Îmân Dil İle İkrâr Kalb İle Tasdîk Fiil İle İzhârdır


Îmân Dil İle İkrâr Kalb İle Tasdîk Fiil İle İzhârdır

Muzaffer Efendi Hazretleri Sûre-i Bakara'daki
 "وَالَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أُولَئِكَ أَصْحَابُ الْجَنَّةِ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ
Vellezîne âmenû ve 'amilus sâlihâti ülâike ashâbul cenneh, hum fîhâ hâlidûn" âyet-i kerîmesini îzah ederken buyurdular ki :

Dikkat ederseniz Kur`ân-ı Kerîm'de îmândan sonra hep amel zikredilmişdir. Bu âyet-i kerîmenin ma'nâsı "O mü'minler ki rabbimiz Allah dediler ve bu sözlerinde sâbit-i kadem oldular yani bu sözlerini işleriyle gösterdiler" demekdir. Çünkü "Rabbim Allah!" diyen birçok insan vardır ki yaptığı işler hep şeytânîdir. Nice insanlar vardır ki, sözüne bakarsan "Allah'a tâbiyim!" der, işine bakarsan Allah'a tâbi değildir.

İşte bu ve emsâli âyet-i kerîmelerde hep:
 "وَالَّذِينَ آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ"
buyurulmasından maksad "O kimseler ki Allah'ı tevhîd ettiler, birlediler, Allah'ı bildiler, buldular, Hakk'da oldular, işte onlar a'mâl-i sâliha icrâ ederler, yani Allah'ın emirlerine hiç itirâz etmeden teslîm olurlar, emrettiklerini seve seve yaparlar" demekdir. Çünkü ibâdetsiz îmân, rüzgârlı bir havada yanan bir muma benzer. Etrafdan esen rüzgârlar o mumu söndürebilir. Îmân mumunun muhâfazası ibâdetlerledir.

İmân ile sâlih amellerin bir arada zikredildiği âyet-i kerîmelerin sayısı elliden fazladır. Bu âyet-i kerîmelerin hemen hemen hepsinde de îmân edip sâlih amel işleyenlere büyük mükâfatlar verileceği beyân edilmiş ve cennet müjdesi verilmiştir.

Efendi Hazretleri mü'mine yakışan teslîmiyeti de şu teşbîh ile beyân buyururlardı:
“Kuvvetli akan bir nehrin üstündeki saman çöpü, nasıl ki suyun akışına hiç bir mukâvemet gösteremez ve suyun akışına göre hareket ederse, Allah'a îmân edenler de Allah'ın emirlerine öyle teslîm olmalı ve Allah'ın emirlerini seve seve yapmalıdırlar.”

Efendi Hazretleri îmânı şöyle ta'rif ederlerdi:
Îmân, dil ile ikrâr, kalb ile tasdîk, fiil ile izhârdır.
Âyinesi işdir kişinin, lâfa bakılmaz.

Kaynak: defter-i-ussak.blogspot.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis