Câfer-i Sâdık Rahmetullahi Aleyh Hazretleri’nin, Oğluna Nasihatleri


Câfer-i Sâdık Rahmetullahi Aleyh Hazretleri’nin, Oğluna Nasihatleri

01- Ey oğlum! Vasiyetimi iyi dinle, söylediklerime çok dikkat et! Eğer dikkat edecek olursan, saâdet içinde yaşar, hamd ile ölürsün!
02- Ey oğlum! Allah’ü Teâlâ’nın senin için takdir ettiği rızka razı ol! Allah’ü Teâlâ kendi rızkına razı olanı başkasına muhtaç bırakmaz Gözü başkasının malında olan ise fakir olarak ölür! Taksimatı ilâhîye razı olmayan; Allah’ü Teâlâ’yı kaza ve kaderinde, dilediğini yaratmakta töhmet altında tutmuştur!
03- Kendi kusurlarını küçük gören başkalarının küçük bir kusurunu büyültmüş olur! Her zaman için kendi kusurlarını büyük gör! Başkasının kusurunu küçük görenin gözünde, kendi kusuru büyük görünür!
04- Başkalarına isyanla kılıç çeken, o kılıçla öldürülür!
05- Başkasının kuyusunu kazan, kazdığı kuyuya kendisi düşer!
06- Beyinsiz ahmak insanlarla düşüp kalkan değerini yitirir ve horlanır, hakarete uğrar! Âlimlerle düşüp kalkan hürmet ve saygı görür! Kötü yerlere girip çıkan töhmete uğrar!
07- Lehinde de aleyhinde de olsa, daima hakkı söyle!
08- Koğuculuk yapmaktan sakın, çünkü koğuculuk insanların kalplerine kin ve düşmanlık tohumları eker!
09- Başkasının gizli bir şeyini açığa vuranın, evindeki gizli şeyler herkesçe bilinir.
Kardeşi için kuyu kazan, o kuyuya kendisi düşer.
10- Ahmaklar arasında bulunan horlanır, âlimler arasında bulunan hürmet görür.
11- Ey oğlum, insanlara kızmaktan çok sakın, yoksa sana da kızarlar.
12- Boş iş ve söze karışmaktan sakın, sonra aşağılanırsın.
13- Ey oğlum, lehinde veya aleyhinde de olsa hakkı, doğruyu söyle! Böyle yaparsan herkes seninle istişare eder, fikrini alır.
14- Ey oğlum, arkadaşlık yaptığın ziyaretine gittiğin kimse iyi ahlak sahibi olsun, Kötü ahlakı olanlarla arkadaşlık etme, onlarla görüşme! Çünkü onlar, suyu olmayan çöl, dalları yeşermeyen ağaç, ot bitmeyen topraktırlar.
15- Ey oğlum, Allah’ü Teâlâ’nın kitabını okuyucu, iyilikleri emredici, kötülüğü nehyedici, sana gelmeyene sen gidici, seninle konuşmayana konuşucu ol!
İsteyene ver.
16- Gıybetten koğuculuktan sakın. Çünkü söz taşımak, insanların kalbinde düşmanlığı artırır.
17- İnsanların ayıplarını görme, insanların ayıplarını gören, onların hedefi olur.
18- Bir kimse günah işlediği zaman utanmıyorsa, yaşlandığı zaman pişmanlık duyup kötü işlerinden vazgeçmezse ve tenha bir yerde olduğu zaman Allah’ü Teâlâ’dan korkmazsa, onda hayır yoktur.
19- Takvadan daha güzel azık, susmaktan daha güzel haslet, cehaletten daha yıkıcı bir düşman, yalancılıktan daha şifasız bir hastalık yoktur.
20- Allah-u Teâlâ’nın nimetine kavuşan ve bu nimetin devamlı olmasını isteyen kimse, Allah’a hamd ve şükrünü çoğaltsın. Zira Allah’ü Teâlâ şöyle buyurmuştur;
“Nimetlerimin kıymetini bilir, emrettiğim gibi kullanırsanız, onları artırırım. Kıymetini bilmez bunları beğenmezseniz, elinizden alır şiddetli azap ederim.” (İbrahim; 10)
21- Bir kimse rızkı azaldığı zaman çok tevbe ve istiğfar etsin. Zira Allah-u Teâlâ Nuh suresinde tevbe ve istiğfar edenlerin, günahlarını bağışlayacağını ve rızıklarını artıracağını vaat ediyor.
Bir kimse herhangi bir şeyden sıkıntı görür veya bir belâya uğrarsa: “Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billahil-aliyyil-azim.” desin.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)