Mevlâna Kuddise Sirrûh Hazretlerinin Üç Yaşam Sırrı

Mevlâna Kuddise Sirrûh Hazretlerinin Üç Yaşam Sırrı 

Mevlâna'nın eşi Kerra Hatun ona dedi ki:

"- Mevlâna keşke dört yüz sene yaşasaydın, âlemi hakikatlerle doldursaydın..."

Mevlâna eşine cevap verir ki:

"- Hanım, hanım! Sen bizi şu süfli dünya zindanına dört yüz sene hapis mi etmek istiyorsun? Biz Firavun muyuz, Nemrud muyuz? Biz yeryüzüne çokça ikamet etmek için gelmedik… Pek yakında sevgili Peygamberimiz Aleyhisselâm’ın meclisine kavuşmamız umulur. Eğer kızlarım olmasaydı, günahlarım olmasaydı, bir de halkı irşad görevim olmasaydı şu dünyada bir an bile kalmak istemez derhal Rabbime kavuşmak isterdim."

Kıssadan Hisse: Mevlâna Kuddise Sirrûh hazretlerinin:

Kızlarım olmasaydı demesi şundandır.

Kızların evlendirilmesi erkeklerden daha zordur. Kızlar iyi birisiyle evlendirilmezse çok zor durumda kalabilir. Bir kızın geçim ehli olmayan huysuz bir erkeğe düştüğünü düşünelim. Çok çile çeker. Bir de boşanırsa doğru baba evine gelir. Başka nereye gidecek?

Günahlarım olmasaydı demek:

Mevlâna hazretleri de bir kuldur. Dolaysıyla her kul gibi onun da günahları olabilir. O günahlar ancak çok tevbe yapmakla ve çok iyilik yapmakla temizlenir. Bunun için biraz zaman lâzımdır.

 Halkı irşad görevi ise:

Âlimlerin birinci görevi halkı irşad etmektir. Hz. Muhammed Mustafa Aleyhisselâm’dan sonra peygamber gelmeyeceği için irşad görevi âlimlere verilmiştir. Onlar halkı irşad için uzun yıllar yaşamak isterler.

Allah’ü Teâlâ yüce Kur’an-ı Kerim de buyuruyor ki:

 “Sizden, hayra çağıran, iyiliği emreden ve kötülükten men eden bir topluluk bulunsun. İşte kurtuluşa erenler onlardır”. (Âl-i İmrân Sûresi 104. Ayet)

Rasulüllah Sallallahü Aleyhi Vesellem de buyuruyor ki:

"Allah’a yemin ederim ki, senin sayende Allah’ın bir tek kişiye hidayet vermesi senin için, kırmızı develerin olmasından daha hayırlıdır.” (Buhari 7/3468, Müslim 2406/34)

 Bundan dolayı büyüklerimiz buyurdu ki:

“Âlimler yeryüzünün kandilleridir.”, “Âlimin ölümü âlemin ölümü gibidir.”

(Rabbim hepimizi gerçek âlimleri tanıyan ve kıymetini bilenlerden eylesin!) 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)