Hz. Hüseyin Radiyallahü Anh Sözleri

 Hz. Hüseyin Radiyallahü Anh Sözleri

 

001-      En büyük cihad, zalimin karşısına çıkıp; ‘Sen haksızsın!’ demektir.

002-      Hayat, inanmak ve mücadele etmektir.

003-      Kıyamet günü, yalnız dünyada Allah’ü Teâlâ’dan korkan kimse emniyette olabilir .

004-      Elhamdülillah selâm vermeye çok dikkat ederim.

005-      Özür dileme gerektiren hareketlerden kaçın! Mü’min ne suç işler ne de özür diler, ama münafık her gün suç işleyip özür diler.

006-      İyilik karşısında mükâfat, suç karşısında ceza görecegini bilen bir kimse gibi amel et.

007-      Ben ölümü saadet biliyorum ve zalimlerle yaşamayı ise zillet.

008-      Âlimin nişanelerinden biri seçkin ve güzel söz söylemektir.

009-      Dostun kötü işlerden seni kollayandır. Düşmanınsa bu işlere seni teşvik ve tahrik edendir.

010- Akıl, ancak hakka uymakla kâmil olur.

011- Yanında başkasının gıybetini eden bir adama şöyle buyurdu: Ey adam! Gıybet etmekten sakın. Çünkü gıybet, Cehennem köpeklerinin katığıdır.

012- Zenginlik nedir? Diye sorduklarında: “Arzuların az olması ve yeterli olan rızka razı olmaktır!” buyurdular.

013- Ey insanlar! Adı yüce olan Allah’ü Teâlâ, kullarını sırf O’nu bilip tanımaları için yaratmıştır. O’nu tanıyınca, O’na ibadet edilir, O’na kullukta bulunulur. O’na kulluk edense, O’ndan başkasına kulluk etmekten müstağni olur.

014- Allah’ü Teâlâ’ya kulluk etmeyen her kimse bilsin ki gideceği yer ona çok yakındır. Ve o her kimse kendini çok büyük zannetmesin! Her yaratıcısı Allah’ü Teâlâ’ya kulluk etmeyi ihmal etmedin!

015- Gerçek cimri, selâm vermekte cimrilik yapan kimsedir.

016- İnsanların en cömerti istemeden veren, en asili de intikama gücü yeterken bağışlayandır.

017- Bilin ki, insanların size olan ihtiyaçları, Allah’ü Teâlâ’nın size verdiği nimetlerdendir. Öyleyse o nimetlerden bıkmayın, yoksa belâya dönüşür.

018- Cömertlik eden yücelir, cimrilik yapan ise alçalır.

019- Eğer dünya hayatı bazılarının nazarında değerli sayılıyorsa, Allah’ü Teâlâ’nın mükâfat evi (cenneti) daha yüce ve daha değerlidir.

020- Farz olan cihatlardan biri, insanın kendisini günahtan koruması için nefsi ile cihat etmesidir. İşte bu cihat, cihatların en büyüğüdür.

021- Bizi sevmeyi vazife bilin; zira bizi seviyor olarak Allah’ü Teâlâ’nın huzuruna çıkacak olanlar bizim şefaatimize nail olacaklardır.

022- Kim, bir Mû’min’in gam ve üzüntüsünü giderirse, Allah’ü Teâlâ onun dünya ve ahiret üzüntülerini giderir.

023- Âlimin nişanelerinden biri de kendi sözünü eleştirmesi ve muhtelif görüşlerin hakikatinden haberdar olmasıdır.

024- İnsanlar dünya kullarıdır; Din ise onların dillerine bir yalaktır; Din’i sayesinde geçimlerini sağladıkları müddetçe onu koruyup gözetirler; (Ama) Zorluklarla imtihan edildiklerinde dindarlar azalır.

025- Dünü bugünümüze ışık tutsun diye okumalı ve din büyüklerimizi bize örnek olsunlar, söz ve fiilleriyle bize yol göstersinler diye anmalıyız.

026- Bir adam Hz. Hüseyin Radiyallahü Anh’a selâm vermeden: “Nasılsınız? Allah’ü Teâlâ afiyet versin! Dediğinde şöyle buyurdu: Evvel selâm, sonra kelâm. Allah’ü Teâlâ sana da afiyet versin. Daha sonra buyurdular ki; Selâm vermedikçe hiçbir kimseye konuşma müsadesi vermeyin.

027- Seni seven, kötü işlerden seni sakındırır; Senden nefret eden ise seni bu işlere teşvik eder.

028- Bü üç kimsenin dışında hiç kimseye ağız açma! Dindar, yiğit ve soylu. Çünkü, Dindar kendi dinini koruması için ihtiyacı karşılar. Yiğit de (seni ümitsiz etmeyi) kendi yiğitliğine sığdırmaz, utanır. Soylu ise ihtiyacın için yüzünün suyunu dökmeye mecbur kaldığını bildiğinden, haysiyetini korumak için seni eli boş geri çevirmez.

029- Eğer bu bedenler ölüm için yaratılmışsa, insanın Allah’ü Teâlâ yolunda kılıçla öldürülmesi daha üstündür.

030- Selâmın yetmiş hasenesi sevabı vardır; Altmış dokuzu selâm verene, biri ise selâmın cevabını alan kimseyedir.

031- Hz. Hüseyin Radiyallahü Anh oğlu Seccad Radiyallahü Anh’a şöyle buyurdu; “Ey oğlum! Allah’ü Teâlâ’dan başka yardımcısı olmayan kimseye zulmetmekten sakın.”

032- Bir adam gelip Hz. Hüseyin Radiyallahü Anh’dan yardım istediğinde Hz. Hüseyin Radiyallahü Anh şöyle buyurdu; Ağır bir borcu, gücü aşan yüklü bir tazminatı ödemek ve aşağılayıcı fakirlik dışında ağız açmak doğru değildir. O adam; “Bunlardan biri için gelmiştim” dediğinde, Hz. Hüseyin Radiyallahü Anh kendisine yüz dinar verilmesini emretti.

033- Kardeşler dört kısımdır;

·   Sana ve kendine yararı olan.

·   Sana yararı olan.

·   Senin zararına olan.

·   Ne sana ve ne de kendine yararı olan.

034- Allah’ü Teâlâ’yı öfkelendirmekle halkın rızasını kazanmak isteyen bir kavim, kurtuluşa erememiştir.

035- Ben sizi Allah’ü Teâlâ’nın kitabına ve Resulü’nün sünnetine çağırıyorum: Gerçekten sünnet öldürülmüş ve bidat diriltilmiştir.

036- Ben azgınlık, makam, fesat çıkarmak ve zulüm yapmak için Medine’den ayrılmadım. Ben ceddim’in ümmetini ıslah etmek, marufa emir, münkeri nehyetmek, ceddim Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in ve babam Ali Radiyallahü Anh’ın çizgisinde hareket etmek için kıyam ettim.

037- Heyhat! Zillet, boyun eğmek bizden uzaktır.

038- Bir Müslüman kardeşin senden ayrıldığında, arkanda söylemesini sevmediğin şeyi sen de onun arkasından söyleme.

039- Eğer rızklar takdir edilip bölünmüşse, servet elde etmekte insanın hırsının azlığı daha güzeldir.

040- Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem’in şu sözü benim için ispatlanmış durumdadır: “Namazdan sonra amellerin en hayırlı olanı, günah olmayan bir şekilde Mü’mini sevindirmek ve neşelenmesini (mesrur olmasını) sağlamaktır.”

041- Allah’ü Teâlâ, gücünü aldığı kimseden itaat istemediği gibi, teklif yükünü de ondan kaldırır.

042- Ey insanlar! Resulullah Sallallahü Aleyhi Vesellem buyurmuştur ki: “Kim, Allah’ü Teâlâ’nın haramını helal bilen, ahdini bozan, Resulünün sünnetine muhalif olan, kulları arasında günah ve zulüm yapan zalim bir yönetici görür de fiil ve sözüyle ona karşı çıkmazsa, Allah’ü Teâlâ onu da, o zalim yöneticiyi sokacağı yere (Cehennem’e) sokar.”

043- Kıyamet günü, yalnız Dünya’da Allah’ü Teâlâ’dan korkan kimse emniyette olabilir.

044- Bazıları Allah’ü Teâlâ’dan bir şey umarak ibadet ederler; Bu tacirlerin ibadetidir. Bazıları da korkarak ibadet ederler; Bu da kölelerin ibadetidir. Bazıları ise Allah’a şükür olarak ibadet ederler; Bu da hür insanların ibadetidir. İşte en faziletli ibadet budur.

045- Allah’ü Teâlâ’nın, kendi kulunu istidracı gafil avlaması, ona bol nimet verip şükretmek (hususunda) başarısız kılmasıdır. Fırsatı elinden kaçıncaya kadar nimetle meşgul olup velinimetini hatılamamasıdır.

046- Ey Ebu Süfyan’nın oğullarına uyanlar! Eğer dininiz yok, ahiretten de korkmuyorsanız, en azından hür insanlar olun.

047- Allah’ü Teâlâ korkusundan ağlamak, cehennem ateşinden kurtulmaya sebep olur.

048- Size bir ihtiyacını söyleyip el açan biri, böylece onurunu size takdim ediyor demektir; o halde siz de kendi onurunuza saygılı davranın ve onun ihtiyacını giderin.

049- Eğer dünya malını toplamak ondan bir gün el çekmek içinse, insanın böyle bir servet hakkında cimrilik yapmaması gerekir.

050- İyiliklerde yarışın ve manevi ganimetleri elde etmeye koşun.

051- Kerbela’ya doğru hareket ettiklerinde şöyle buyurdular: Doğrusu bu dünya değişip tanınmaz olmuş ve bütün iyiliklerine sırt çevirmiş; Kabın dibindeki azıcık kalıntı sudan ve havası ağır olan otlaktaki gibi alçak yaşantıdan başka bir şey kalmamıştır.

052- Allah’ü Teâlâ’ya isyan ederek bir şeye ulaşmak isteyen kimse umduğundan uzaklaşarak, korktuğu şeye yaklaşmaktadır.

053- Hakka amel edilmediğini ve bâtıldan da kaçınılmadığını görmüyor musunuz? Böyle bir durumda Mû’minin ölümü arzulaması haktır. Ben ölümü saadet, zalimlerle yaşamayı ise alçaklık biliyorum.

054- Aşura günü Hz. Hüseyin Radiyallahü Anhın kalbine ok saplandığında okudugu dua: Bismillahi ve billahi ve ala milleti Resulillah. (Allah’ü Teâlâ’nın adıyla, Allah’ü Teâlâ’yı anarak, Allah’ü Teâlâ’nın yolunda ve Resulullahın dini üzere dünyadan ayrılıyorum). Sonrada başını gökyüzüne kaldırarak şöyle nida etti: “Allahım, Sen iyi biliyorsun; bunlar öyle bir kimseyi öldürüyorlar ki yeryüzünde ondan başka peygamberin bir torunu yoktur!”

055- Daha sonra oku arkadan çıkardı ve kan oluk gibi dışarı akmaya başladı. İmam Huseyin Radiyallahü Anhkanıyla elini doldurup onu gökyüzünü serperek şöyle buyurdu: “Allahım! ölümü bana kolay kıl!”

056- İkinci kez avucunu kanla doldurup onu yüzüne başına serperek şöyle buyurdu: “Allah’ü Teâlâ ve Resulüyle böyle görüşmek istiyorum”

057- “Ey Allahın kulları! Allahtan korkun, dünyaya karşı ihtiyatlı davranın; eğer bütün dünya bir kişiye kalacak veya bir kişi orada sürekli kalacak olsaydı, peygamberler baki kalmaya daha layıktı, rızaları celbedilmeye daha evla ve böyle bir hükme daha uygun olurlardı. Ancak Allah’ü Teâlâ dünyayı fani olmak için yaratmıştır; yenileri eskir, nimetleri zail olur, sevinci ise kararır. Dünya engebeli bir menzil ve geçici bir evdir. Öyleyse ahiretiniz icin azık toplayın; en güzel azık ise sakınmaktır. Allah’ü Teâlâ’dan sakının ki kurtuluşa eresiniz.

058- Ey insanlar! Allah’ü Teâlâ dünyayı ehlini halden hale sokan, fena ve zeval yurdu kıldı. Aldanan kimse , dünyaya aldanan ve bedbaht kişi de ona bağlı olan kimsedir. O halde sakın bu dünya sizi aldatmasın. Dünya kendisine itimat edenin ümidini kestiği gibi, tamah edenlerin de umudunu boşa çıkarır…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)