Osmanlı Neden Muhteşemdi?

Osmanlı Neden Muhteşemdi?
Değerli dostlar Osmanlı’nın büyük olmasının en büyük nedenlerinden biri çocuklarını ahlâklı, edepli ve saygılı yetiştirmesidir. Osmanlı çocuğu büyüklerine saygılı, helâl ve harama dikkat eden, namusuna hassas idi. Bir gencin namusuna gelen ufak bir leke o genç için ölümünden beter idi. Toplumda oto kontrol sistemi hâkimdi. Bir genç kendisini tanıyanların yanında yanlışlık yapamazdı. Diğer insanları da kendi büyükleri gibi sayar ve severdi. Osmanlı büyükleri yanlış yapan genci kendi çocukları gibi terbiye eder ailesiyle temasa geçerek senin çocuğun şu yanlışı yaptı. Çocuğunun terbiyesini yap! Böyle giderse bizim çocuklarımızın ahlâkı da bozulacak derlerdi. Oto kontrol sayesinde herkes kendine çeki düzen verirdi.
            Osmanlı hanımı evinin erkeğini işe uğurlarken;
-“Efendi sen çalışmaya gidiyorsun. Rabbim sana helâlinden bereketli bol rızık versin! Kazanamazsan evime ekmek parası getiremiyorum diye sakın üzülme! Nasip ezelden takdir edilmiştir. Getiremezsen canın sağ olsun! Ben aç, açık, durur sabrederim. Yerine göre biz otla, ağaç kabuğuyla da besleniriz. Fakat haram getirirsen Cehennem ateşine dayanamayız. Hem de çocuklarımızı haramla besleyerek onları zehirlemiş oluruz.”
Diyerek eşini uğurlar akşam eşini tatlı dil güler yüzle kapıda karşılar ona saygıda en ufak bir kusur etmezmiş.
Çiftçinin biri bir gün sabah erkenden çifte gitmiş. Biraz sonra geri gelmiş. Hanımı
-Efendi, efendi… Neden çabuk geldin? Demiş.
Çiftçi;
-Hanım biraz yağmur çiseledi. Az da olsa tarla çamur oldu. Öküzler sınırdan dönerken karşı tarlaya geçiyor. Ayaklarıyla başkalarının toprağını bizim tarlaya getiriyor!” Demiş. Hanımı da;
-Allah razı olsun efendi ne iyi etmişsin. Üzülme yarın hava güzel olur da çiftimizi süreriz! Demiş.
Rahmetli babam anlatırdı: [Babam 1328 miladi 1912 doğumlu; askerliğini 1932 yılında bir yüzbaşının yanında emir eri olarak yapmış.]
Yüzbaşısının genç ve dünyalar güzeli bir hanımı vardır. Bu Hanım Bir Osmanlı subayının kızı tam bir ehli takvadır. Babama dermiş ki:
-Evlâdım Mehmet, kümesin önünde bir yumurta bulsan sakın onu eve getirme. Belki komşunun tavuğu yumurtlamıştır.  Haramlardan uzak dur! Haram Cehennem ateşi demektir. Biz Cehennem ateşine dayanamayız.
Yediği her lokmayı haram korkusundan titreyerek yiyen bir hanımdır. Babama o kadar güzel dersler vermiş o kadar güzel örnek olmuştur ki… Babam okuma yazması olmadığı halde değme hocalara taş çıkartacak kadar bilgi, görgü ve takva sahibi olmuştur. Allah’ü teâlâ, o hanımannemizden razı olsun. Muhtemelen hayatta değildir. Öldüyse ruhu şad; mekânı cennet olsun! Babam aldığı takva derslerini harfi harfine bize de anlatırdı. O hanımanne ailemizin koruyucu meleği idi. Sürekli onun kıssaları ile büyüdük, çocuklarımıza ve başkalarına da anlattık. O güzel örnek davranışları yüzlerce binlerce kişi paylaştı. Allah’ü teâlâ ebedi razı olsun.
