul kuvvetil metîn.
Anlamı: Şüphesiz Allah rızık verendir, güçlüdür, çok kuvvetlidir.
Kaynak: Zariyat Sûresi, 58. Ayet-i Kerimesi
Okunuşu: Sabah ve akşam ya da beş vakitte 11’er kere okunacak.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)