Okula Başlarken...


Okula Başlarken...

Aaa, hayııır.. Yine mi okul açılıyor! Birçok çocuk okulun ilk gününde karşılaşabilecekleri yeni şeyler yüzünden kendini gergin, hatta korkmuş hisseder: Yeni öğretmenler, yeni arkadaşlar, belki de yeni bir okul. Neyse ki, bu yeni kaygılar sadece kısa bir zaman sürer. Okul açılışında sizi nelerin beklediğini bilirseniz bu sıkıntıları en aza indirebilirsiniz.  

İlk Gün
Pek çok öğretmen öğretim yılına, o sene boyunca yapacağınız birbirinden güzel şeyleri anlatarak başlar. Bazı öğretmenler öğrencilerine sınıfın önünde kendilerini anlatmaları için fırsat verir.
Ve elbette, birçok öğretmen sınıfta takip etmeniz gereken kuralların üstünden bir kere daha geçer. Bu kısmı iyi dinleyin ki bir şey sormadan önce parmak mı kaldıracaksınız veya sınıfta sakız çiğnemek serbest miymiş öğrenesiniz.
Daha üst sınıflardaki çocuklar okulun ilk gününde büyük ihtimalle sınıflarındaki daha fazla insanı tanıyor olacaklar. Ancak yanınızda oturan arkadaşınızla daha önceden karşılaşmış olsanız bile bunun yeni bir sene olduğunu ve ilk izlenimin çok önemli olduğunu unutmayın. Sınıfınızdaki tanıdığınız ve yeni gelen arkadaşlarınızın hepsine "merhaba" deyin ve arkadaşça davranın. O gün herkes biraz gergin ve heyecanlı olabileceğinden ilk adımı siz atın. Bu hem sizi hem de yeni arkadaşınızı mutlu eder.

Okulunuz Hakkında Ne Hissediyorsunuz?
Eğer yaşıtlarınız gibiyseniz, muhtemelen ilk gününüzde biraz sinirli ve heyecanlı olacaksınız. Midenizde uçuşan kelebeklerle başa çıkabilmek için yanınızda sevdiğiniz bir kaleminizi, saatinizi ya da bileziğinizi getirin. Bu sizi biraz olsun rahatlatacaktır.
Ya okuldan daha birinci günün sonunda nefret ederseniz? Öğretmenler bazı şeylerin düzene girmesi için onlara zaman vermenizi tavsiye ediyorlar. Okul binasına ve okul rutinine alıştıkça muhtemelen kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Eğer birkaç haftanın sonunda da hala aynı şeyleri hissediyorsanız, nasıl hissettiğiniz hakkında mutlaka aileniz ve öğretmeninizle konuşun. Okuldaki rehber öğretmeninizle konuşmak da sizi rahatlatabilir. Okulu sizin için güzel bir tecrübe haline getirmek rehber öğretmeninizin görevidir.

Okul Çantanızı Hazırlamak
Bazı öğretmenleriniz sizden okula gelirken getirmeniz gereken kalem, defter, silgi gibi temel ihtiyaçların listesini hazırlayıp verebilir. İşe bu listeyle başlayın ve size okul hayatınızı kolaylaştırmaya yarayacak sözlük, karnınız kazındığında atıştıracak bir şeyler alabilecek harçlığınız gibi diğer ihtiyaçları da listenize ekleyin.
Okul çantası hazırlamakla ilgili en hayati nokta, çantayı sabah paniğine bırakmadan bir gece öncesinden hazırlamaktır. Akşamdan ertesi gün okulda ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz her şeyi, özellikle de ödevlerinizi hazırlayıp kontrol edin.

Eğer Okulda Hasta Olursanız...
Kimin okulda karnı ağrımamış, ateşi yükselmemiş yahut düşüp dizini kanatmamıştır ki? Sizin başınıza da böyle durumlar geldiğinde hemen öğretmeninize söyleyin. Küçük yaralanmalar ve baş ağrısı gibi durumlarda size okulda yardımcı olabilirler. Eğer doktoru görmeye ya da yatmaya ihtiyacınız olduğunu düşünürlerse de ailenizi ve ilgili kişileri durumdan haberdar edeceklerdir.
Hasta olduğunuzda kaçırdığınız dersleri tamamlamanızda hem öğretmeniniz hem de arkadaşlarınızdan alacağınız ders notları arayı kapatmanıza yardımcı olacaktır. Bundan sıkılırsanız okul kitaplarını okuyabilirsiniz. Ama okumazsanız da üzmeyin tatlı canınızı. Okul bekleyebilir, önemli olan sizin sağlığınızdır.

Güzel Bir Okul Yılı İçin Öneriler
• İyi uyuyun ki sınıfta ayık kalabilesiniz.
• Dengeli bir kahvaltı edin ki ihtiyacınız olan enerjiyi alabilesiniz.
• Arada bir kendinizi kötü hissetmeniz normal olmakla beraber, okula her zaman pozitif bir enerji ve tavırla gitmeyi deneyin.
• Okulda gösterebileceğiniz en yüksek çabayı gösterin.
• İyi çalışma alışkanlıkları edinin. Bu görevlerinizi yazmanız ve ödevlerinizi zamanında yapmanız anlamına gelir.
• Sınıf içindeki dışındaki görevleriniz için kendinize zaman verin. Anlamadığınız bir şey olduğunda öğretmeninize sorun.
• En zor durumlarda bile espri duygunuzu kaybetmeyin. Hayata hep gülümseyen tarafından bakın olayların komik yanlarını bulmaya çalışın. Bu hem okuldaki günlerinizi hem de hayatınızı güzelleştirecektir.

Kaynak: Kim Rutherford, www.kidshealth.org

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)