Kıyamette, Allâh-ü Te’âlâ’nın Yüzlerine Bakmadığı Kişiler...

 Kıyamette, Allâh-ü Te’âlâ’nın Yüzlerine Bakmadığı Kişiler...

 

وُجُوهٌ يَوْمَئِذٍ نَاضِرَةٌ اِلٰى رَبِّهَا نَاظَةٌ

“O gün birtakım yüzler aydındır. Rablerine bakarlar.” Kıyâmet 22-23

Cennet ehline verilen nimetlerin en büyüğü: Allâh’ın Cemaline bakmaktır.

Rabbim bize ve bütün halis Mü’minlere bu nimeti nasip etsin…

 

01-      Yalan Yemin

اِنَّ الَّذينَ يَشْتَرُونَ بِعَهْدِ اللّٰهِ وَاَيْمَانِهِمْ ثَمَنًا قَليلًا اُولٰـئِكَ لَا خَلَاقَ لَهُمْ فِى الْاٰخِرَةِ وَلَا يُكَلِّمُهُمُ اللّٰهُ وَلَا يَنْظُرُ اِلَيْهِمْ يَوْمَ الْقِيٰمَةِ وَلَا يُزَكّيهِمْ وَلَهُمْ عَذَابٌ اَليمٌ

 “Şüphesiz, Allah’a verdikleri sözü ve yeminlerini az bir karşılığa değişenler var ya, işte onların ahirette bir payı yoktur. Allah, kıyamet günü onlarla konuşmayacak, onlara bakmayacak ve onları temizlemeyecektir. Onlar için elem dolu bir azap vardır.” Âli Imrân – 77

 

02-      Halka İlgi Göstermeyen Ve İhtiyaçlarını Gidermeye Çalışmayan Hükümdar

وعن أبى مريم الأزدى رضي الله عنه أنه قال لمعاوية رضي الله عنه سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم يقول‏:‏ “من ولاه الله شيئاً من أمور المسلمين، فاحتجب دون حاجتهم وخلتهم وفقرهم، احتجب الله دون حاجته وخلته وفقره يوم القيامة” فجعل معاوية رجلا على حوائج الناس‏.‏ ‏(‏‏(‏رواه أبو داود والترمذي‏)‏‏)‏‏.‏

Ebû Meryem El–Ezdî Radiyallahü Anh’den rivayet edildiğine göre, kendisi Mu’âviye Radiyallahü Anh’a şöyle dedi:

Ben Resûlullah sallelâh-ü aleyhi ve sellem’i şöyle buyururken dinledim:

– “Allah Teâlâ bir kimseyi Müslümanların başına idareci yapar, o da halkın işlerinin bitirilmesine, ihtiyaç ve sıkıntılarının giderilmesine engel olmaya kalkarsa, kıyamet gününde Allah Teâlâ da onun işlerinin bitirilmesine, ihtiyaç ve sıkıntılarının giderilmesine engel olur.”

Bunun üzerine Mu’âviye, halkın ihtiyaçlarını tesbit etmek için bir adamını görevlendirdi.

İdareci halktan kopuk vaziyette yaşamamalı onlarla iç içe olup dertlerini sıkıntılarını öğrenip yardımlarına koşmalıdır. Topluma kapılarını kapayan onlarla ilgilenmeyen idareciler kıyamette Allâh’dan hiç bir yardım göremeyeceklerdir.

 

03-      Zina Eden Yaşlı

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم ‏:‏ ‏"‏ثلاثة لا يكلمهم الله يوم القيامة، ولا يزكيهم، ولا ينظر إليهم ، ولهم عذاب أليم‏:‏ شيخ زان، وملك كذاب، وعائل مستكبر‏"‏ ‏(‏‏(‏رواه مسلم‏)‏‏)‏‏.

 

Ebû Hüreyre Radiyallahü Anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallelâh-ü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

 “Allah Teâlâ kıyamet gününde üç kişiyle konuşmaz, onları temize çıkarmaz, suratlarına bile bakmaz; onlar için acıklı azâb vardır: “Bunlar zina eden ihtiyar, yalan söyleyen hükümdar, kibirlenen fakirdir.”

 

04-      Yalan Söyleyen Tüccar

 

عن أبى ذر رضى الله عنه عن النبي صلى الله عليه وسلم قال‏:‏ ‏"‏ثلاثة لا يكلمهم الله يوم القيامة، ولا ينظر إليهم ، ولا يزكيهم، ولهم عذاب أليم‏"‏ قال‏:‏ فقرأها رسول الله صلى الله عليه وسلم ثلاث مرار‏.‏ قال أبو ذر ‏:‏ خابوا وخسروا من هم يا رسول الله ‏؟‏ قال‏:‏ ‏"‏المسبل، والمنان، والمنفق سلعته بالحلف الكاذب‏"‏ ‏‏‏.‏ وفى رواية له‏:‏ ‏"‏المسبل إزاره

Rasûlüllâh sallelâh-ü aleyhi ve sellem buyuruyor: “Üç sınıf insan vardır ki kıyamet günü Allah onlarla konuşmaz yüzlerine bakmaz onları temize çıkarmaz. Hem de onlar için can yakıcı bir azâb vardır.”

Râvî dedi ki Resûlullah sallelâh-ü aleyhi ve sellem bu cümleyi üç kere tekrarladı.

Ebû Zer: “Bu kimseler tam bir mahrumiyete ve hüsrana uğramışlar. Bunlar kimlerdir Ey Allah’ın Rasûlü?” diye sordu.

Rasûl-i Ekrem (sav) de: “Elbisesini kibirle yerlerde sürüyen yaptığı iyiliği başa kakan ve yalan yere yemin ederek ticaret malını iyi bir fiyatla satmaya çalışandır" cevabını verdi.

 

05-      Yalan Söyleyen Melik

“Üç sınıf insan var ki, Allah onlarla konuşmaz, onlara bakmaz ve onları azâb–ı elim içinde bırakır.

“İhtiyar zinakâr, yalancı melik ve kibirli fakir”.

 

06-      Kibirlenen Fakir

 

“Allâh’ü Teâlâ’nın buğzettiği üç kimse: Zâni ihtiyar, kibirli fakir ve zalim lider.” [Tirmizi, Nesâî]

 

07-      Yanındaki Suyun Fazlasını Yolcuya Vermeyen Kişi

 

Ebû Hüreyre Radiyallahü Anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallelâh-ü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah Teâlâ kıyamet gününde üç kişiyle konuşmaz, yüzlerine bakmaz ve kendilerini temize çıkarmaz; onlar için acıklı azâb vardır:

Biri, yolculuk sırasında ihtiyacından fazla suyu olup da onu öteki yolculardan esirgeyen kimse.

Diğeri, ticaret malını ikindiden sonra satarken, onu şu kadar fiyata aldım diye yemin eden, gerçek hiç de öyle olmadığı halde müşteri kendine inanan kimse.

Öteki de, bir devlet başkanına dünyalık hatırına biat sözü veren, kendisine para pul verirse sözünde duran, vermezse sözünden cayan kimsedir.”

 

08-      Dünya Çıkarları İçin Biat Eden

في روايه للبخاري: ( ورجل بايع إماماً لايبايعه إلا للدنيا، فإن أعطاه منها وفى له ، وإن لم يعطه لم يف له) اخرجه البخاري ومسلم

“Öteki de, bir devlet başkanına dünyalık hatırına biat sözü veren, kendisine para pul verirse sözünde duran, vermezse sözünden cayan kimsedir.”

 

09-      Ana-Babaya Karşı Gelen

عن عبدالله بن عمر رضي الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( ثلاثة لاينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة :العاق لوالديه ، والمرأة المترجلة المشتبهة بالرجال والديوث) صحيح أخرجه أحمد والنسائي

Üç Kişi Vardır ki Kıyamette Allah Onlara Bakmaz:

“Ana-Babaya Karşı gelenler, erkeklere benzemeye kalkışan kadınlar, Deyyus.”

 

10-      Erkeklere Benzemeye Kalkışan Kadınlar

عن عبدالله بن عمر رضي الله عنه قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ( ثلاثة لاينظر الله عز وجل إليهم يوم القيامة :العاق لوالديه ، والمرأة المترجلة المشتبهة بالرجال والديوث) صحيح أخرجه أحمد والنسائي

Abdullah b. Ömer Allah elçisinin şöyle dediğini nakletmiştir: "Üç kimse vardır ki, cennete giremez ve kıyamet günü Allah onlara rahmet bakışı ile bakmaz. Ana-babasını dinlemeyen kimse, erkeklere benzemeye çalışan kadın ve eşini kıskanmayan koca." (Ahmed b.)

Tabi ki bu durum kadınlara benzemeye çalışan erkeler için de geçerlidir.

 

11-      Deyyus

"Karısının veya kendisine çok yakın bir kadının iffetsizliğine göz yuman kimse"

Deyyus, Allah’ın yarattığı en alçak mahlûktur.

 

12-      Livata

عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ: لاَ يَنْظُرُ اللَّهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَى رَجُلٍ أَتَى رَجُلاً أَوِ امْرَأَةً فِي دُبُرِهَا. رواه الترمذي والنسائي وابن حبان في صحيحه.

İbn-i Abbas Radiyallahü Anh Hz. Peygamber sallelâh-ü aleyhi ve sellem’in: “Allah, erkekle cinsi temas kuran veya kadına arkadan yaklaşan adamın yüzüne bakmaz. (onu rahmetinden kovar)” dediğini nakletti.

 

13-      Yaptığı İyiliği Başa Kakan

يَا اَيُّهَا الَّذٖينَ اٰمَنُوا لَا تُبْطِلُوا صَدَقَاتِكُمْ بِالْمَنِّ وَالْاَذٰى كَالَّذٖى يُنْفِقُ مَالَهُ رِئَاءَ النَّاسِ وَلَا يُؤْمِنُ بِاللّٰهِ وَالْيَوْمِ الْاٰخِرِ

Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Allah’a ve ahiret gününe inanmayanlar gibi başa kakmak ve eziyet etmek suretiyle yaptığınız iyiliği ve hayırlarınızı iptal etmeyiniz” (Bakara, 2:264)

عن ابي ذر رضي الله عنه قال: قال رسول الله صلى الله عليه وسلم ثلاثة : ( لايكلمهم الله يوم القيامة ، ولايزكيهم ، ولهم عذاب أليم ) فقالها رسول الله صلى الله عليه وسلم ثلاث مرار ، فقلت : خابوا وخسروا من هم يارسول الله قال: المنان والمنفق سلعته بالحلف والمسبل ازاره ) اخرجه مسلم

Ebû Zer Radiyallahü Anh’den rivayet edildiğine göre Nebî sallelâh-ü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Üç sınıf insan vardır ki kıyamet günü Allah, onlarla konuşmaz, yüzlerine bakmaz, onları temize çıkarmaz. Hem de onlar için can yakıcı bir azâb vardır."

Râvî dedi ki, Resûlullah sallelâh-ü aleyhi ve sellem bu cümleyi üç kere tekrarladı.

Ebû Zer: Bu kimseler tam bir mahrumiyete ve hüsrana uğramışlar. Bunlar kimlerdir, Ey Allah’ın Rasûlü? Diye sordu. Rasûl–i Ekrem sallelâh-ü aleyhi ve sellem de:

– "Elbisesini kibirle yerlerde sürüyen, yaptığı iyiliği başa kakan ve yalan yere yemin ederek ticaret malını iyi bir fiyatla satmaya çalışandır" cevabını verdi.

 

14-      Büyüklük Taslayarak Elbisesinin Eteğini Yerde Sürüyen

عن عبدالله بن عمر رضي الله عنهما أن رسول الله صلى الله عليه وسلم قال : ( لاينظر الله تعالى إلى من جرَ ثوبه خيلاء ) أخرجه البخاري

İbni Ömer r.’anhümâ’dan rivayet edildiğine göre, Resûlullah sallelâh-ü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

“Allah Teâlâ kibirlenip büyüklük taslayarak elbisesinin eteğini yerde sürüyen kimsenin kıyamet gününde yüzüne bakmaz. ” Bunun üzerine Ebû Bekir:

– Yâ Rasûlellâh! Dikkat etmediğimde benim de elbisemin eteği yerde sürünüyor, dedi. Resûlullah sallellâh-ü aleyhi ve sellem:

– “Şüphesiz sen bunu büyüklük taslamak için yapmıyorsun” buyurdular.

 

15-      Kocasına Muhtaç Olduğu Halde Ona Teşekkür Etmeyen Kadın

عن عبد الله بن عمرو رضي الله عنهما قال : قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: ( لاينظر الله إلى امرأة لاتشكر لزوجها وهي لاتستغني عنه ) صحيح أخرجه النسائي وصححه الالباني

Peygamberimiz (sav) “Kocasına muhtaç olduğu halde ona teşekkür etmeyen kadına Allah rahmet nazarı ile bakmaz” (Nesâî, Isra, 249) buyurmuşlardır.

 

Şaban GÜNBEY

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)