Allah Teâlâ Hep Bizimle Beraberdir

Allah Teâlâ Hep Bizimle Beraberdir

 

Allah Teâlâ Kur'an'da insana yakın olduğunu çeşitli ayetlerde belirtmiştir. Yüce Allah Teâlâ şöyle buyurur:

“…Nerede olursanız olun, O sizinle berâberdir…” (Hadîd Sûresi, 4)

"Kullarım beni sana sorduklarında bilin ki ben onlara çok yakınım..." (Bakara Sûresi,186)

"İnsanı biz yarattık. Onun için, nefsinin kendisine neler fısıldadığını, neler telkin ettiğini de biz pekiyi biliriz. Çünkü biz ona şahdamarından daha yakınız." (Kaf Sûresi, 16)

“Göklerde ve yerde olan her şeyi, Allah Teâlâ’nın bildiğini görmedin mi? Üç kişinin gizli konuştuğu yerde dördüncüsü mutlaka odur. Beş kişi gizli konuşsa, mutlaka altıncıları odur. Bunlardan az olsunlar veya çok olsunlar, nerede bulunurlarsa bulunsunlar, Allah Teâlâ mutlaka onlarla beraberdir. Sonra kıyamet günü, yaptıklarını kendilerine haber verecektir. Şüphesiz Allah, her şeyi çok iyi bilendir.” (Mücadele Sûresi, 7).

 “Allah’ın kitabını gerektiği gibi okuyan, namazı dosdoğru kılan ve kendilerine verdiğimiz rızıklardan Allah Teâlâ yolunda gizli açık harcayanlar, asla zarara uğramayacak bir ticâreti ümit edebilirler." Fâtır Sûresi, 29

 “Haberiniz olsun ki, kalpler ancak Allah’ı zikretmekle (hatırlamakla) tatmin olur.” (Rad Sûresi, 28).

"Doğu da batı da Allah’dır. Nereye dönerseniz dönün Allah oradadır." (Bakara Sûresi, 115)

Allah Teâlâ Rasülü Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem Buyurdular ki:

“Muhakkak ki Allah Teâlâ buyurdu ki; ‘İki ortaktan biri diğerine hıyanet etmediği sürece onların üçüncüsü benim. Şayet biri diğerine hıyanet ederse ben aralarından çıkarım.'” (Kenzu’l- Ummal, 9295)

“Nerede olursa olsun, Allah Teâlâ Teâlâ’nın yanında olduğunu bilmesi, kişinin îmânının üstünlüğünden kaynaklanır.” (Beyhakî, Şuab, I, 470)

 Hz. Ebubekir Radiyallahü Anh Buyuruyor ki:

“(Hicret esnasında) mağarada iken, ‘Ya Rasulallah! Bunlardan (Müşriklerden) biri ayağının altına baksa bizi görür.’ dedim. Bunun üzerine:

'Yâ Eba Bekir! Sen üçüncüleri Allah Teâlâ olan iki kişiyi ne zannediyorsun!' diye buyurdu.” (Buharî, Fezailu’l-Ashab, 3).

Bir gün Ashâb-ı Kiram’dan biri:

“-Kişinin nefsini tezkiye etmesi ne demektir, ey Allah Teâlâ’nın Resûlü?” diye sordu.

Rasûlullah Aleyhisselâm:

“-Nerede olursa olsun Allah Teâlâ’nın kendisiyle beraber olduğunu bilmesidir.” buyurdu. (Teberânî, Sağir, I, 334/555; Beyhakî, Şuab, III, 187)

Bu hakîkatlar ışığında ihsân ve murâkabe bahsinde bize düşen; Allah Teâlâ’nın her an üzerimizde vâkî olan müşâhedesini idrâk ettikten sonra, hâllerimizi, ihsân hâlinin en büyük âbidesi olan Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in yüce hâllerine göre istikametlendirmektir.

Bir insandaki en yüksek ve en asil duygu: “Nerede olursam olayım, Rabbim hep beni görüyor!” duygusudur.

Mademki O yüceler yücesi Rabbimiz hep bizimle beraber biz de Rabbimizle beraber olalım. Biz O’nu terk etsek bile bizi hiç terk etmiyor. Biz de O’nu terk etmeyelim!

Rabbimiz hepimizi yüksek ihlâs ve ihsan sahibi eylesin!

 

Kaynaklar:

1- Sorularla İslâmiyet

2- Osman Nûri Topbaş, İmandan İhsâna Hak Yolculuğu, Erkam Yayınları

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)