Bayram Günü Neler Yapılır?

Bayram Günü Neler Yapılır?

·     Bayramdan önce evin temizliği, eşyaların düzen ve tanzimi yapılır.
·     Yine bayramdan önce bayramda giyilecek kıyafetler hazırlanır. Eğer elbiseleri yeterliyse bayram için yeni kıyafet alınmaz. İsraf haramdır. Bütçeyi aşacak lüks kıyafetler de almamalıdır.
·     Yine bayramdan önce misafirlere ikram edilecek tatlı ve yiyecekler hazırlanır.
·     Bayramlarda deniz sahillerine tatil beldelerine gidilmez. Orada kiminle bayramlaşacaksın? Bayramlarda anne-baba, dede-nine, sırasıyla diğer büyükler, öğretmenler, hocalar, komşular, hastalar ziyaret edilerek gönülleri ve hayır duaları alınır. Bir daha ki bayrama buluşmak kısmet olmayabilir. (Tatil yerlerine başka zaman gidilir.)
·     Bayram günleri mümkün olduğunca neşe içinde geçirilmeli, bu arada ibadetler (Bayramlaşma, çok selâm verme, salâvat getirme) ihmal edilmemelidir.
·     Gelen misafirlere güler yüz gösterilmeli, el öpmeye gelen çocuklara küçük hediyeler verilmeye çalışılmalıdır. Misafirlere çevrenin örfüne göre bir ikramda bulunulmalı, ancak ikramların yenilip içilmesi için ısrar edilmemelidir. Ayrıca sağlığa zararlı olduğu bilinen sigara ve benzeri şeyler ikram edilmemelidir.
·     Bayram ziyaretlerine çocuklarınızı da götürün! Bazı gençler, bayramın büyük bir kısmını TV seyrederek, bilgisayar oyunları, kitap okuyarak, müzik dinleyerek veya arkadaşlarıyla dışarıda buluşarak geçirmek istiyor. Anne-babalar da bu eğilimdeki gençleri kendileriyle beraber gezmeye ikna edemeyeceklerini düşünüp onlarsız bir plan yapıyor. Hal böyle olunca gençler akrabalarını yeterince tanıyamıyor. Bunun sonucunda gençler, sosyal kaygı, içe dönüklük, çekingenlik gibi problemler yaşıyor.
·     Küskünlükler giderilmeli! Küslükler, kırgınlıklar ve husumetler Müslüman bir insanın kalbinde adeta bir yüktür. Bir Müslüman’ın bir Müslüman’a üç günden fazla dargın durması helâl değildir. Bayramlar, işte bu küskünlüklerin giderilmesi için bir vesile, bir sebeptir.
·     Müslüman olan ve dine uygun yaşayan akrabayı ise, hiç olmazsa haftada veya ayda bir ziyaret etmeli, kırk günü geçirmemelidir. Uzak memlekette ise, mektupla, telefonla veya haber göndererek gönlünü almalıdır. Dargın olsa da ziyareti ve gönlünü almayı ihmal etmemelidir.
·     Bayram günleri, çocuklar için sosyal eğitim dönemleri olarak değerlendirilmelidir. Çocukların aile fertleriyle, yakın akrabalarla, bayramlaşmaya gelen dost, komşu ve diğer misafirlerle nasıl ilgilenmeleri gerektiğini öğrenmeleri sağlanmalıdır.
·     Her zaman olduğu gibi sabahleyin sabah namazı kılındıktan sonra bayram namazı için camilere gidilir. Yedi yaş üstü çocuklar da camiye götürülür.
·     Bayram namazından sonra kabirler ziyaret edilir. Yedi yaş üstü çocuklar da kabirlere götürülür. Dedelerinin, ninelerinin kabirlerini tanırlar. Kabirlere Fatiha okumayı öğrenirler.
·     Bayram namazından sonra cami içinde veya cami avlusunda komşularla, cami cemaati ile bayramlaşma yapılır. Yollarda da tanıdık tanımadık karşılaşılan kişilerle de bayramlaşma yapılır.
·     Eve gelince evde de aile içi bayramlaşma yapılır.
·     Aile bayramlaşması bitince; ailecek sohbet ortamında kahvaltı edilir. Kahvaltıda televizyon izlemek ya da telefonla uğraşmak yerine sadece ailemizle sohbet etmemiz daha doğru olur.
·     Bayram günlerinde, hastalık gibi bir zorunluluk olmadan, istirahat maksadıyla uyumak, pijama, eşofman gibi kıyafetlerle oturmak doğru değildir.
·     Bayram günleri mutlu bir hava içinde geçirilmelidir. Özellikle yaşlılar ve çocukların hoşnut edilmeleri için gerekli tedbirler alınmalıdır. Yaşlıların elleri öpülmeli, varsa ihtiyaçları giderilmelidir. Çocuklara yeni elbiseler ve oyuncaklar alınmalıdır.
·     Sıra ile en yakın ve yaşça büyük olan akrabadan başlanarak küçük te olsa hediyelerle (bir kutu çikolata gibi) akrabalar, komşular, hastalar ziyaret edilip gönüller ve dualar alınır.
·     Bayramlar çocukların en mutlu olduğu gündür. Kapıya gelen çocuklara şeker, çikolata para verilip onlarla tek tek bayramlaşma yapılır.
·     Uzak mesafedeki akraba ve dostlar telefonla tek tek aranarak gönüller alınır ulaşılamayanlara mesaj çekilir,  e-posta göndererek bayramlaşma cihetine gidilmelidir.
·     Sadece ailemizle ve akrabalarımızla değil eski öğretmenlerimizle, arkadaşlarımızla da bayramlaşırız. Gidemediğimiz kişileri telefonla ararız.
·     Öncelikle dini bayramları, evimizin dışında geçirebileceğimiz birer tatil gibi algılamamalıyız.
·     Günümüz şartlarında, aylar boyu süren yoğun çalışmalar neticesinde oluşan stresli havayı dağıtmak için, bulunduğumuz ortamın dışına çıkarak, yılda bir kere tatil yapmak, ihtiyaç haline gelmiştir. Ancak bu ihtiyacı bayram günleri dışında gidermek gerekir. Eğer bir mecburiyet yoksa bayramı evimizde geçirmeliyiz. Gurbetteki ailelerin bayramı memleketlerinde (Vatan-ı aslilerinde) geçirmeleri tatil kavramının dışındadır.
·     Bayram günleri mutlu bir hava içinde geçirilmelidir. Özellikle yaşlılar ve çocukların hoşnut edilmeleri için gerekli tedbirler alınmalıdır. Yaşlıların elleri öpülmeli, varsa ihtiyaçları giderilmelidir.
·     Çocuklara yeni elbiseler ve oyuncaklar alınmalı, bayram harçlığı verilmelidir.
·     Bayramdan önce evler temizlenmeli, ev için alınacak yıllık eşyalar, bayram öncesine denk getirilmelidir.
·     Bayramdan aylar veya haftalar önce yaşanan taziyeler nedeniyle evler yeniden taziye yerleri haline getirilmemelidir.
·     Akraba ve dostlar ziyaret edilmeli, hal-hatırları sorulup gönülleri alınmalıdır.
·     Bayram günlerinde evde pijama ile oturulmamalı, her an misafir gelecekmiş gibi hazırlıklı olunmalıdır.
·     Bayram günlerinde, hastalık gibi bir zorunluluk olmadan, istirahat maksadıyla uyumak doğru değildir.
·     Uzaktaki dost ve akrabalara, kart atarak, telefon ederek ve e-posta göndererek bayramlaşma cihetine gidilmelidir.
·     Gelen misafirlere güler yüz gösterilmeli, el öpmeye gelen çocuklara küçük hediyeler verilmeye çalışılmalıdır. Misafirlere çevrenin örfüne göre bir ikramda bulunulmalı, ancak ikramların yenilip içilmesi için ısrar edilmemelidir. Ayrıca sağlığa zararlı olduğu bilinen sigara ve benzeri şeyler ikram edilmemelidir.

Bayram günü şunları yapmak sünnettir:

01- Erken kalkmak.
02- Gusül abdesti almak.
03- Misvâk kullanmak.
04- Güzel koku sürünmek.
05- Yeni ve temiz elbise giyinmek.
06- Namazdan önce tatlı yemek.
07-Yüzük takmak.
08- Câmiye erken gitmek.
09- Giderken tekbir söylemek.
10- Müminlere selâm vermek.
11- Güler yüzlü olmak.
12- Müminlerle bayramlaşmak
13- Fakirlere sadaka vermek.
14- Dargınları barıştırmak.
15- Akrabayı ziyâret etmek.
16- Din kardeşlerini ziyâret etmek.
17- Ziyârette hediye götürmek.
18- Kabirleri ziyâret etmek.
19- Misâfirlere ikram etmek.
20- Çok duâ ve tevbe etmek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)