6 Madde ile Müttakîler Kimlerdir?


6 Madde ile Müttakîler Kimlerdir?

Bismillah.
Takva kavramının kökü olan vikâye mastarından türeyen çeşitli kelimeler, mesela, ittika, takî, etkâ, müttakî ve daha nice hali ile Kur’ân-ı Kerîm’de 285 yerde geçmektedir.
Takva, sözlükte “korumak, korunmak, sakınmak, saygı göstermek, dindar olmak, itaat etmek, korkmak, çekinmek” anlamlarındaki vikâye mastarından türeyen bir kelimedir.
Müttakî ise, dînin emir ve yasaklarına tam olarak uyan, günah ve haramdan sakınan, Allah’ü Teâlâ’nıntan korkan (kimse) demektir. Yine müttakî, takva üzere yaşayan mümin demektir.

1- Müttaki: Allah’ü Teâlâ’nın kelamı olan Kur'an'dan en fazla istifade edendir.

“Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’ü Teâlâ’ya karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.” (Bakara Suresi, 2. Ayeti Meali)

2- Müttaki: Allah’ü Teâlâ’nın sevgisini kazanandır.

“Ancak Allah’ü Teâlâ’ya ortak koşanlardan, kendileriyle antlaşma yapmış olduğunuz, sonra da antlaşmalarında size karşı hiçbir eksiklik yapmamış ve sizin aleyhinize hiç kimseye yardım etmemiş olanlar, bu hükmün dışındadır. Onların antlaşmalarını, süreleri bitinceye kadar tamamlayın. Şüphesiz Allah, kendine karşı gelmekten sakınanları sever.” (Tevbe Suresi, 4. Ayeti Meali)

3- Müttaki: Varılacak en güzel yere, en güzel şekilde ulaşacaktır.

“Bu bir öğüttür. Allah’ü Teâlâ’ya karşı gelmekten sakınanlar için elbette güzel bir dönüş yeri, kapıları kendilerine açılmış olarak Adn cennetleri vardır.” (Sâd Suresi, 49-50. Ayeti Meali)


4- Müttaki: Her daim doğrunun peşinde olan ve doğruluktan asla ayrılmayandır.

“Dosdoğru Kur’an’ı getiren ile onu tasdik edenler var ya, işte onlar Allah’ü Teâlâ’ya karşı gelmekten sakınanlardır.” (Zümer Suresi, 33. Ayeti Meali)

5- Müttaki: Mutlak manada velisini, Allah olarak edinendir.

“Çünkü onlar, Allah’ü Teâlâ’ya karşı sana asla bir fayda sağlayamazlar. Şüphesiz zalimler birbirinin dostlarıdır. Allah ise kendisine karşı gelmekten sakınanların dostudur.” (Câsiye Suresi, 19. Ayeti Meali)

6- Müttaki: En güzel akıbet ile hayatını noktalayan ve en güzel şekilde yeni hayatına başlayacak olandır.

“Mûsâ, kavmine, ‘Allah’ü Teâlâ’dan yardım isteyin ve sabredin. Şüphesiz yeryüzü Allah’ü Teâlâ’nındır. Ona, kullarından dilediğini mirasçı kılar. Sonuç Allah’ü Teâlâ’ya karşı gelmekten sakınanlarındır’ dedi.” (A’raf Suresi, 128. Ayeti Meali)

Kaynaklar
Çıkış Yolu Takva, Muhammed Emin Yıldırım
https://www.siyervakfi.org/cikis-yolu-takva/
(Suffagah’tan alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)