Hz. Osman’ın Radiyallahü Anh’ın Hikmetli Sözleri -1-

Hz. Osman’ın Radiyallahü Anh’ın Hikmetli Sözleri -1-

            Meleklerin bile hayâ ettiği insan, ilk Müslümanların dördüncüsü ve üçüncü İslâm Halifesi, ashab-ı kiramın öde gelenlerinden Osman ibni Affân Radiyallahü Anh, Fil Vak’ası’ndan altı sene sonra yani 574 yılında Mekke’de dünyaya gelmiştir. Soyu Abdi Menâf’ta Resûlullah Sallallahü Aleyhi Vesellem Efendimiz’le birleşir.

Kureyş kabilesine mensup olup Emevî soyundandır. Annesi Ervâ bint-i Küreyz, Allah Rasûlü’nün halası Beyzâ’nın kızıdır. Hz Osman Radiyallahü Anh

Peygamber Efendimiz Sallallahü Aleyhi Vesellem’in damadı ve üçüncü İslâm Halifesi’dir.

 

001-   Eğer kalblerimiz tertemiz olsaydı (yani tezkiye ve tasfiye sürecinden geçmiş olsaydık), Rabbimizin Kelâmı’na doyamazdık. Ben, Mushaf’a bakmadığım bir günün geçmesini çok çirkin görürüm.

002-   Hz. Osman Radiyallahü Anh şehît edildiğinde, yüzüne çok bakmaktan dolayı Mushaf’ı iyice yıpranmış, bazı yaprakları ise delinmişti.[1]

003-   Kim geceleyin Âl-i İmran Sûresi’nin sonunu okursa ona, geceyi sabaha kadar ibadetle ihya etmiş gibi sevap yazılır.Hata! Köprü başvurusu geçerli değil. (Ali el-Müttakî, II, 304/4066)

004-   İçkiden sakının, çünkü o bütün kötülük ve çirkinliklerin anasıdır… Aman içkiden uzak durun, vallahi îman ile içki mübtelâsı olmak, asla bir arada bulunmaz. Pek yakında birinin diğerini uzaklaştırmasından korkulur. (Nesâî, Eşribe, 44)

005-   Yâni içkiye mübtelâ olmak, tevbe edilmediği takdirde kişinin kalbinden îmânı çıkarıp atar. Tevbe edildiğinde ise îmân, içki içme hastalığını sahibinden uzaklaştırır.

006-   Çocukları para kazanmaya mecbur etmeyin! Siz onları mal kazanmaya mecbur ettiğiniz takdirde hırsızlık yaparlar. San’at sahibi olmayan câriyeleri de kazanca zorlamayın! Zira siz onları kazanca zorladığınız takdirde iffetlerini zedeleyerek kazanmaya çalışırlar. Onların getireceği paraya karşı istiğnâ gösterin ki, Allah da sizi müstağnî kılsın. Size temiz olan yiyecekler yaraşır. (Muvatta’, İsti’zan 42)

007-   Resûlullah Efendimiz’e bey’at ettikten sonra hiç şarkı söylemedim, yalan konuşmadım ve sağ elimle tenâsül uzvuma dokunmadım. (İbn Mâce, Tahâret, 15)

008- Cuma günü imam hutbeye çıkınca susun ve hutbeyi dinleyin! Susan kimse dinlemese de, dinleyen kadar sevap kazanır.

009- Namaz için kâmet getirilince safları düzeltin, omuzlarınız bir hizaya gelsin. Zira safların düzgün tutulması namazı tamamlayan bir unsurdur.

010-   Osman Radiyallahü Anh , safları düzeltmek için vazifelendirdiği şahıslar gelip safların düzeltildiğini bildirmeden tekbir almazdı. (Muvatta’, Cuma)

011-   Şüphesiz Allah Teâlâ, dünyayı, ona meyletmemeniz ve onunla âhiret yurdunu talep etmeniz için yermiştir. Muhakkak dünya fânî, âhiret ise bâkîdir. Fâni olan sizi şımartıp azdırmasın ve bâki olandan alıkoymasın. Siz, bâkîyi fânî olana tercih ediniz! Dünya sonludur, dönüş Allah’adır. Allah’tan korkunuz! (İbn Ebi’d-Dünyâ, Mevsû‘a, I, 77)

012-   Ey Âdemoğlu! Bilmiş ol ki eğer sen kendi nefsinden gâfil olur ve kendin için hazırlık yapmazsan, elbette ki başkası senin için hazırlık yapmaz.

013- Allah’ın huzuruna mutlaka varacağını aklından çıkarma ve bunun için de nefsinin hazırlığını görüp onun için rızık temin et! Sakın bu işi başkasına havale edeyim deme! Selam üzerinize olsun! (Dîneverî, el-Mücâlese ve cevâhiru’l-ilm, II, 73; Ali el-Müttakî, no: 42790)

014- Cennet ile Cehennem arasında bulunsam da hangisine gireceğimi bilmesem, bunu öğrenmeden evvel çürüyüp toprak olmayı isterdim. (Ebû Nuaym, Hilye, I, 60)

015-   “Kulluk; haram helâl sınırlarını muhâfaza etmek, ahdlere vefâ göstermek, mevcûda rızâ göstermek, olmayana da sabretmektir.

016-   “Müttakî bir kulun alâmetlerinden biri de, diğer insanları kurtulmuş, kendini ise helâk olmuş görmesidir.

017-   “En büyük kayıp, sâhibinin âhiret seferi için azık hazırlayamadığı uzun bir ömürdür.

018-   “Kimin, dünya zindanı olursa, o mü’min kabirde rahat eder.

019-   Beyhakî, Şuab, III, 509, el-Esmâ’ ve’s-Sıfât, s. 182; Ali el-Müttakî, II, 287/4022, 316/4110.

020- Allah nasip etmeyeceği şeyin hayalini kurdurmaz.

021- Ben terazi değilim ki yanılma ve hatadan uzak olayım.

022- Bir zorlukla karşılaştığında sabret Çünkü hiçbir güçlük yoktur ki arkasından kolaylık gelmesin.

023- Dünyaya Allah’ın değer verdiği nispette değer veriniz.

024- Mezar dünya duraklarının sonu, ahiret duraklarının ilkidir. Orada azap görenin ilerisi de kötü, iyilik görenin ilerisi de iyidir.

025- Dünya gurur üzerine dürülüp kurulmuştur.

026- Biliniz ki Allah kiminle beraberse o hiçbir şeyden kokmaz Allah kime gazap etmişse onun affını isteyeceği başka kimse yoktur.

027- İyilere dost ol, kötülerden emin olursun.

028- En sonra varacağınız Hak’tan korkun ki, fitne ve fesada düşmeyesiniz.

029- Güzel edep ve şüpheden sakınma o kadar güzeldir ki, bunların bir üçüncüsü yoktur.

030- İnsanların en hayırlısı, günahsız olan ve Allah’ın kitabı ile amel edendir.

031- Cennet mutluluğunu bilerek istirahat edene ve Allah’ı bildiği halde başkasını zikredene hayret ederim.

032- Küçük çocukları kazanca zorlamayın, eğer onları kazanca zorlarsanız hırsızlık yaparlar. Elinde bir sanatı olmayan cariyeleri de kazanca zorlamayın, eğer onları kazanca zorlarsanız zina yaparak istediğiniz parayı getirmeye mecbur olurlar.

033- Ecel erişmeden yapabileceğiniz hayırlı işler için acele ediniz.

034- En akıllı insan; nefsini hesaba çeken, onu iyi idare eden, ölümden sonrası için amel işleyen ve kabir karanlığı için Allah’ın nurundan istifade edendir.

035- Cenâb-ı Hakk dünyayı nasıl yokluğa mahkûm ettiyse, siz de onu bir tarafa atın.

036- Ya bela ve musibetlere sabredersin yahut nedamet edersin.

037- Ey insanlar! Kumar aletlerinden sakınınız. Kimsenin görmediği, vakıf olamadığı işlerinizde Allah’a muhalefetten sakınınız.

038- Geçenlerden ibret alınız, gayretle çalışınız, gafil olmayınız. Hiç bir hareketinize göz yumulmaz.

039- Mizahın başlangıcı ferahlık, sonu kederdir.

040- İlim en faziletli halef, ilimle amel etmek en mükemmel şereftir.

041- Gözü haramdan korumak, ne güzel şehvet perdesidir.

042- Dünyayı terk eden Allah’ın sevgilisi olur.

043- Cenabı Haktan başka hakiki sığınak yoktur.

044- Kişi nefsini ihmal etse de, fakirlik canına tak dese de, gönül tokluğu onu başkalarına muhtaç olmaktan vareste kılar kendisini de güzelleştirir.

045- Dünyanın kasaveti kalbin zulmeti, ahiret tasası kalbin nurudur.

046- Kul, gözleri gördüğü hâlde Allah’ın kendisini âmâ olarak diriltmesinden korksun!

047- Adaletli sultan, şiddeti bol yağmurdan daha hayırlıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)