Her Sıkıntı İçin Hz. Fatıma Radiyallahü Anha’ya Öğretilen Dua


Her Sıkıntı İçin Hz. Fatıma Radiyallahü Anha’ya Öğretilen Dua

Enes b. Malik Radıyallahu Anh’dan nakledildiğine göre Sevgili Peygamberimiz Salallallahü Aleyhi Vesellem kızı Fatıma Radiyallahü Anha annemize: “Ey Fatıma! Sabah akşam söylemen için sana vasiyet edeceğim! Şu duayı dinlemekten, seni engelleyen nedir?” Buyurdular.

عَنْ اَنَسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ يَقُولُ قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّي اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِفَاطِمَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا:مَا يَمْنَعُكِ اَنْ تَسْمَعِي مَا اَوْصَيكِ بِهِ اَنْ تَقُولِي اِذَا اَصْبَحْتَ وَاِذَا اَمْسَيْتَ 
«يَاحَيُّ يَا قَيوُّمُ! بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ، أَصْلِحْ لِي شَأْنِي كُلَّهُ، وَلَا تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ.»
Okunuşu: Ya Hayy! Ya Kayyûm! Birahmetike estağîsü, eslıh lî şe’ni küllehü, velâ tekilnî ilâ nefsî tarfete aynin!
Anlamı: Ya Hayy! Ya Kayyûm! Senin rahmetinle yardım dilerim. Bütün işlerimi düzelt ve beni göz açıp kapayınca kadar bile olsa nefsime bırakma.”
Kaynak: (Hâkim, el-Müstedrek, Kitabü’d-Dua, cilt: 1 sahife: 545)

Hz. Peygamber Salallallahü Aleyhi Vesellem bir sıkıntı ve üzüntü içine girdiği zaman aşağıdaki dualardan birini okurdu:
لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ السَّمَوَاتِ، وَرَبُّ الْأَرْضِ، وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ
“La ilahe illallahu’l-Azîmu’l-Halîm, La ilahe illallahu Rabbu’l-Arşi’l-azîm, La ilahe illallahu Rabbu’s-semavâti ve Rabbu’l-ardi ve Rabbu’l-Arşi’l-kerîm.” (Buharî, Daavat,27; Müslim, Daavat, 83).
Anlamı: “Büyük ve kullarına karşı yumuşak davranan Allah’tan başka ilah yoktur. Büyük Arşın Rabbi olan Allah’tan başka ilah yoktur. Göklerin Rabbi, yerin Rabbi ve şerefli Arşın Rabbi olan Allah’tan başka ilah yoktur.”

«يَاحَيُّ يَا قَيوُّمُ! بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ.»
Okunuşu: “Ya Hayyu ya Kayyum! Bi rahmetike esteğîsu.”
Anlamı: “Ey daima hayatta olan Hayy, bütün varlıkları ayakta tutan Kayyum! Rahmetinin hakkı için senden yardım istiyorum.”
Kaynak: (Tirmizî, Daavat, 91).

اللَّهُمَّ رَحْمَتَكَ أَرْجُو فَلَا تَكِلْنِي إِلَى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ، وَأَصْلِحْ لِي شَأْنِي كُلَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنْتَ
Okunuşu: Allahümme rahmeteke ercû felâ tekilnî ilâ nefsî tarfete aynin, ve aslih lî şe'nî kullehü, Lâ ilâhe illâ ente.
Anlamı: Allah'ım! Senin rahmetini ümit ediyorum; ne olur, göz açıp kapamak kadar olsun beni nefsime bırakma, bütün işlerimi sen düzletip düzenle! Senden başka ilah yoktur.
Kaynak: (Ebu Davud, Edeb, 101).

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)