Teyemmüm Abdesti Nasıl Alınır?


Teyemmüm Abdesti Nasıl Alınır?

 Teyemmüm Ne Demektir?


Teyemmüm demek, su yerine toprakla temizlenmek demektir. Gusül abdesti veya namaz abdestinin alınması gereken durumlarda bunun için uygun su yoksa veya zorunluluk nedeniyle kullanılamaması hâlinde Abdest veya Gusül abdesti yerine “Teyemmüm” abdesti alınır.
Abdest ile Teyemmüm eşdeğerdedir. Önce su araştırılır. Eğer su bulunması mümkün değilse veya su ile abdest almak sağlık için zararlı ise teyemmüm alınır.


Teyemmüm ile İlgili Ayet-i Kerime’ler Nelerdir?

“Ey iman edenler! Siz sarhoş iken -ne söylediğinizi bilinceye kadar- cünüp iken de -yolcu olan müstesna- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur veya bir yolculuk üzerinde bulunursanız yahut sizden biriniz ayak yolundan gelirse, yahut kadınlara dokunup da (bu durumlarda) su bulamamışsanız o zaman temiz bir toprakla teyemmüm edin: Yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz Allah çok affedici ve bağışlayıcıdır.”
(Nisâ Suresi, 43. Ayet)
“Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalktığınız zaman yüzlerinizi, dirseklerinize kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı meshedip, topuklara kadar ayaklarınızı da (yıkayın). Eğer cünüp oldunuz ise, boy abdesti alın. Hasta yahut yolculuk halinde bulunursanız, yahut biriniz tuvaletten gelirse, yahut da kadınlara dokunmuşsanız (cinsî birleşme yapmışsanız) ve bu hallerde su bulamamışsanız temiz toprakla teyemmüm edin de yüzünüzü ve (dirseklere kadar) ellerinizi onunla meshedin. Allah size herhangi bir güçlük çıkarmak istemez; fakat sizi tertemiz kılmak ve size (ihsan ettiği) nimetini tamamlamak ister; umulur ki şükredersiniz.”

(Mâide Suresi, 6. Ayet)

Teyemmüm Abdesti Nasıl Alınır?

·     Teyemmüme başlarken Besmele çekip, gusül veya namaz için tahareti (temizliği) niyet etmelidir.
·     Parmaklar açık olduğu halde iki eli toprağa vurduktan sonra ileri sürüp geri çekmelidir.
·     Elleri kaldırınca, eğer fazla tozlanmışlarsa onları yan yana getirip birbirine hafifçe vurmalı. Bu şekilde ellerdeki tozlar silkelendikten sonra, bu ellerle bütün yüzü mesh etmelidir.
·     İlk vuruşta yapıldığı gibi elleri yine temiz toprağa tekrar vurduktan sonra silkmeli ve sol elin başparmağını ayırarak diğer parmakların iç tarafları ile sağ elin parmak uçlarından başlayarak kolun dış tarafını dirseklere kadar çekip mesh etmeli. Sonra yine sağ elin iç tarafına dönerek sol elin başparmağı ile serçe parmağını halka ederek başparmakla beraber elin ayası ile dirsekten bileğe kadar elin iç tarafını mesh etmeli. Başparmağı daha ileriye yürüterek sağ elin başparmağının üstünü de mesh etmelidir.
·     Sol ele sağ elin mesh edilişi gibi, aynen sağ elle de sol eli mesh etmelidir.
·     Açıklandığı şekilde teyemmümde sıra gözetilerek önce yüzü, sonra kolları mesh etmeli ve bu işlemde kesinti yapmamalıdır.

Teyemmümün Farzları:

1) Teyemmüme niyet etmek.
2) Toprak veya toprak cinsinden bir şeye, ellerini iki defa vurup birincide yüzü, ikincide kolları mesh etmektir.

Teyemmümün Sünnetleri:

1) Teyemmüme “eûzü besmele” ile başlamak,
2) Sırayı gözetmek,
3) Ara vermeden birbiri ardınca yapmak,
4) Toprağa vurunca evvela elleri ileri sürmek sonra geri çekmek,
5) Parmakların arasını açık tutmak,
6) Elleri yerden kaldırınca toz varsa birbirine vurup silkelemek…

Teyemmüm Nelerle Yapılır?
Çamur olmayan temiz toprak, badanalı duvar (Plastik veya yağlı boyada Teyemmüm olmaz), taş, topraktan yapılan tuğla, mermer yani toprak cinsi şeylerle Teyemmüm yapılır.
Plastik veya boyalı şeylerle teyemmüm yapılmaz.

Teyemmümü bozan durumlar nelerdir?

·     Normal abdesti bozan her durum teyemmüm için de geçerlidir.
·     Teyemmüm abdestiyle namaz kılan birisi, namazını kılarken suyu görür ve bulursa Teyemmüm abdesti bozulmuş olur.
·     Eğer namazını tamamladıysa yeniden namaz kılmasına gerek yoktur.
·     Her namaz için de yeni teyemmüm alınması gereklidir.
·     Namaz vaktinin çıkma durumu yoksa veya su bulunma ihtimali varsa Teyemmüm alınmaz.
·     Ameliyatlı veya ağır hastalar su ile abdest alamayacaksa temiz bir taş veya tuğla ile Teyemmüm abdesti aldırılmalı namazı bırakmamalıdır. Komada veya baygın ise ayıldıktan sonra namaz kaza edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)