Vücudun Su Tutmasını Engellemek
Vücudun Su Tutmasını
Engellemek
Vücutta
su tutulması, dolaşım sistemi dâhilinde vücudumuzda dolaşan sıvıların damar
dışına çıkarak doku veya cilt aralarındaki boşluklarda birikmesine yani ödem
oluşmasına deniyor. Vücudun su tutmasını ve ödem oluşumunu engellemek için bazı
yöntemler bulunuyor.
1. Sodyum tüketmekten kaçının
Vücudunda
ödem oluşan kişilere verilen ilk tavsiye en büyük sodyum kaynağı olan tuz
kullanımını azaltmak oluyor. Sodyum vücuttaki suyun sabit kalmasına neden
oluyor. Ne kadar çok sodyum tüketilirse vücuttaki su tutulma miktarı da o kadar
artıyor. Sodyum sadece tuz ile sınırlı değil. Tüm işlenmiş etler, konserve
gıdalar, soya sosu gibi birçok gıda da sodyum içeriyor.
2. Magnezyum tüketiminizi arttırın
Magnezyum
tüketimini arttırmak su tutulmasını azaltmaya yardımcı oluyor. Yapılan bir
araştırmaya göre özellikle adet öncesi dönemdeki kadınların günde 200 gram
magnezyum içeren bir gıda tüketmesi ödemin azalmasına yardımcı oluyor. Ceviz,
yemişler, tam tahıllılar, bezelye ve ıspanak magnezyum açısından zengin
yiyecekler. Magnezyum bunun haricinde kapsül formunda besin takviyesi olarak da
tüketilebiliyor.
3. B6 vitamini tüketin
B6
vitamini suda çözülen ve doğal olarak birçok yiyecekte bulunan bir vitamin
çeşidi. "Journal of Caring Sciences" isimli yayındaki bir
araştırmada, B6 vitamini takviyesi alan kadınlar adet öncesi ve adet döneminde
yaşanan ağrı ve ödem gibi sorunların büyük bir kısmında azalma olduğunu
söylemişler.
4. Potasyum yönünden zengin gıdalarla beslenin
Potasyum
vücuttaki hücre, doku ve organların düzgün çalışmasına destek olan faydalı bir
mineral. Bunun yanı sıra kalp sağlığı için de oldukça yararlı olan potasyum
vücutta su tutulmasını ve ödem oluşmasını engelliyor. Bunu vücuttaki sodyum
miktarını düşürerek ve vücuttaki idrarı arttırarak başarıyor. Potasyum yönünden
en zengin gıdalar muz, kayısı, pancar ve Brüksel lahanası.
5. Karahindiba tüketin
Genellikle
eklem ağrılarından egzamaya kadar bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan
faydalı bir bitki olan karahindibanın idrar söktürücü özelliği de bulunuyor.
Karahindiba yaprağının özü tüketildiğinde idrar söktürücü özelliğinin daha da
arttığı biliniyor. Bu sebeple daha fazla idrar vücuttan atılacağı için su
tutulması da azalmış oluyor.
6. İşlenmiş karbonhidratlardan uzak durun
Başta
şekerli hamur işleri olmak üzere işlenmiş karbonhidratlar tüketildikten kısa
süre sonra kan şekerinin aniden yükselmesine neden oluyor. Kandaki insülin
seviyesi yükseldiğindeyse böbreklerde emilen sodyum miktarı daha da artıyor bu
da vücutta suyun tutulması anlamına geliyor. Bu sebeple şeker ve beyaz unla
hazırlanan gıdalardan uzak durmakta fayda var.
Yorumlar
Yorum Gönder