Cuma Günlerini En İyi Değerlendirmek İçin


Cuma Günlerini En İyi Değerlendirmek İçin

01-  Cuma gününe Perşembe gününden hazırlanmalı; “Rabbim beni bir Cuma gününe dahi kavuşturdu!” diye şükretmelidir. Kur'an-ı Kerim ve Yasin-i Şerif suresini okumalı. Bir hadis-i şerifte, “Cuma gecesi Yasin suresini okuyanın günahları affedilir!” buyurulmaktadır. (İsfehani) “Cumaya perşembe gününden hazırlanın!” (Hatib) “Cuma günü günah işlemeden selametle geçerse, diğer günler de selametle geçer.” (İmam-ı Gazali)
02-  Cuma gecesi ehli ile gusletmeli. Peygamber efendimiz, “Cuma günü gusledenin günahları affolur!” buyurmaktadır. (Taberani)
03-  Cuma günü sabah namazından önce, “Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa hüvel hayyel kayyume ve etubü ileyh” okuyanın, denizköpüğü kadar da olsa, bütün günahları affolur.” (İbni Sünni)
04-  Müslümanların Cuma Bayramını tebrik etmek iyi olur. “Cuma günü iyiliklerin hazinesidir ve güzel şeylerin menbaıdır.” (Ey Oğul İlmihali) Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Cuma günü, kuşlar ve vahşi hayvanlar birbirine ‘Selamün aleyküm, bugün Cuma günüdür’ derler.” (Deylemi) “Cuma günü geldiği için sevinen bir mümine, kıyamete kadar her gün, o kadar sevap verilir ki, adedini Allahü teâlâ bilir.” (Ey Oğul İlmihali)
05-  Cuma günü Dünyada ve Ahirette müminlerin bayramıdır. Riyad-un-Nasıhin kitabındaki hadis-i şeriflerde de buyuruluyor ki: “Cuma, dünyada ve Cennette müminlerin bayramıdır.” “Cumadan faziletli bayram yoktur ve o günkü iki rekât namaz, Cuma günü dışındaki bin rekâttan efdaldır.” (Deylemi) “Cuma, fakirlerin haccıdır ve müminlerin bayramıdır ve gök ehlinin bayramıdır ve Cennette de bayram günüdür. Günlerin en iyisi, en şereflisi Cumadır.” (Ey Oğul İlmihali)
06-  Cuma günleri diğer günlerden daha çok ilimle meşgul olmalıdır. Cuma günü yapılan ibadetlere en az, iki kat sevap verilir. Bugün işlenen günahlar da, iki kat yazılır. Bir Müslüman her gün iyilik yapmalı, günahlardan kaçınmalı ama Cuma günleri daha çok iyilik yapmalı, günahlardan daha çok kaçmalıdır. “Sevaplar içinde Cuma günü ve gecesinde yapılandan daha kıymetlisi, günahlar içinde de Cuma günü ve gecesinde işlenilenden kötüsü yoktur.” (Ramuz)
07-  Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz giyinmek, saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir. Namazdan sonra kesmek efdaldir. (Dürr-ül-muhtar) Hadis-i şerifte, “Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir” buyuruldu. (Ebuş-şeyh) Perşembe günü de tırnak kesilebilir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki: “Ya Ali, tırnak Perşembe günü kesilir. Cuma günü de, koku sür ve yeni elbise giy.” (Deylemi) “Her Müslüman, Cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir.” (Buhari)