             Rahmetli Yavuz Sultan Selim hazretleri ordusu ile Mısır’a giderken iki üç gün boyunca ordu bağlık bahçelik bir alandan geçer. Kudretli padişah elma canım istiyor diyerek tüm askerin çantalarını arattırır. Bir elma bile bulamaz.
-“Eğer bir elma çıksaydı. Seferden vazgeçerdim. Çünkü hırsızlık yapan asker savaş kazanmaz!” Der.
Abdullah ibni Mübarek buyuruyor ki:
-“Şüpheli olan bir kuruşu sahibine geri vermeyi, bin lira sadaka vermekten daha çok severim.”
Sehl bin Abdullah Tüsteri buyuruyor ki:
-“Haram yiyenlerin yedi azası, istese de, istemese de günah işler. Helal yiyenlerin azası, ibadet eder. Hayır, işlemesi kolay ve tatlı gelir.”
-“En güzel rızk, helale, harama dikkat edilerek alın teri ile kazanılandır. [Nesai] Çalışıp kazanmak her Müslümana farzdır. [Taberani]
Allahü teâlâ, her insanın ve her hayvanın rızkını ezelde takdir etmiştir. İnsanların ve hayvanların ecelleri ve nefeslerinin sayısı belli olduğu gibi, her insanın rızkı da bellidir. Rızık hiç değişmez. Azalmaz ve çoğalmaz. Kimse kimsenin rızkını yiyemez. Kimse kendi rızkını yiyip bitirmeden ölmez. İnsan rızkını aradığı gibi rızık da insanı arar bulur. Bu konudaki âyet-i kerimelerden birkaçının meali şöyle:
“Birçok canlı, rızkını kendi elde edemez. Sizin de, onların da rızkını Allah verir.” [Ankebut 60]  “Rabbin, rızkı dilediğine bol verir, dilediğine daraltır.” [İsra 30]
-“Allah’ın kimine çok, kimine az rızık verdiğini çok kimse bilmez.” Sebe’36
-“Allah’tan korkana ummadığı yerden rızık gelir.” Talak 2,3
Sevgili Peygamberimiz iki cihan güneşi Muhammed Mustafa (Sallallahü Aleyhi Vesselâm)
-“Allah’tan korkun, istediğiniz şeylere kavuşmak için, iyi sebeplere yapışın. Kötü sebeplere yanaşmayın! Hiç kimse, takdir edilen rızkına kavuşmadıkça ölmez.” [Hâkim] buyuruyor.
Bir kimse, Allahü teâlâ emrettiği için çalışır, rızkını helal yoldan ararsa, ezelde belli olan rızkına kavuşur. Umulmayan yerden rızıklar gelir. Bu rızık, ona bereketli olur. Bu çalışmaları için de sevap kazanır. Eğer, rızkını haramlardan ararsa, yine ezelde ayrılmış olan o belli rızka kavuşur. Fakat bu rızık ona hayırsız, bereketsiz olur. Rızkına kavuşmak için kazandığı günahlar da, onu felaketlere sürükler.
            Ama şimdikiler ne diyor?
-“Haram helal ver Allah’ım, garip kulun yer Allah’ım.”
Hikmet ehl-i zatlar ne güzel demiş:
-“Eğri ok hedef vurmaz!” Elbette haram yiyenler oku eğip büküyorlar. Ok da hedef vurmuyor. Hedefi dünyada da ahirette de şaşırıyor.
Osmanlı’nın amacı sömürmek değil, dini İslâm’ı Mübin’i yaymaktı. Çünkü
Herkesin Cennet’e gitmesini istiyordu. Eğer yapılan fetihler sömürü amaçlı olsaydı bugün Osmanlı coğrafyasında Türk’ten başka millet bulunmaz, Türkçe’den başka dil konuşulmazdı.
Değerli dostlar Osmanlı pek azı sayılan bu sebeplerden dolayı büyük ve muhteşemdi. Hoçça kalın, dostça kalın, Allah’ü Teâlâ’ya emanet olun!
                                                                                                  Yaşar AKKAŞ

Yasal Uyarı: “Bu eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.”


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)