Müthiş Bir Evlilik Dersi

Müthiş Bir Evlilik Dersi

Baba evlenmeye hazırlanan oğluna aile hayatının temel kurallarını öğretmeye karar verir. Oğlunu çağırıp der:
-"İstediğim odur ki sana evlilik hayatının eşiğinde bir ders vereyim. Ama bu dersi mutfakta göstermek istiyorum!"
Oğlu şaşkınlık içinde kalıyor. Düşünür ki, galiba babası ona bazı basit çöreklerin ve yemeklerin pişirilme kuralını öğretmek istiyor ki, evlendikten sonra eğer herhangi bir neden yüzünden eşi evde yemek pişirmezse, o, aç kalmasın! Hiç itiraz etmeden babası ile birlikte mutfağa geçer.
Baba ocağı yakıp, ateşin üzerine su dolu üç tencere koyuyor. Sonra yüzünü oğluna dönüp diyor:
-"Şimdi söylediklerimi yap. Bana iki havuç, iki yumurta, iki tane de kuru kahve tanesi ver!".
Oğlu denileni yapar, babasının istediklerini ona verir.
Baba Havuçları tencerelerin birine, yumurtaları ötekine koyuyor. Üçüncü tencerenin içine de kahve tanelerini atıyor. Her üçünde de ateşin sıcaklığını aynı seviyede düzenler.
Baba-oğul birkaç dakika tencerelerin kaynamasını seyrederler. Oğlu ağzını açıp bir şeyler söylemek istediğinde; dünya görmüş baba eliyle "Sus!" işareti yapar.
Birkaç dakika gelip geçer. Baba her üç tencereyi ateşin üstünden alıp, içlerindeki suyu akıtır ve tencereleri sıra sıra dizer. Sonra Havuçları, yumurtaları ve kahve tanelerini oğluna gösterip soruyor:
-"Bunların kaynamadan önceki ve sonraki durumları arasında bir fark görüyor musun?"
Oğul cevap verir:
-"Havuçlar kaynamadan önce çok sağlam idiler, onları ısırıp yemek mümkün değildi. Ama kaynadıktan sonra tam yumuşadılar, hatta elinle hafif dokunsan parçalanırlar.”
-“Yumurtaların kaynamadan önce kabukları katı idi, sonra da öyle kaldılar. Ama önce onların içerisi yumuşak ve sıvı idi, kaynadıktan sonra içleri katılaştı.”
-“Kahve taneleri ise önce nasıl idiyseler, şimdi de aynen o şekildedir."
Baba oğlunun gözleminin doğru olduğunu onaylar ve sonra şöyle der:
-"Oğlum, şimdi bu üç yiyecek türünü, aile kuran insanlara; kaynama süresini de evlilik hayatına benzetebiliriz.”
-“Evlilikle kurulan ailenin başarılı olması için en önemli şart karşılıklı sevgi ve şefkattir. Eğer aile kuranlar birbirini gerçek sevgiyle sevmeseler, sadece birbirine katı kalplerle gelseler, bu havuçlar gibi bir süreden sonra değişirler. Önceki durumlarını kaybederler. Evlenmeden önce sahip oldukları güzellik, yaşam aşkı onları terk edecek. Sonunda bu iki havuç gibi ezik, parçalanmış ve zayıf olacaklardır. Çünkü evlilik boyunca birbirini içeriden yiyip dağıtmışlardır.”
-“Eğer aralarında sevgi olsa, şefkat ve merhamet olmasa, bu iki yumurta gibi dışarıdan bakıldığında değişiklik göze çarpmayacak. Başkalarının yanında kendilerini mutlu gösterecekler, içerileri ise değişecek, katılaşacak. Şefkatsiz bir yaşam kalplerini taşlaştıracak.”
-“Ama eğer hem sevgi hem de şefkate sahip olsalar, bu iki kahve tanesi gibi değişmez kalacaklardır. Kahve tanelerini ne kadar kaynatsan da, hallerini etkilemez, yine kaynatılmaya yatkındırlar.”
-“Sevgi ve şefkatli bir ailenin üyeleri de birbirleriyle yaşamaktan üzülmezler, değişmezler, bundan zevk duyarlar.".
Oğul bu basit ders için babasına teşekkür ediyor.
Baba ise: "Henüz sözüm bitmedi!" diye, kahve tanelerini kaynattığı tencerenin içindeki suyu fincana süzerek, fincanı oğluna uzatır.
Oğul fincandaki kahveyi içerken baba dersin son bölümünü ona öğretir:
-"Ne Havuçlar ne de yumurtanın suyu kullanışlı olmadı. Ama kahve taneleri kaynadıktan sonra sadece değişmediler, hatta birlikte bulundukları ortamı da lezzetli ve güzel yaptılar. Bu fincandaki kahve herkes için hoş gelen bir tatlılığa sahiptir.
-“Sevgi ve şefkatle dolu iki kişinin aile ocağı da böyledir. Kim onların aile hayatına nazar etse, faydalı ve ibretli örnekler alır. Bu güzel örnekleri kendi hayatına da tatbik ederek kendisi de hayattan zevk alır.”
Alınacak Ders: Evlilik; sevgi, şefkat, hoşgörü ve güvene ve dayanır. Bunlardan birisi olmazsa evlilik kolay kolay yürümez.
Eğer evlenenler Müslüman ise; birbirlerini Allah için sevsinler, birbirlerinin hata ve kusurlarına Allah için sabretsinler, dünyanın en mutlu aile tablosu ortaya çıkar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)