08-  Cuma namazına erken gitmeli, ilk safta yer almalı. Namaz kılanın önünden geçmemeli. Hatip minbere çıkınca, konuşmamalı. İleri saflara varıp fazla sevap kazanmak için omuzlara basarak ilerlenilmez. Taberânî'nin İbn Abbâs'dan rivayet ettiği bir hadiste Peygamberimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: “Kim birisine eziyet etme korkusuyla ön safa geçmekten vazgeçerse, Allah ona birinci saffın faziletini kat kat ihsan eder.” (Heytemî, Mecmeüz-Zevâid, II, 95.) Rasulullah Aleyhissalatu Vesselam Efendimiz Buyurdular: “Her kim Cum’a günü, cenâbetten gusül eder gibi güzelce gusleder, sonra da ilk saatte yola çıkarsa bir deve kurban etmiş gibi olur. İkinci saatte yola çıkarsa bir sığır kurban etmiş gibi olur. Üçüncü saatte yola çıkarsa bir koç kurban etmiş gibi olur. Dördüncü saatte yola çıkarsa bir tavuk kurban etmiş gibi olur. Beşinci saatte yola çıkarsa bir yumurta tasadduk etmiş gibi olur. İmam Cum’a namazı için iftitah tekbiri alınca melekler hazır olur, okunan Kur’ân-ı dinlerler.” (Müslim, Cumua, 2, hadis no: 850)
09-  Özürü olmayanlar, Cuma günü “Cuma Namazı”nı kılmalıdır. Kendisine Cuma namazı farz olan her Müslüman’ın alış-verişini bırakıp namaza gitmesi farzdır. Allah’ü Teâlâ Cuma Suresi’nda buyuruyor ki: “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah’ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır”.(9) “Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz”.(10) Özürsüz Cumaya gitmemek haramdır. Ezan okunurken de, alış-veriş yapmak mekruhtur. “Mazeretsiz Cuma namazını kılmayanların kalplerini, Allah’ü Teâlâ mühürler, gafil olurlar.” “Seferi olana Cuma kılmak farz değildir, kılarsa farz sevabını alır”. (Hindiyye) “Allah’ü Teâlâ, bugünden itibaren kıyamete kadar size Cumayı farz kıldı. Adil veya zalim bir imam, başkan zamanında küçümseyerek veya inkâr ederek Cumayı terk edenin iki yakası bir araya gelmesin! Böyle bir kimse tevbe etmezse, onun namazı, zekâtı, haccı, orucu ve hiçbir ibadeti kabul olmaz.” (İbni Mace) “Cuma namazı kılmak; köle, kadın, çocuk, hasta hariç, her Müslüman’a farzdır.” (Riyadun-nasıhin)
“Özürsüz üç Cumayı kılmayanın kalbi mühürlenir, yani iyilik yapamaz olur.” (Hakim) “Cuma namazı kılmayanın kalbi mühürlenir, gafil olur.” (Müslim) “Cuma namazı yolunda ayakları tozlanana Cehennem ateşi haramdır.” (Tirmizi) “Allaha ve ahırete inanan, Cuma namazına gitsin!” (Taberânî)
“Cuma namazına giderken ayakları tozlanan kimseye Cehennem ateşi haramdır.” (Tirmizî)
10-  İmam-ı Suyûtî, (rahmetullahi aleyh) el-Câmi’u’s-sağir’inde rivayet eder ki, Nebiyy-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Kim cuma namazından sonra -konuşmadan ve kalkmadan- İhlâs sûresini, Felâk sûresini ve Nâs sûresini yedişer defa okursa Allah Teâlâ onu gelecek cumaya kadar, zarar verici şeylerden muhafaza buyurur.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 8954; Ali el-Müttakî, II, 648/4985)
11-  Cuma Günü Kur’an-ı Kerim Kehf Suresi, Duhan Suresi okunmalıdır. Rasûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki: “Size bir sûre haber vereyim mi ki, azamet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu yetmişbin melek teşyî' etmiştir? O sûre Kehf süresidir. Kim cum'a günü bu sûreyi okursa Allah onu öteki cum'aya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonun da üç gün de ziyâdesi vardır. Ve semâya ulaşan bir nur verilir ve Deccal'in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.”  (Suyûtî, el-Câmiu's-Sağir, no: 2862) Ebu Hüreyre Radıyallahu Anh'in bir diğer rivayetinde şöyle denir: “Hâ-mim ed-Duhân suresini cum'a gecesinde kim okursa mağfirete mazhar olur.” Tirmizi, Sevâbu'l-Kur'ân 8, (2891).
