Kansere Karşı Savaşta En Etkili 20 Silah
Kansere Karşı Savaşta En
Etkili 20 Silah
Kansere karşı savaşta en
etkili 20 ‘silah’-A+Antioksidan zengini brokoli, karnabahar, lahanayı
sofranızdan eksik etmeyin; günde 5 gramdan fazla tuz tüketmeyin, her gün 2
bardak süt ya da yoğurt tercih edin; haftada iki-üç kez balık yiyin. Diyetisyen
Emine Yüzbaşıoğlu, kanserden korunmak için alınacak önlemleri anlattı.
Kanser, ülkemizde ve
dünyada ölümlerin en yaygın nedenlerinden biri olarak gösteriliyor. Kimyasal
maddelere maruz kalmak, sigara ve alkol tüketmek, stres ve sağlıksız beslenmek,
kanser vakalarının artmasına neden oluyor. Bu dış etkenlerden uzak durularak
kanser riski azaltılabilir mi? Uzmanlar yaşam tarzı değişikliğinin kanser
riskini azalttığını söylüyor. Özellikle beslenme alışkanlıkları değiştirilerek,
sigara ve alkol gibi alışkanlıklardan uzaklaşılarak ve hareketli bir yaşam ile
kanser olma riski azaltılabiliyor. Memorial Ankara Hastanesi Beslenme ve Diyet
Bölümü’nden diyetisyen Emine Yüzbaşıoğlu, 20 maddede kansere karşı nasıl
korunulması gerektiğini anlattı...
01- Kişi ideal kilosunu korumaya
çalışmalı.
02- Tek yönlü beslenmeden
kaçınılmalı. Et, süt, tahıl, meyve-sebze ve yağ olmak üzere tüm besin
gruplarından gün içinde tüketilmeli.
03- Günde 5 porsiyon meyve ve 2
porsiyon sebze yemeye dikkat edilmeli.
04- Kanserden korunmada posa
alımının çok önemli. Bu sebeple beyaz ekmek yerine çavdar, kepek veya tam
buğday ekmek yemeli. Kabuklarıyla yenebilen meyveler soyulmadan tüketilmeli.
05- İdeal kilonun korunması
amacıyla, fazla şeker tüketiminden kaçınılmalı.
06- Pişirme yöntemi olarak
fırında veya haşlamayı tercih edilmeli. Kızartmalardan uzak durulmalı,
yemekleri fazla kavurmadan pişirilmeli.
07- Sigara içmemek ve içilen
ortamlarda bulunmamak önemli.
08- Hareketsizlikten
kaçınılmalı. Haftada en az iki gün spor yapılması sağlıklı bir yaşam için
önemli koşullardan.
09- Günde 2-2,5 litre su
içilmeli.
10- Çay ve kahve tüketimi
azaltılmalı. Kahve içerken süt tozu yerine yarım yağlı süt kullanılabilir.
Asitli içecekler, hazır meyve suları gibi şeker içeriği yüksek içecekler
yerine, az şekerli komposto, hoşaf, taze sıkılmış meyve suları içilebilir.
11- Alkolden uzak durulmalı.
12- İçerdiği omega-3 yağ
asidinin olumlu etkilerinden faydalanmak için haftada 2 veya 3 kez balık
tüketimi önemli.
13- Brokoli, karnabahar, lahana
gibi antioksidan içeriği yüksek besinler bol bol yenilmeli.
14- Besinler iyi yıkanmalı.
15- Kızartma yağları tekrar
kullanılmamalı.
16- Doğrudan ateşte pişirilen
yiyecekler haftada en fazla bir gün yenilmeli.
17- Günlük tuz tüketimi 5 gramın
altında olmalı. Salamura, turşu gibi tuz oranı yüksek yiyecekler çok
yenilmemeli.
18- Salam, sosis ve tütsülenmiş
yiyecek gruplarından mümkün olduğunca uzak durulmalı.
19- Gün içinde 2 bardak süt veya
yoğurt tüketimi önemli.
20- Özellikle yaz mevsiminde
direkt güneş ışığından kaçınılmalı.
(Alıntı)
Yorumlar
Yorum Gönder