Bu Kış Günü Üzüm Olur mu?

Bu Kış Günü Üzüm Olur mu?

Aziz Mahmud Hüdayinin yükselmesi bazı talebelerin kıskançlığına yol açtı. Durumu sezen Üfteda Hazretleri Aziz Mahmut Hüdayinin büyüklüğünü göstermek istedi.
O sırada mevsim kış idi. Dışarıda kar yağıyor ve fırtına esiyordu. Hazreti Üfteda talebeleri ile yemek yiyordu. Sofraya pilav konulunca Üfteda Hazretleri:
"Şimdi bağdan taze kopmuş üzüm olsa bu yemekle ne güzel giderdi." dedi.
Bu söz üzerine talebeler içlerinden "Bu kış günü bağda üzüm ne gezer?" dediler. Aziz Mahmud Hudayi de kendi kendine madem hocam söyledi mutlaka bir hikmet vardır diyerek ayağa kalktı ve müsaade ederseniz ben getireyim dedi.
Bursa’nın Çekirge mevkiindeki bağa gitti. Bağ karlar altında idi. Asma çubuğunun üzerinden karları temizlediğinde salkım salkım üzümlerin olduğunu gördü. Hemen sepetini üzümlerle doldurdu. Sepeti omzuna alıp Üfteda Hazretlerinin yanına giderken bir çukura düştü. Çıkmaya uğraştı ama çukurdan bir turlu çıkamadı. Aklına Üfteda Hazretleri gelince ondan yardım isteyeyim dedi.
"İmdat ya mübarek hocam!" der demez çukurun başından:
"Ey Mahmud uzat elini" sesleri yükseldi. Yukarı çıktığında kimse yoktu. Doğruca Üfteda Hazretlerinin yanına gitti.
Üfteda Hazretleri hala sohbet adıyordu. Mahmudun sepetindeki üzümleri gören herkes çok şaşırdı.
Üfteda Hazretlerine Mahmut olanları anlatınca Üfteda Mahmuda yardım edanin Hızır aleyhisselam olduğunu söyledi. Talebeler hocaları Üftadenin Allah katında yüksek bir veli olduğunu ve Azız Mahmud Hüdayinin hocalarına olan teslimiyetini bir kere daha anladılar.
(Alıntı)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)