12-  Cuma günleri çok dua edilmelidir. Çünkü Cuma günü bir saatte duaların kabul edileceği bir saat vardır. O saati yakalamaya çalışmalıdır. Hazreti Ebû Hüreyre’den (radıyallahu anh) rivayet olunduğuna göre Rasûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz Hazretleri buyurmuşlardır ki:
“Cum’a gününde bir saat vardır. Allah’ın kullarından bir müslim namazda iken Allah Teâlâ’dan niyaz ile bir şey isteyip duâsı o saate tesadüf ederse Allah Teâlâ Hazretleri o kimsenin dileğini verir.” Böyle buyurduktan sonra mübarek küçük parmağının ucuna işaret buyurdu. (Nevevî, el-Ezkâr, 80; Buhârî, Deavât, 61)
13-  Cuma gününde ve gecesinde çok salâvatı şerife okunmalıdır. “Cuma gününde ve gecesinde bana çok salat okuyun! Böyle yapana kıyamet gününde şahit ve şefaatçi olacağım!” (Beyhaki) “Her kim Cuma günü ve gecesi, bana yüz kere salât okursa, Allah’ü Teâlâ onun ahiret isteklerinden yetmiş, dünya hacetlerinden de, otuz olmak üzere yüz arzusunu yerine getirir ve size hediyeler geldiği gibi, o salatları da bana arz edecek bir meleği Allah’ü Teâlâ bu hususta görevlendirir. Şüphesiz benim ölümümden sonraki bilmem, sağken bilmem gibidir.” (Deylemi, İthaf: 3/241) Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki: “Cuma günü 80 salavat getirenin, 80 yıllık günahı affolur.” (Dare Kutni)
Cuma Geceleri ve günü; Salavât Aliyyül Kadri on kere veya yüz kere okumanın fazileti çok büyüktür. “Allahümme Salli Ve Sellim Ve Barik Ala Seyyidina Muhammedin Nebiyyil Ümmiy El Habibil Alil Kadri El Azimil Cahi Ve Ala Alihi Ve Sahbihi ve sellim!” Âmin!
14-  Az da olsa sadaka vermeli. Çoluk çocuğunun nafakasını bol vermeli.
15-  Cuma günü duanın kabul olduğu vakti bulmak için hep ibadet etmeli.
16-  Kabir ve türbe ziyaretlerinde bulunulmalıdır. Bir hadis-i şerif meali şöyledir: “Ana-babasının kabrini, Cuma günleri ziyaret edenin günahları affolur. Haklarını ödemiş olur.” (Tirmizi)
17-  Cuma günleri ve her gün şu ‘İstiğfar Duası’nı çok okumalıdır:
“Allahümmagfir li ve li abai ve ümmehati ve li ebnai ve benati ve li ihveti ve ehavati ve li-amami ve ammati ve li-ahvali ve halati ve li-zevceti ve ebeveyha ve li-esatizeti ve lil-müminine vel-müminat vel hamdü-lillahi Rabbilalemin!”
Kadın okursa, zevceti yerine zevci ve ebeveyha yerine, ebeveyhi demelidir.
İkindiden sonra, seccade üzerinde elinden geldiği kadar, “ya Allah, ya Rahman, ya Rahim, ya Kavi, ya Kadir” demeli, sonra dua etmelidir.
18-  Rastladığı insanlara selâm vermeli, herkese dua etmeli, herkesten dua istemeli, zikir yapmalı, vakti varsa kaza namazı kılmalıdır.
19-  Mümkünse bir Müslüman’ın müşkülü çözülmeli (Dargınların barıştırılması, daralan bir Müslüman’ın borcunun ödemesine yardımcı olunması, bir işinin halledilmesi…) olabilir.
20-  Cuma Günü olsun diğer günler olsun tüm nefeslerimizi iyi değerlendirmeli boşa harcamadan yararlı şeyler için harcamalıyız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis