Kalbin Dört Zehri

Kalbin Dört Zehri

İmanla dolu olması gereken organımız olan kalbimizin içine yerleşen ve onu zehirleyen kalbin 4 zehri ayrıca bu zehirlerden kurtulma yollarını sizler için bir araya getirdik.

Kalp Cenab-ı Allah’ın insanlara bahşettiği ana organ olup, kanın vücudumuza pompalanmasıyla diğer organların düzgün çalışmasını sağlar. En büyük nimet sayılan ve insanları hayvanlardan ayıran beyin bile kalbin düzgün çalışmasına bağlıdır. Dinimiz islam müminlerin kalplerini imanla doldurmalarını Kur’an-ı Kerim’de defalarca vurgulamıştır. Kalbin 4 zehri ise kalbimizi imanla doldurmamızı engelleyen maddelerdir.

1- Gereksiz Konuşmalar

Allah’ın elçisi Hz. Muhammed Sallallahü Aleyhi Vesellem her zaman gerekli olduğu zaman konuşur ve bizlere de gereksiz konuşmamamız konusunda öğütler verirdi. Ayrıca peygamber efendimiz her zaman olumlu konuşmaları severdi. Gereksiz ve olumsuz konuşmalardan uzak dururdu. Yalan yere yemin etmeyi yasaklardı. Peygamber efendimiz gereksiz konuşmaların kalbin en büyük zehiri olduğunu belirtmiştir. Öyle ki dinimiz eğer bir kişinin söyleyecek daha iyi bir şeyi yoksa susmasını emretmiştir.

2- Dengesiz Bakışlar

Tıpkı dil gibi Müslüman gözlerini de içine alan vücudun diğer organlarına da dikkat etmelidir. Cenab-ı Allah Nur süresi 30. ayette şöyle buyurmaktadır:

Mü’min erkeklere söyle, gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Bu davranış onlar için daha nezihtir. Şüphe yok ki, Allah onların yaptıklarından hakkıyla haberdardır.

Gözleri haramdan korumak bir mümin için yapılacak en önemli ibadetlerden birisidir. Mümin gözlerini haramdan sakındırmalı, onun sayesinden günah işlemekten korkmalıdır. Mümin her organlarına sahip olmalı ve bütün organlarıyla mümin olmalıdır. Mümince yaşayan bir insan için vazgeçilmez bir davranıştır. Peygamber efendimiz gözlerinizi haramdan korumak için evlenmeyi tavsiye etmektedir.

3- Gereğinden Fazla Yemek

Peygamber efendimizin yemek adabında da belirtiği gibi vücudun 3’te birini yemeğe, 3’te birini havaya 3’te birini de suya ayırmalıyız. Kalbin 4 zehri içinde yer alan fazla yemek insanın ağırlaşmasına ve ibadetlerini yeterince yerine getirememesine sebep vermektedir. Araştırmalar şunu göstermiştir ki düzenli ve az yiyen insanların kalpleri daha sağlıklı ve böylece bu kişiler daha huzurludur. Bu nedenle ramazan ayı bizler için bulunmaz bir yere sahiptir.

4- Kötü Arkadaşlıklar Edinmek

Kalbin 4 zehri içinden sonuncusu da kötü arkadaşlıklardan kaçınmaktır. Bir kişinin kimlerle vakit geçirirse onlara benzediği gözlenmiştir. Bu nedenle mümin kendisi gibi müminlerle bir araya gelmelidir. Mümin müminin dostu olmalıdır. Bu nedenle mümin dürüst olmalı dürüst kişilerle arkadaşlık kurmalıdır. Şeytan bizlerin kötü arkadaşlıklar kurdurmaya vesile olmaktadır.

Kısaca bir insan kalbini temiz tutmak için kalbini gereksiz konuşmalar, kötü arkadaşlıklar, dengesiz bakışlar ve gereğinden fazla yemek yeme gibi zehirlerden uzak durmalıdır. Bir müminin kalbi temiz ve saf kalmalıdır.

Yazar: Taha Yasin ÖNAL (Alıntı)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)