Hz. Ömer Radiylallahü Anh’ın Adaleti

Hz. Ömer Radiylallahü Anh’ın Adaleti

Hz. Ömer Radiylallahü Anh idarede görevlendirdiği memurlarına karşı oldukça sert davranır, onların bir haksızlıkta bulunmalarına asla göz yummazdı. Halka karşı ise son derece şefkatle yaklaşır, onların varsa gizledikleri problemlerini dahi öğrenip çözümlemek için gece-gündüz uğraşıp dururdu. Bunun için nice geceler Medine sokaklarını arşınlarmış… Bununla yetinmeyip kimi zaman göçebe çadırlarını da dolaşmıştır. Kimsesiz yaşlı bir kadına ve küçük çocuklarına sırtında yağ ve un çuvalı taşıması dillere destandır.
Hz. Ömer Radiylallahü Anh kendi akrabalarından hiç kimseye memuriyet vermemiştir. Bir idareciyi tayin ettiği zaman mal varlığını kayıt altına almış, mal varlığında artış olursa bunu izah etmesini istemiştir. Hiçbir zaman kapalı kapılar arkasında iş görmemiş, asla hileye izin vermemiştir. Her şeyi halkın huzurunda ve şeffaf olarak yapmıştır.
Hz. Ömer Radiylallahü Anh'in adaleti anlatmakla bitmez.O adaletin, eşitliğin, insanlığın en büyük sembolüdür. O bu hassasiyetini: "Fırat kıyısında bir deve helak olsa, Allah Celle Celâlüh bunu Ömer'den sorar diye korkarım" sözü ile ortaya koymaktadır. İslâm tarihinde adaletin timsali olarak yerini alan Hz. Ömer Radiylallahü Anh hakkında birkaç Hadis-i Şerif;
“Adalet mülkün temelidir”sözünü hayatıyla tescilleyen Ömer Radiyallahü Anh in hayatı, ciltler dolusu kitaplara dığmaz. Onunla ilgili birkaç hadisle bitirelim
“Güneş, Ömer'den daha hayırlı bir kimse üzerine doğup batmadı."(Tirmizi, Menakıb, 3685)
“Bu ikisi (Ömer ve Ebubekr Sıddık Radiylallahü Anhüma) var ya, bunlar öncekiler ve sonrakilerden cennetlik olan kühulün efendisidirler.” (Tirmizi 4396)
"Allah Teâla Hazretleri, hakkı, Hz. Ömer Radiylallahü Anh'in diline ve kalbine koydu."
İbnu Ömer der ki:
"Halkın başına ne zaman bir iş gelmiş, (o hususta) Ömer Radiylallahü Anh bir şey demiş, halk da başka bir şey demiş ise mutlaka Ömer Radiyallahü Anh in dediği üzere Kur'ân'dan bir vahiy gelmiştir." (Tirmizi, Menakıb, 3683, Ebu Davud, Harac 18, 2962) (Alıntı)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis