Din Kardeşlerimizi Görmeyi Ne Kadar Çok Arzu Ediyorum

Din Kardeşlerimizi Görmeyi Ne Kadar Çok Arzu Ediyorum

Bir gün Resûlullâh Sallallâhü Aleyhi Vesellem kabristana geldiler ve “es-Selâmü aleyküm dâre kavmin mü’minîn ve innâ inşâallâhü biküm lâhikûn” (Selâmün aleyküm, ey mü’minler diyarı! İnşallah biz de size katılacağız) diye selâm verdi ve:

“Din kardeşlerimizi dünya gözüyle görmeyi ne kadar çok arzu ediyorum” buyurdular. Ashâb-ı Kirâm:

“Biz senin din kardeşlerin değil miyiz, yâ Resûlallah?” dediler. Resûlullâh Sallallâhü Aleyhi Vesellem:

“Sizler benim Ashâbımsınız. Kardeşlerimiz ise henüz (dünyâya) gelmeyenlerdir.” buyurdular. Ashâb-ı Kirâm:

“(Kıyamet gününde) ümmetinizden henüz (dünyaya) gelmeyenleri nasıl tanıyacaksınız ey Allâh’ın resûlü?” dediler. Resûlullâh Sallallâhü Aleyhi Vesellem:

“Ne dersiniz, bir adamın yağız ve doru at sürüsü içinde sakar (alnında beyazlık) ve sekili (ayaklarında beyazlık olan) bir takım safkan atları olsa, o adam atlarını tanımaz mı?” buyurdu. Ashâb-ı Kirâm: “Elbette tanır, yâ Resûlallah!” dediler. Resûlullâh Sallallâhü Aleyhi Vesellem:

“İşte onlar da abdestten dolayı abdest âzâları beyaz, nurlu oldukları halde gelecekler. Ben onlardan önce havuzumun başına varacağım.

Dikkat edin, birtakım adamlar benim havuzumun başından sahipsiz develerin kovulduğu gibi kovulacaklar. Ben onlara: ‘Gelin’ diye sesleneceğim. Bunun üzerine bana, “Onlar senden sonra sünneti terk edip (dinde) bid’atler çıkardılar” denilecek. Ben de “(Öyleyse) uzak olsunlar! Uzak olsunlar’ diyeceğim.” buyurdular. (S. Müslim)

Kâdî lyâz merhûm demiştir ki:

Peygamber Efendimizi Sallallâhü Aleyhi Vesellem, ömründe bir defa görerek sahâbilik şerefine nâil olanlar o devirden sonra gelenlerin hepsinden üstündürler. Zira sahâbilik faziletine denk olacak hiç bir amel yoktur. Bu Allâh’ın bir fazlı ve keremidir. Onu ancak dilediklerine ihsan eder.” Nitekim Resûlullâh Efendimiz Sallallâhü Aleyhi Vesellem buyurmuşlardır ki:

“Sizden biriniz Uhud Dağı kadar altın infâk etse; Allah yolunda harcasa, Ashâbımdan birinin verdiği bir avuç, hatta yarısı kadar olan sadakasına yetişemez.”

سُئِلَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ أَيُّ الأَعْمَالِ أَفْضَلُ؟ قَالَ أَنْ تُدْخِلَ عَلَى أَخِيكَ الْمُسْلِمِ سُرُورًا أَوْ تَقْضِيَ لَهُ دَيْنًا أَوْ تُطْعِمَهُ خُبْزًا.

Resûlullâh Efendimiz Muhammed Mustafa’ya Sallallâhü Aleyhi Vesellem ‘En faziletli amel hangisidir?’ diye soruldu. “Müslüman kardeşini sevindirmen veya onun borcunu ödemen veya ona ekmek yedirmen (onu doyurman)dır.” buyurdular. (Hadîs-i Şerîf, Beyhakî, Şu‘abü’l-Îmân)

Fazilet Takvimi


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis