Velâdet (Mevlid) Kandili

Velâdet (Mevlid) Kandili

Peygamberimiz Hazret-i Muhammed Mustafâ’nın Sallallahü Aleyhi Vesellem âlemleri şereflendirdiği geceye “Velâdet Kandili” diğer adıyla “Mevlid Kandili” denir.
Resûlullah Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem, Rebîulevvel ayının 12’nci Pazartesi gecesinde kâinâtı teşrîf etmişlerdir. Bu îtibarla bu ayın 12’nci gecesi hicrî senenin ilk kandilidir.
Bu ay içerisinde mümkün olduğu kadar salât ve selâm getirmeli; Salât-ı Nâriye, Salât-ı Münciye ve Salât-ı Fethiye okumaya çalışmalıdır. Bu gecenin mânevî zenginliğinden istifâde etmek için bir tesbîh namazı kılmalı, bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:
“Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîb’in, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimizin hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle.” Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Peygamber Efendimizin Doğumuna Sevinmek

Hâfız Ebu’l-Hattâb ibn-i Dıhye, Tenvîr kitabında İbn-i Abbâs Hazretlerinden şöyle naklediyor:
İbn-i Abbâs Hazretleri bir gün evinde oturmuş bir topluluğa Peygamber Efendimizin Sallallahü Aleyhi Vesellem doğumunda meydana gelen hâdiseleri anlatıp bununla seviniyordu. Allâh’a hamdederek Resûlüne salât ü selâm getiriyorlardı.
Peygamber Efendimiz yanlarına geldiğinde onlara:
“Şefâatim sizlere helâl oldu” diye buyurdu.
Ebu’d-Derdâ Hazretlerinden şöyle rivâyet olunmuştur: Ebu’d-Derdâ (radıyallâhü anh), Peygamber Efendimizle birlikte Âmir el-Ensârî’nin (radıyallâhü anh) evine uğradılar. O, kızlarına ve âilesine Peygamber Efendimizin doğumunda meydana gelen hâdiseleri öğretiyor ve “İşte o gün bugündür, işte o gün bugündür” diyordu.
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular ki: “Muhakkak Allâhü Teâlâ rahmet kapılarını senin için açtı, meleklerin tamamı sana istiğfâr etmektedirler. Kim senin bu yaptığın gibi yaparsa, senin gibi bu büyük derecelere kavuşur.” (ed-Dürrü’l-Munazzam, Muhammed Mazhar en-Nakşibendî k.s.)

“...Muhakkak Resûlullâh’ta size pek güzel bir örnek vardır.”

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem), ahlâkın en güzeline sâhip idi, en güzel amelleri işlerdi. Ümmetinin de onun sünnetine uyarak güzel ahlâk sâhibi olması gerekir.

Cenâb-ı Hak, peygamberlerinden her birini bir vasıf ile medhetmiş ve Peygamberimize -meâlen-: “İşte peygamberler, Allâh'ın hidayetine eriştirdiği kimseler; sen de onların gittiği yoldan yürü...” (En‘âm Sûresi, âyet 90)” diye emretmiştir. Resûlullah Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem de ilâhi emre uyarak bütün peygamberlerdeki hayırlı hasletlerin tamamını işlemiş ve böylece ahlâkı en kâmil olmuştur.

Güzel ahlâktan her biri, en mükemmel sûrette peygamberlerden birine mahsûs idi. Meselâ Hazret-i Nûh şükür, Hazret-i İbrahim hilim, Hazret-i Mûsâ ihlâs, Hazret-i İsmâil va'dine sadâkat, Hazret-i Ya'kûb ve Hazret-i Eyyûb sabır, Hazret-i Dâvûd i'tizâr (ve hatâdan derhal dönmek), Hazret-i Süleymân tevâzu, Hazret-i Îsâ zühd sâhibi idi. Ne zaman ki Peygamber Efendimiz bu sıfatlarda onlara tâbi oldu, tamamı onda toplandı.

Sen de ey mü'min, o resûlün Sallallahü Aleyhi Vesellem ümmetisin, Allah'tan kork ve Resûl'ünden hayâ et, onun sünnetine uy ki azâbdan kurtulup ebedi nimete nâil olasın, kalb-i selim sâhibinin erdiği devlete eresin. (Rûhu'l-Beyan)

İmâm Bûsırî Hazretleri meşhûr Kasîde-i Bürde'sinde diyor ki:

“Fâka'n-nebiyyine fi-halkın ve fi-hulukın,
Velem yüdânûhü fi-ilmin velâ-kerami.”

(Fahr-i Kâinât Efendimiz yaradılışında huy ve güzel hasletlerinde diğer peygamberlerden üstündür. Onlar Fahr-i Kâinât'ın ilim ve kerem mertebesine yaklaşamadılar.)

“Ve küllühüm min Resûlillâhi mültemisün,
Garfen mi-ne'l-bahri ev raşfen mine'd-diyemi.”

(O peygamberlerin hepsi Resûlullâh'ın Sallallahü Aleyhi Vesellem irfân denizinden bir avuç su veya kerem yağmurundan bir yudum isterler.) (Âbidin Paşa, Kasîde-i Bürde Şerhi)

(Fazilet Takvmi)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)