40 Hadis-i Şerif 18


40 Hadis-i Şerif 18

01-  Her göz yabancı bir kadına bakarak göz zinası işlemiştir. Bir kadın da güzel kokular sürünerek erkeklerin yanından geçerse, o da aynen bakan erkekler gibi zina etmiş gibidir. (Tirmizi, Edeb, 35; Dârimî, İstizan, 27)
02-  “Şüphesiz helâl de haram da bellidir. Fakat ikisinin arasında insanlardan birçoğunun bilmeyeceği şüpheliler de vardır. Kim o şüphelilerden sakınırsa, dinini şerefini kurtarmış olur. Kim de o şüphelilere düşerse haramın içine düşmüş olur. O kimse tıpkı hayvanlarını korunun etrafında otlatan çoban gibidir ki, o çok sürmeden hayvanlarını o çayırın içinde otlatmış olabilir. Haberiniz olsun ki, her hükümdarın bir korusu vardır. Allah’ın korusu da haram kıldığı şeylerdir. Gözünüzü açın, cesedin içinde öyle bir et parçası vardır ki, o iyi olduğu zaman bütün cesed iyi olur. Bozulduğu zaman bütün cesed bozulur. Gözünüzü açın ki o (et parçası) kalptir.” buyururken işittim. (Buhari-Müslim-Ahmed b. Hanbel)
03-  “Benim durumumla (benzerimle) halkın durumu; ateş tutuşturan bir adamın durumu gibidir. Ateş etrafına ışık saçınca, kelebekler (pervaneler), kendilerini ateşe atmaya başlar. O adam ise, onları ondan çekip kurtarmaya, (bu konuda) onlara üstün gelmeye çalışır. Fakat onlar ona (ateşe doğru)  hücum ederler. Ben de ateşten kurtarmak için eteklerinizden tutanım. Oysa onlar (insanlar) ateş içine atılmaya çabalıyorlar.” (Sahihu’l-Buhari, IV, 136)
04-  “Benim ve sizin durumunuz; ateş yakıp da, ateşine cırcır böcekleri ve kelebekler düşmeye başlayınca, onlara engel olmaya çalışan adamın durumuna benzer. Ben sizi ateşten korumak için kuşaklarınızdan tutuyorum, siz ise benim elimden kurtulmaya, ateşe girmeye çalışıyorsunuz.” (Müslim, Fezâil 19; Rikâk 26; Tirmizî)
05-  Bir kadın evinden süslenip çıkıp evine dönene kadar kaç erkeğin şehvetini tahrik etmişse o kadar erkekle zina yapmış gibidir. (Tirmizi 111)
06-  Mü’minlerin derdiyle dertlenmeyen bizden (Müslümanlardan) değildir. (Hâkim, IV, 352; Heysemî, I, 87)
07-  Annesi Süleyman Aleyhisselâm'a şöyle demiştir "Ey oğlum gece çok uyuma. Zira gece çok uyumak kıyamet gününde kişiyi fakir bırakır.
(Sünen-i ibni Mace)
08-  Kendisine, Allah'tan kork denildiği zaman öfkelenen kimseye bu, günah olarak yeter. (Tebarani el mücemül kebir)
09-  Yatağa girince 3 defa: Estağfirullah el azim ellezi lâ ilahe illâ hüvel hayyel kayyum ve etubü ileyh. Okuyan kimsenin günahları, denizköpüğü kadar pek çok olsa da, affolur... (Tirmizi)
10-  Paslanan her şeyin bir cilası vardır. Kalbin cilası "ESTAĞFİRULLAH" demektir. (Deylemi)
11-  Abdestli yatan, gece ibadet eden ve gündüz oruç tutan kimse gibi sevap kazanır. (Hakim)
12-  "Sizden biri doğruyu duyduğunda veya gördüğünde onu söylemeye insanlara olan korkusu engel olmasın." (Müslim, İmam-ı Buhârî)
13-  Size şu yedi şeyi emrediyorum:
a)    Cenazeye iştiraki,
b)    Hastayı ziyareti,
c)     Davete icabeti,
d)    Zulme uğrayana yardımı,
e)    Yemini yerine getirmeyi,
f)      Selamlaşmayı,
g)     Aksırıp, Elhamdülillah diyene, Yerhamükellah demeyi. (İmam-ı Buhârî)
14-  "Uçurum etrafında dolaşan oraya düşebilir." (İmam-ı Buhârî)
15-  İnsanların en cimrisi, yanında adım anıldığı halde bana salavat getirmeyendir. (Tirmizi)
16-  Hz. Peygamber Aleyhisselâm, kardeşine utanma nasihati vermekte olan bir adamı duyunca “utanmak imandandır” buyurdu... (Müslim)
17-  Kendi ailesinden başkası için süslenen kadın; kıyamet gününde karanlık gibi nursuz kalacaktır... (Tirmizi)
18-  Bir Müslümanın Diktiği Ağaçtan Veya Ektiği Ekinden İnsan, Hayvan Ve Kuşların Yedikleri Şeyler, O Müslüman İçin Birer Sadakadır.
(İmam-ı Buhârî) Başın vücuttaki yeri ne ise, namazın da dindeki yeri odur... (Taberani)
19-  Birbirine karşı muhabbet ve merhamette, müminler, bir vücut gibidir. Vücudun bir yeri rahatsız olunca, bütün vücut, rahatsız, uykusuz kalıp, onun tedavisi ile meşgul olduğu gibi, Müslümanlar da birbirlerine yardıma koşmalıdır! (İmam-ı Buhârî)
20-  Güzel ahlak hataları suyun buzu erittiği gibi eritir. Kötü ahlak ise ameli sirkenin balı bozduğu gibi bozar. (İmam-ı Buhârî)
21-  "Bir kimse, akrabasından veya başkasından olan bir yetimi, o yetim kendisini kurtarana kadar bakımını uhdesine alsa, o kimseye Cennet vacib olur." (Taberani Evsat)
22-  Falcının, büyücünün veya başka birinin gayıptan verdiği haberlere inanan,
23-  Kur’an-ı Kerim-ı kerime inanmamış olur. (Taberani)
24-  Allah’ü Teâlâ’ya tam tevekkül etseydiniz, sabah aç gidip, akşam tok dönen kuşlar gibi rızka kavuşurdunuz. (Tirmizi)
25-  İman ile küfür arasındaki fark, namazı kılıp kılmamaktır... (Tirmizi)
26-  Allah’ü Teâlâ’ buyuruyor ki, "söz veriyorum ki, namazlarını vaktinde, doğru olarak kılana azap etmem, onu sorgu-suale çekmeden Cennete koyarım". Hakim)
27-  Benim ümmetim, merhamete uğramış bir ümmettir. Ahirette azap görmeyecektir. Onun cezası, ancak dünyada başına gelen ağır imtihanlar, depremler, masum yere öldürülmeler ve çeşitli felaketler şeklinde verilir. (Ebu Davud)
28-  Dinde aşırı gitmekten sakının. Çünkü sizden öncekiler, ancak dinde aşırı gitmekle yok oldular. (Nesei)
29-  Kim musibete uğramış birini teselli ederse, onun o dert sebebiyle kazandığı sevap kadar sevap kazanır. (İbn-i Mace)
30-  Birbirinize karşı mütevazı olmanızı, Allah bana vahiyle emretti. Öyle ki, hiç kimse, kimseye karşı övünmesin ve hiç kimse, hiç kimseye zulmetmesin. (Müslim).
31-  Kişinin malayani (boş) şeyleri terki İslam'ının güzelliğinden ileri gelir. (Tirmizi, Zühd 11)
32-  "Ey Allah'ın Rasulü! dedik, mü'min korkak olur mu?" "Evet!" buyurdular. "Peki cimri olur mu?" dedik, yine: "Evet!" buyurdular. Biz yine: "Peki yalancı olur mu?" diye sorduk. Bu sefer: "Hayır!" buyurdular. (Muvatta, Kelam 19)
33-  İnsanların gelip geçtiği yollarda (caddelerde) oturmaktan sakının. Mutlaka oturacaksanız o zaman yolun hakkını verin. Yolun hakkı ise şunlardır: harama bakmamak, yoldan gelip geçen insanlara sıkıntı ve eziyet vermemek, tacizde bulunmamak, verilen selamları almak, iyiliği teşvik etmek, kötülükten de sakındırmak. (Ebu Davud).
34-  “Daha vakti var, ilerde yaparım” demek, şeytanın mü’minlerin kalplerine bıraktığı bir vesvesedir. (Ramuz)
35-  Kim ilim öğrenmeye çalışırsa, bu onun geçmiş tüm günahlarının silinmesine sebep olur. (Tirmizi)
36-  Allahın en çok kızdığı kimse, düşmanlıkta aşırı gidendir. (İmam-ı Buhârî)
37-  Allah'ın rahmetini gerektiren sebeplerden birisi de bol bol selam vermesi ve tatlı dille konuşmasıdır. (Camiü's Sağir)
38-  Güzel abdest alıp camiye giren ALLAH’ın misafiri olur. ALLAHU Teâlâ da misafirine mutlaka ikram eder. (Beyheki)
39-  Cennet ehlinin en çoğu kötülük düşünmeyen saf (temiz) kalpli insanlardır. (Camiüssağir, No. 802)
40-  "Haklı bile olsa çekişip didişmeyen kimseye cennetin kenarında bir köşk verileceğine ben kefilim." (Riyazü's Salihin, 631)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)