Feridüddin-i Attâr Kuddise Sirrûh Hazretleri’nden Altın Damlalar…

Feridüddin-i Attâr Kuddise Sirrûh Hazretleri’nden Altın Damlalar…

Kur’ân-ı Kerim ve hadis-i şeriflerden sonra Evliyaullah Kuddise Sirruh Hazerâtının sözleri kalbden gelen İlİm olup, okuma sûretiyle öğrenilmiş değil, Allah’ın lütfuyla olduğundan onlara “Enbiyâ Vârisleri ve Mevlâ’nın Yakınları” denilmiştir.
Evliyâ sözleri şerîatın ince noktalarını aydınlatır. Onların sözlerini dinleyenler, hidâyet ve hikmet bulur, arzûsuna ulaşır, murâdına nâil olur…
Onların sözleri gönülleri aydınlatır, şeytânî vesveseyi def’eder. Dünya hırsını, Allah’tan gayrinin sevgisini gönülden siler. Doğru ve yanlışı ayırır, ölü kalpleri diriltir. Zira Evliyaullah’ın bâzısı Hz. Âdem (Safiyyullah) ahlâkı, bazıları Hz. İbrâhim, Hz. Musâ ve Hz. İsa (Aleyhimmüsselâm) ahlâkı ve niceleri de Hz. Fahr-i Âlem Sallallahü Aleyhi Vesellem ahlâkına sâhiptir.
Bu îtibarla Evliyaullah’ın sözleri sâde hikmet olduğundan Hak Teâlâ’nın feyiz ve inâyetiyle şeytânî düşünceleri def ‘eder ve gönüllere nur verir.
S. Hûd 120. âyet-i celîlesinde: “Yâ Muhammed! Biz, geçmiş peygamberlerin sözlerini sen istifâde edesin Diye naklederiz.” Ve:
Hadis-i Şerîf’te: “Sâlihlerden söz edilen yere rahmet iner, lütfu ilâhî ve affı rabbâni yağar” buyurulmuştur.
İnsan onlardan olmasa da, onlara benzemeğe çalışmalı… Zira bu zamanda erler kaybolmuş, gönül ehli azalmış ve yalancı dâvâ sahipleri başkaldırmıştır.
Cüneyd-i Bağdâdî Kuddise Sirruh, Hz. Şiblî Kuddise Sirruh’a vasiyetinde: “Bir kişiyi hak üzere bulursan eteğine sıkı sarıl; bırakma!…” demiştir… (Hak yolcularını arayan bulur ve onlara uyan kurtulur.)
Erenlerin sohbetiyle, dünya ehli âhiret ehlini unutmaz ve onları sever. Erenlerin sohbeti insanların kalbini dünyadan soğutup, âhirete meyilli kılar ve gönülde Cenâb-ı Hakk’ın muhabbetini ve âhiret kârını çoğaltmağa sebeb olur…
Kur’ân-ı Kerim ve hadis-i şerîflerin şerhi olan hikmetli sözleri toplayıp halkın istifadesine sunmak vacip olmuştur. Hikmetli sözleri hâlis olanları er, erleri aslan eder…
İmam-ı Rabbânî Kuddise Sirruh Hazretleri:
“Allah dostlarından biri bir şahsı kabul etmesinden büyük saâdet yoktur. Allah dostları öyle kimseler ki, onlarla beraber olan, şakî (kötü kimse) olmaz” hadis-i şerîfi evliyaullah hakkındadır” Buyurdu. (Mektubat C. 1, M. 87)
“Fırsat azdır, onu en mühim işlere sarf etmeli. Bu da kalb birliği olanların sohbetiyle mümkündür. Hiç bir şey sohbetin yerini tutamaz. Eshab-ı Rasûlüllah buna misâldir.” (Mektubat C-1, M-120)
“Nakşî büyüklerinin sözleri kalp hastalıklarına devâ, mübârek nazarları mânevî marazlara şifâdır. Bir teveccühleri kırk erbaîne bedeldir, talipleri fenâ işlerden korur, yüce himmetleri dünya batağından alıp, mânen yükseltir” (Mektubat C-1, M-168)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)