Nefsime Âcizane Tavsiyeler

Nefsime Âcizane Tavsiyeler

 

“- Namazın da hassas ol ve disiplin ile vaktin de eda et...”

“- Sünnet-i seniyyeye uy, bilmediğini öğren ve uygula...”

“- Maddî ve manevî ne olursa olsun HELÂLİ ara...”

“- Sabah namazı imsak vakti öncesi kalk, teheccüd kıl, Kur'an-ı Kerim oku, tesbihat ve tefekkür yap...”

“- Şahitli namazın faziletine, sevabına, lezzetine ve gecenin tamamını ibadetle geçirmiş gibi olmaya ulaşmak için, Yatsı ve Sabah namazını CAMİ’de kıl...”

“- Allah rızası için 7 - 8 yaşların da ki çocuklarına acıma, sabah namazına kaldır. Sevaba nail ol. Unutma ki, ne kadar evliya, âlim, mütefekkir, ilim insanı ve ihlâslı mü'minler varsa ailesi onları, sabah namazına kaldırarak, manevî temeli atmış ve insanlığa faydalı birer mü'min olmalarını sağlamışlardır...”

“- Dilini kontrol et, zira ağızdan ne çıkıyorsa kaydediliyor, Yüce Kitabımızın beyanı ile büyük - küçük her şey kaydediliyor...”

“- Kul haklarına dikkat etmek için bu konulara dair ilmî okumalar ve sohbetler dinleyerek, imanı canlı tut...”

“- İşlerin de ihlâs olsun, hangi iş ile meşgul isen, seni gözetleyen Rabbin (Celle Celâlühü) var ve amellerin vazifeli melekler tarafından kaydedilmekte...”

“- Mutlaka özellikle Cuma günleri sadaka ver...”

“- Zekâtını takip et ve zamanın da zekât ibadetini yerine getir...”

“- İbadetlerin de RİYA'dan kaçın, “DESİNLER, ÖVSÜNLER, SÖYLESİNLER” tuzağı şeytanın tuzağıdır, bunu sürekli idrak ile yaşa, geriye baktığın da sadece Rabbimiz Teâlâ'nın razı olacağını BİL...”

“- Kur'an-ı Kerim'i her gün oku, gözün her gün Kur'an harflerine bulaşsın ve özellikle seher vakitlerini gözetle...”

“- Rabbimiz'in Celle Celâlühü akıl nimetini futbol, sanatçı, şarkıcı, diziler, programlar gibi bir ömür seni kendine çekerek meşgul edecek haram benzeri yollarla değil...”

“- Her gün gayretle, Hz. Peygamber Efendimiz Sallallahu Aleyhi Vesellem'i, Sahabeyi, Tabiîni, evliyaullahı okuyarak ve dinleyerek tanımalı ve meşgul olmalı zira SEVAP olan bu kutlu yolu son nefese kadar yürümeli...”

“- Ahirette, hesap günün de boş işlere saatlerini ayıranlar ile o boş saatleri değerlendirerek kıyısından köşesinden ilim ile uğraşanlar, biiznillah çok farklı muamele göreceklerdir. Boş saatlerini boş işlerle kullananlar ALDANMIŞTIR. Ve ilim ile iştigal edenler dinimiz de sürekli övülmüş, el üstünde tutulmuştur.

“- Rabbimiz Teâla Yüce Kitabın da şöyle buyuruyor:

 "De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler (ilim sahibi kimselerle cahiller) bir olur mu? Şüphesiz, ancak temiz akıl sahipleri düşünüp öğüt alır.” (Zümer Sûresi: 9)

 "...”Allah sizden inananları ve kendilerine ilim verilenleri derecelerle yükseltir...” (Mücadele Sûresi:11)

 "...Kulları arasından yalnızca, anlama ve kavrama yeteneğine, yani vahiy bilgisine sahip olanlar Allah'tan gereği biçimde korkarlar." (Fatır Sûresi:28)

“- Rasûlullah Sallallahu aleyhi vesellem şöyle buyuruyor:

 "Kim ilim tahsil etmek için bir yola girerse, Allah o kişiye cennetin yolunu kolaylaştırır." (Müslim, Buhârî, Ebû Dâvûd)

 "Hidâyete davet eden kimseye, kendisine uyanların sevabı kadar sevap verilir.  Bu onların sevaplarından da hiçbir azaltmaz." (Müslim)

 "İki nimet var ki insanların çoğu bunlarda ALDANMIŞTIR. ‘SAĞLIK ve BOŞ ZAMAN.’" (Buhari)

“- Hz. Ömer Efendimiz Radiyallahü Anh:

 "Her şeyde teenni (ağır davranma) hayırlıdır. Ancak ahiret için yapılan ‘HAYIRLI AMELLER de acele etmek lazım gelir." buyurur...”

“- Bir keresinde Rasûlullah Sallallahu Aleyhi Vesellem En'am Sûresinin: "Allah, kimi (lâyık görüp) hidayete erdirmek isterse, onun göğsünü (gönlünü) İslam’a açar; (ibadet ve hizmet yoluna sokar)." malinde ki ifadelerin yer aldığı 125.ci ayetini okuyup şunları söyledi:

 "- Nur sineye girdiğinde sine genişler.

 Soruldu:

“- Ya Resûlallah bunun bilinen bir belirtisi var mıdır?”

 - Allah Resulü:

“- Evet vardır, gurur yurdundan uzaklaşmak, ebediyet yurduna yönelmek, gelip çakmasından önce ÖLÜM için HAZIRLANMAKTIR" buyurdu. (İbn Ebiddünya)

“- Hasan Basri Hz.leri vaazların da şöyle diyordu:

 "Acele edin! Acele edin! Bu hayat NEFESLERDEN ibarettir. Onlar tükenirse kendileriyle Allah'a yaklaştığınız amelleriniz de sona erer. Nefsine bakıp da günahlarının sayısına ağlayan kimseye Allah rahmet etsin."

“- İşte bu nefesi şöyle görmek lazım, meydan dünya hayatıdır, meydanın kapısı da ölümdür. İşte o ölüm kapısından içeri girmek için Kur'an ve Sünnet üzere yaşamaya ve ölünce kutlu bayram ile içeri biiznillah girmek ile olur...”

“- Ez-cümle: Fani olan geçici dünyada herkes imtihanını belirli konum da ve mekân da olmak üzere verirken, “ÖLÜM ve SONRASI” için hayırlı amellerde yarışmak için mücadele vermeli. Günümüz imkânlarını hayırlı yollar da kullanmanın nimetinden faydalanmalı ki, hakkını vermeli. Hangi âlet ve edevatı kullanıyorsak, Rabbil âlemin onları bazı vesilelerle müslim veya gayrı müslim ayırmadan, çalışan vasıtası ile insanlığa ve dolayısıyla biz ümmete sunmaktadır. Önemli olan nimetin farkın da olmaktır...”

“- Hatalardan Rabbim Teâlâ'nın mağfiretine sığınırım. Yazımız evvelâ nefsimizedir. Duâ eder duâ bekleriz.

“- Allah Teâlâ bizleri ahiret merkezli yaşayan kullarından eylesin âmin.

Saygı, sevgi ve muhabbetle. Selâm ve dua ile.

 

Âdem DÜZGÜN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)

Güzel Ahlakla ilgili 40 Hadis