Tavuk ve Hindi Tüketmek İçin 10 Sebep
Tavuk
ve Hindi Tüketmek İçin 10 Sebep
Dünyada yapılan
araştırmalar gösteriyor ki tavuk ve hindi eti sağlıklı ve dengeli beslenme,
bedensel ve zihinsel gelişim için tüketilmesi gereken hayvansal protein
kaynaklarının başında geliyor.
Kısa lifleri nedeni ile
kolay sindirilen, besin maddelerini yüksek düzeyde içeren beyaz et, yalnız
sağlıklı mutfaklar için değil diyetetik hastane mutfakları için de ideal bir
gıda maddesidir.
Özellikle derisiz göğüs
eti düşük kolesterol seviyesi ile son derece cazip bir besin.
İşte B2, B6, B12 gibi
vitaminlerce oldukça zengin ve bazı mineraller yönünden de sağlıklı beslenme
için avantajlı bir gıda maddesi olan tavuk ve hindi etini yemek için 10 sebep:
1.
Doğal anti-depressant
Hindi etine benzer
olarak piliç etinde de triptofan adı verilen amino asid içeriği yüksektir. Koca
bir kase tavuk suyuna çorbayı içtiğinizde rahatlamanızı sağlayan bu maddedir.
Depresif, huzursuz hissettiğinizde, içtiğiniz bu çorba, beyninizdeki serotonin
seviyesini yükselterek moralinizi yüksek tutmanızı, stresinizi azaltmanızı ve
rahat uyku uyumanıza yardımcı olur.
2.
Sağlıklı yaşamak için gerekli
Göğüs eti tüketerek,
kalp hastalığına neden olan homositin isimli amino asidi baskı altına alabilir
ve kontrollü seviyede kalmasına yardımcı olabilirsiniz.
3.
Göz için faydalı
Piliç ve hindi eti, A
vitamin grubundan gelen retinol, alfa ve beta karotenler ve lisopen zenginidir.
Tüm bu maddeler, sağlıklı bir göze sahip olmanız için gereklidir.
4.
Zengin fosfor kaynağı
Piliç ve hindi eti
fosfor açısından zengindir. fosfor, diş ve kemikleri güçlendirdiği gibi böbrek,
akciğer ve merkezi sinir sistemi fonksiyonunu destekleyen vücudumuz için çok
gerekli bir mineraldir.
5.
Bolca Selenyum
Piliç ve hindi etinde,
metabolik performansı etkileyen gerekli bir mineral olan selenyum bolca
bulunur. Bir başka değişle; insan vücudundaki tiroid, hormon, metabolizma ve
immün (bağışıklık) fonksiyonlarını etkiler, düzgün çalışmalarını sağlar.
6.
Metabolizmayı güçlendirir
İçeriğindeki B6 Vitamini
(veya B vitamini kompleksi) enzimleri ve “metilasyon” olarak bilinen metabolik
hücre tepkimelerini cesaretlendirir. Yani; piliç ve hindi eti tükettiğinizde
kan damarlarınızın sağlıklı kalmasını, enerji seviyenizi yükseltmenizi ve
metabolizmanın kalori yakmasını sağlar. Böylece kilonuzu ve hareket seviyenizi
sağlıklı bir düzeyde tutabilirsiniz.
7.
Zayıflamak için ideal
Yağsız et arıyorsanız
derisiz göğüs eti eşsiz bir diyet aracıdır. Az yağlı protein kaynağı olan piliç
ve hindi etindeki protein, kas gelişimini sağlar. Böylece vücudun sağlıklı
gelişimini destekler ve kilo vermenize yardımcı olur.
8.
Niasin içeriği zengin
Birçok gıdada
bulamayacağınız ancak vücudumuz için elzem niasin içeriği açısından piliç ve
hindi eti çok önemlidir. Niasin, kansere ve genetik (DNA) diğer hasarlara karşı
savunma geliştiren özel bir B vitamini türüdür.
9.
Sağlıklı bir doku gelişimi için faydalı
Piliç ve hindi eti
ciğerinin içeriğindeki B2 vitaminleri sayesinde deri problemlerinizi hızlı bir
şekilde azaltacağını ve kuru ve hasara uğrayan derinizi iyileştirir. Ağızda
çıkan aftlardan, genellikle kış aylarındaki dudak çatlamalarından ve kuruyan
cildinizden şikâyetçiyseniz faydasını hızlı bir şekilde görebilirsiniz.
10.
Kemik erimesini önler
İleri yaşlara yaklaşıyor
ve osteoporoz ve artrisit gibi kemik erimesi ve eklem iltihabı
rahatsızlıklarından şikâyet ediyorsanız, içerdiği proteinin etkisi ile piliç ve
hindi eti yiyerek kemik erimesine karşı önlem alabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder