İman mı, Eğitim mi, Asalet mi Önemli?

İman mı, Eğitim mi, Asalet mi Önemli?

Padişah veziriyle tartışıyor ısrarla eğitimin huy ve asaletten üstün olduğunu söylüyordu. Vezir ise eğitimin önemini inkâr etmiyorum fakat asalet ve huyun önemi daha üstün diyordu.
Padişah “İyi bir kedi bulun, eğitin!” diye emir verdi.
Kısa sürede kedi eğitildi. Padişah büyük bir davete vezirini de çağırdı. Salonun tüm ışıkları söndürüldü.
Eğitilen kedi arka ayakları üzerinde yürüyerek kapıdan girdi. Ön ayaklarında bir tepsi taşıyordu. Tepsinin etrafı; ortalığı ışıtan, mini mumlarla süslenmiş, ortasında da iki küçük kahve fincanı vardı. Davetliler var güçleriyle alkışlamaya başladılar.
Padişah memnun ve gururluydu.
Olacaklara hazırlıklı vezir tam o esnada cebinden bir küçük kutu çıkardı. Kutuyu açarak içindeki fındık faresini kedinin önüne attı. Kedi fındık faresini görünce mumları ve fincanları fırlatarak, yıldırım hızıyla fındık faresinin peşinden koşmaya başladı.
Şu atasözünün önemi ortaya çıktı. “Şapı kaynatmakla olur mu şeker, cinsini bildiğim cinsine çeker!”
Bu defa vezir mutlu ve gururluydu.
-“Size asalet ve huyun önemli olduğunu söylemiştim.” Dedi.
Değerli dostlar bu hikâye eğitimin önemsiz huy ve asaletin de önemli olduğunu göstermez. Belki hayvanlarda huy ve asalet fazla önemli olabilir ama insanda eğitim her zaman birinci derecede önemlidir. Yapılan bilimsel araştırmalar; iyi bir eğitimin, bireye faydalı davranışlar kazandırdığını gösteriyor.
Eğer asalet önemli eğitim önemsiz olsaydı hiçbir okula üniversiteye gerek kalmazdı. Asiller diğer insanlara her zaman egemen olur onları yönetirdi.
Eğitimin önemli olması da huy ve asaletin önemsiz olduğunu göstermez. Her zaman görüyoruz. Çok iyi eğitilmiş profesör olmuş, hoca olmuş, akademik unvanlar kazanmış ama kötülükte sınır tanımayan nice insanlar var. O kadar tahsile rağmen; hem gafil, hem cahil, hem sefil… Tahsil var ama güzel karakter yok, güzel davranış yok, insani değerler yok yok denecek kadar az…
İmana gelecek olursak: İman öyle yüce bir değerdir ki cahiliye döneminde kendi öz kızını; canlı canlı kızgın toprağa gömerken; imanla şereflenince;  bir karıncanın bile hakkı için Allah korkusundan tir titreyen insanlar var. İmanlı insan kimseyi sömüremez. Kimsenin hakkını yiyemez. Birine haksızlık yaptıysa derhal tövbe ederi gider helâllik ister.
Ne diyor bir İslâm büyüğümüz: "İman, insanı insan eder. Belki insanı sultan eder. Öyle ise, insanın vazife-i asliyesi, iman ve duadır. Küfür, insanı gayet âciz bir canavar hayvan eder." (Sözler) O halde imanımızı güçlendirmeye, taklidi imandan tahkiki imana çevirmeye çalışmalıyız.
Bakınız dünyaya egemen olan devlet yöneticilerine… Hepsi de yüksek tahsilli, alabilecekleri en iyi eğitimi almışlar. Ama kurdukları, kurdurdukları terör örgütleriyle masum ve mazlum milletleri kana boyuyorlar. Petrol ve diğer zenginlik kaynaklarını çalmak için ırmak gibi kan döktürüyorlar. Bir de utanmadan allanmadan terörü kınar görünüyorlar.
Pkk, İşid vs. terör örgütlerinin arkasında gizli süper güçler olmasa bu örgütler kaç gün ayakta kalabilirler? Allah’ü Teâlâ’ya yeminler olsun tüm terör örgütleri gariban Müslüman ülkelerin zenginlik kaynaklarını ve topraklarını çalmak için kurduruldu? ABD Irak’ta, Suriye’de üs kuruyor. ABD nere, Irak nere? Adama sormazlar mı? Senin ne işin var orada?
Güya bu süper güçlerin iyi eğitilmiş sözde yöneticileri dünyada temiz çevreden bahsediyorlar.
Hâlbuki dünyadaki karbondioksit CO2 salınımının yüzde seksenden fazlasını G8 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Birleşik Krallık, Fransa, İtalya, Kanada, Rusya) gerçekleştiriyor.
Hani nerde kaldı eşitlik? Nerde kaldı adalet? Nerde kaldı eğitimin faydası?
Dünyanın masum insanlarına kirli hava solutarak onları zehirlemek adalet mi? Hani eğitim faydalıydı? Demek ki ekonomik çıkarlar her şeyin üstünde…
Her insanı Allah’ü Teâlâ yaratmıştır. “Her insan başkalarına zarar vermediği sürece saygıya lâyıktır.” anlayışı hâkim olsa kimse kimseyi sömürmese ne güzel olur! İşte yüce İslâmiyet tam bir adaleti öngörmektedir.
İslâmiyet adaleti esas alıp sömürüye karşı olduğundan Siyonizm ve Batılı Haçlı ülkeler İslâmiyet’e ve getireceği İlâhi düzene düşmandırlar. O sebepten dünyanın her tarafında Müslüman katliamı yapıyorlar.
Müslüman ülkeler uyanır; İslâmiyet’i yaşar, fen bilimleri ve teknolojide de onlardan ileri giderek süper güç olur, dünya siyasetine yön verirse sömürü biter. Dünyaya barış ve adalet gelir.

Muhterem dostlar dünyada Allah’ü Teâlâ’nın hükümlerinin egemen olması dileğiyle… Hoşça kalın, dostça kalın, Allah’ü Teâlâ’ya emanet olunuz efendim! 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)