Dünyanın Hâli Böyledir!


Dünyanın Hâli Böyledir!

Cüneyd-i Bağdâdî Kuddise Sirrûh hazretleri, bir yolculuğu sırasında Kûfe'ye uğrar ve şehrin ileri gelenlerinden birisinin sarayını görür. Saray çok güzel ve süslüdür. Kapısında ise hizmetçiler vardır. Sarayın penceresinden birisi şu manada şiir söyler:

"Ey Saray! Sana hüzün, gam, keder, girmez.
Zaman senin sakinlerine, içindekilere bir şey yapmaz.
Sen muhtaçlar için ne güzel bir konaksın."

Belli bir zaman sonra Cüneyd-i Bağdâdî Kuddise Sirrûh hazretleri oraya tekrar uğradığında, sarayın kapıları kararmış, içinde yaşayanlar dağılmış, virâne olmuş görür. Saray, lisan-ı hâl ile sanki:
"— Bu sarayın güzellikleri gitti. Yerini, gördüğün şu manzara aldı. Zaman içerisinde hiçbir şey aynı hâl üzere kalmaz. İşte gördüğün şu saray güzel durumunu bu yalnızlık, gariplik hâline, sevincini de, gam ve kedere bıraktı" demektedir.
"Dünyanın hâli böyledir!"
Cüneyd-i Bağdâdî Kuddise Sirrûh hazretleri, sarayın kapısını çalar ve içeriden gâyet zayıf bir sesle birisi;
— Buyurun deyince;
— Bu sarayın o güzelliğine ne oldu? Nerede onun o parlak hâli, nerede onun içerisinde en kıymetli elbiselerle gezinenler, hani o gelip giden ziyaretçileri? Diye sorar.
O şahıs ağlayarak;
— Efendim! Onlar burada emanetçi olarak kalıyorlardı. Ömürleri bitip, bu dünyâdan âhirete göçtüler. Dünyânın hâli böyledir. Dünyaya gelen gider. Bu dünyâ kendisine iyilik edenlere kötülük eder, der.
Cüneyd-i Bağdâdî Kuddise Sirrûh hazretleri;
— Daha önce buraya uğradığımda birisi bu sarayın penceresinde;
— Ey saray! Sana hüzün, gam ve keder girmez" diyordu deyince, o şahıs ağlayıp;
— Vallahi o şiiri okuyan bendim. Bu sarayın sakinlerinden benden başka kimse kalmadı. Ah! Dünyaya aldananlara yazık! Der.
Bunun üzerine Cüneyd-i Bağdâdî Kuddise Sirrûh hazretleri;
— Bu virâne olmuş yerde nasıl kalıyorsun, kalbin nasıl rahat ediyor? Diye sorunca;
— O nasıl söz efendim. Burası sevdiklerimin evidir. Burası, onların yadigârı, hâtırasıdır ve kalbimde yerleri büyüktür. Onların gezip dolaştıkları yerlere kalbim bağlı iken, bu viraneyi nasıl terk ederim? Der.
Virâne olmasına rağmen, sevdiklerine bağlılık göstermesi, Cüneyd-i Bağdâdî Kuddise Sirrûh hazretlerine çok tesir eder ve hoşuna gider.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)