Teşrik Tekbiri


Teşrik Tekbiri

Teşrik, doğuya doğru gitmek, parlamak, eti güneşe sermek demektir.

Teşrik tekbiri, Kurban Bayramı günlerinde farz namazlardan sonra getirilen tekbirlerdir. Kurban Bayramının ilk gününe "Yevm-i nehr", diğer üç güne ise "Eyyâmü't-teşrîk (teşrîk günleri)" denir. Bayramdan bir gün önceki güne de "Arefe Günü" denir.

Teşrik Tekbiri Ne Zaman Başlar Ve Biter?

Arefe günü sabah namazında  başlar; bayramın dördüncü günü ikindi namazında biter. Toplam yirmi üç farz namazının arkasından birer defa “Teşrik Tekbiri” söylenir.

Teşrik tekbiri nedir?

Teşrîk tekbirlerinin başlangıcı Hz. İbrahim Aleyhisselâm'ın oğlu İsmail Aleyhisselâm'ı kurban etme olayına kadar uzanır. İbrahim Aleyhisselâm, gördüğü sahih rüya üzerine oğlunu Allah’ü Teâlâ yolunda kurban etmeye karar verir.
Kurban hazırlıkları sırasında Cebrail Aleyhisselâm gökten buna bedel olarak bir koç getirir. Dünya semasına ulaştığında Cebrail Aleyhisselâm;
"Allâhü ekber, Allâhü ekber" Diyerek, tekbir getirir.

İbrahim Aleyhisselâm bu sesi işitince başını gökyüzüne çevirir ve onun bir koçla geldiğini görünce; "Lâ ilâhe illâllahu vallahu ekber" diye cevap verir.
Bu tekbir ve tevhîd kelimelerini işiten ve kurban edilmeyi bekleyen İsmail Aleyhisselâm da;
"Allahu ekber velillâhi'l-hamd" der.
Böylece kıyamet gününe kadar sürecek büyük bir sünnet başlatılmış olur. [es-Saffât, 37/102, 107; İsmail maddesi; el-Mavsılî, el-İhtiyar li Ta'lîli'l-Muhtar, Kahire (t.y), I, 87, 88].

Teşrik Tekbiri Nasıl Okunur?

اَللّهُ اَكْبَرْ اَللّهُ اَكْبَرْ لَا اِلهَ اِللّهُ وَاللّهُ اَكْبَرْ اَللّهُ اَكْبَرْ وَلِلّهِ الْحَمْدْ.
Okunuşu: "Allâhü ekber, Allâhü ekber lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd"

Diye tekbir getirilir ki, buna "Teşrîk tekbiri" denir.

Anlamı şöyledir: "Allah’ü Teâlâ her şeyden yücedir, Allah’ü Teâlâ her şeyden yücedir. Allah’ü Teâlâ'dan başka ilâh yoktur. Allah’ü Teâlâ her şeyden yücedir, Allah’ü Teâlâ her şeyden yücedir. Hamd Allah’ü Teâlâ'ya mahsustur."

Teşrik tekbiri sünnet midir, farz mıdır, vacip midir?

Teşrîk tekbirleri birçok fakihe göre vaciptir. Farz namazı kılınca unutulup konuşulur veya camiden çıkılırsa artık teşrik tekbiri getirilmez ve kazası yoktur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis