Ülkemizin Kalkınabilmesi Döviz Krizinin Aşılabilmesi İçin...


Ülkemizin Kalkınabilmesi Döviz Krizinin Aşılabilmesi İçin...

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi


1-  Bir ülkenin kalkınması, atılım yapması eğitilmiş kaliteli insan gücüyle mümkün olabilmektedir. Türkiye’nin tüm çocukları ve gençlerini kapsayan bir araştırma yapılarak IQ’su yüksek çocuk ve gençler araştırıp tespit edilerek “Bir yetenek havuzu” oluşturulmalı, bu çocuk ve gençler özel ve kaliteli bir eğitimle yeteneklerinin son sınırına kadar Enderun tipi okullarda eğitilmelidir. İleride devletin ve özelin başına bu yüksek yetenekler getirilmeli… Osmanlı Enderun mekteplerinde buna benzer bir eğitim sistemi vardı.
2-  Eğitim sistemi 4+4+4 değil 1+4+4+3 olmalıdır. Ben 46 senelik eğitimci öğretmenim. Anaokulları 1 yıl olmalı ve mecbur olmalı; gerekçesi: ehliyetsiz ve karanlık fikirli, “İşid” tipi kişiler yasa dışı anaokulları açıyor. Bunlar körpe beyinlere zararlı bir din anlayışı ve devleti yıkıcı fikirler aşılayabiliyor. 4 yaş mecburi olursa herkes devlet okuluna gönderir bunun da önüne geçilebilir. Liselerin 3 yıl olması da çok önemli: Liseler sadece üniversite hazırlık eğitimi yapıyor 4 yıla hiç gerek yok. Eskiden liseler 3 yıldı pekâlâ yetiyordu. Liselerin 4 yıl olması işe başlama ve evlilik yaşını bir yıl geciktiriyor. Bu da gençlerin ahlâk ve ruhsal durumlarına olumsuz yansıyor. Meslek liseleri belki 4 yıl olabilir. Ona da tecrübeli eğitimciler karar verir.
3-  Türkiye’nin bu ekonomik krizden acil kurtulabilmesi için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), gibi bağımsız bir “Özel sektör Düzenleme ve Denetleme Kurulu (ÖSDDK)”, kurulmalı ve özel sektör denetlenmeli; ödeyemeyeceği borcun altına girenlere izin verilmemeli, özeldeki israf ve kalitesizlik önlenmelidir. (Bu kurumun içinde özel sektör temsilcileri de olmalı) Çünkü bu ekonomik krizin temel sebebi özel sektör şirketleridir. Özel sektörün keyfi ölçüşüz yatırım ve harcamalarının günahını neden tüm Türkiye çeksin ki…
4-  Tüm Özel Sektör şirketleri; “Kalite”, “AR-Ge” ve “Halkla ilişkiler” birimleri kurmalı; toplam cironun en az yüzde beş-onu buralara ayrılmalı; üretilen mallar sadece Türkiye piyasası için değil tüm dünya piyasaları için olmalı.
5-  Özel de olsun kamuda olsun kaliteli ve verimli üretime geçilmelidir. Kaliteli üretim yapmayan üreticilere belli bir süre verilmeli: “CE” ve “TSEK” belgesi olmayanlar derhal kapatılmalıdır. Bu tür şirketler hem kaliteli mal üretenlere engel oluyor, hem kaynak israfı yapıyor, hem ülkenin geri kalmasına sebep oluyor, hem ihracat yapamıyor.
6-  Almanya’dan kaliteli otomobil, ABD’den kaliteli füze, Japonya’dan kaliteli elektronik eşya üretmeden büyük ülke olamayız. “Özel sektör Düzenleme ve Denetleme Kurulu(ÖSDDK)”, sık sık kalite yarışmaları düzenlemeli ödüller vermelidir.
7-  Özel sektörde de Aselsan’a benzeyen ve sanayi üretim ve atılımları gerçekleştiren; “ÖZELSAN” Özel Sekter sanayi ve araştırma Şirketi) bir yapı daha kurulmalıdır.
8-  İthal malların listesi çıkarılmalı, her şeyin en kalitelisini (Cep telefonundan uçağına kadar) daha ucuza kendimiz üretmeliyiz. Ürettiğimiz mallar yalnız Türkiye piyasası için değil tüm dünya piyasası için olmalı her ülkeye ihracatımızı artırmalıyız. Mecbur kalınmadıkça hiçbir ürün ithal edilmemelidir. (Elbette bu yasaklamayla olmaz, en ucuz ve kalitelisini Türkiye üretirse başarılı olur.)
9-  Kamuda israfa son verilmeli, acil yatırımlar hariç bazı yatırımlar ertelenmeli, şu teşvik-bu teşvik birçoğu iptal edilmeli; derhal denk bütçeye, hatta fazla veren bir bütçeye geçilmelidir.
10-  ABD ve tüm yabancı ülkeler ile yapılan ikili antlaşmalar gözden geçirilmeli; aleyhimize olanlar teker teker masaya konarak görüşülmelidir.
11-  ABD ile İncirlik, Kürecik antlaşmaları iptal edilebilirse iptal edilmeli sert misillemelerde bulunulmalıdır.
12-  Türk Cumhuriyetlerinde ve İslam ülkelerinde birlik yapılanmaları için kamuoyu oluşturulmalı, yerli paralarla ticaret yapılmalı, daha güçlü ekonomik ve kültürel bağlar kurulmalıdır.
13-  Bölge ülkeleri Rusya, Türk cumhuriyetleri, İran, Japonya, Çin… AB tipi ekonomik ortaklıklar kurulmalıdır.
14-  Okullardaki eğitim seviyesi ve halkın eğitim seviyesi yükseltilmeli. Bir zamanlar Özal’lı yıllarda TV’lerde beş dakika diye “eğitim filmleri” vardı. KDV’nin ilk çıktığında KDV’yi çok güzel tanıtıyordu. Yatan idarecilerin bugün git yarın gel oyalamalarını hicvediyordu. İster özel ister kamu tüm TV kanalları günde bir saatlerini halkın eğitimi için ayırmalı spot filmler gösterilmeli. (Bu filmler en çok izlenen saatlerde gösterilmeli; zaten boşa saat doldurmak için saçma sapan şeyler gösteriyorlar). RTÜK bunu mecbur etmeli.
15-  Parti farkı gözetmeksizin Eski siyasetçi ve bilim adamlarından oluşan bir danışma kurulu oluşturulmalı onların değerli tecrübelerinden ve fikirlerinden yararlanılarak beyin fırtınası oluşturulmalıdır.

Vatanımızın bekası milletimizin birlik ve beraberliği için; güzel Türkiye’mizin süper güç olması için; fikir üreten herkese saygılar ve selâmlar…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis