Sermayesi Eriyen Adam!

Sermayesi Eriyen Adam!

Cenâb-ı Hak buyuruyor:
            “…Ne hayır işlerseniz Allah onu bilir. “Ey müminler! Ahiret için! azık edinin. Bilin ki azığın en hayırlısı takvâdır. Ey akıl sahipleri! Benden (emirlerime muhalefetten) sakının.” (Bakara, 197)
Rasûlullah (sav) buyuruyor:
"İnsanoğlu öldüğü zaman bütün amellerinin sevabı da sona erer. Şu üç şey bundan müstesnadır:
1- Sadaka-i câriye,
2- İstifade edilen ilim,
3- Kendisine dua eden hayırlı evlat." (Müslim, Vasiyyet 14. Ebû Dâvûd, Vasâya 14; Tirmizî, Ahkâm 36; Nesâî, Vasâyâ 8) 
Eski zamanlarda, içecekleri ve bazı yiyecekleri korumak için, dağlardan buz kesilir, dağarcık veya kırbalara konur pazar yerlerinde satılırdı. Buz parçası sıcağı görür görmez erimeye başlardı. Sıcak bir yaz gününde, Cüneyd-i Bağdadi Rahmetullahi Aleyh, talebeleriyle şehirde dolaşırken, böyle bir buz satıcısına rastladı.
Satıcı: “Sermayesi eriyip giden şu adama acıyın, merhamet edin! Buzlarımı erimeden alın!” diye bağırıyordu.
Satıcının bu sözlerini işiten Cüneyd-i Bağdadi Rahmetullahi Aleyh aniden fenalaşarak bayıldı. Yanındakiler, kendisini gölgelik bir yere taşıdılar ve saatler sonra kendisine geldiğinde bayılma sebebini sordular.
Cüneyd-i Bağdadi Rahmetullahi Aleyh satıcının eriyip giden buzlarında kendi hayatının eriyip gittiğini görmüştü. Satıcı küçük sermayesinin ziyan olmaması için çırpınıp duruyordu.
Cüneyd-i Bağdadi Rahmetullahi Aleyh ise keşke biz de satıcı kadar gayretli olsak da ömür sermayemizi hakkıyla değerlendirsek diyordu.
            Değerli kardeşlerim, şu "boş laflar"a hepimiz şahit olmuşuzdur.
            -Gel biraz çene çalalım,
            -İftara daha çok var, biraz vakit öldürelim.  
            -Amaç vakit geçsin!
            İnanın böyle lafları çok duymuşuzdur. Vakit geçirmek istersen faydalı kitap oku! Allah’ü Teâlâ’yı zikret! Biraz Kur’an-ı Kerim oku! Gömleğini ütüle! Çiçekleri sula! Bir dua, bir Hadis-i Şerif veya sure ezberle! Birisine bir şey öğret! O kıymetli vaktini değerlendirmek için sayısız yararlı iş var. Bir şiir ezberle! Boş kalan insana şeytan tebelleş olur. Hiç günaha girmeseler dedikodu, gıybet yaparlar… Şeytan onlara günah işletir. Vaktin yeterli ise hastanede hastaları, mezarlıkta ölüleri ziyaret et, ibret al! Hasta ve mezarlık ziyaretleri kalp gözünün açılmasına sebep olur! 
            Peki, kıymetli ömrünü maç için statlarda, müzik için salonlarda, kumar için kumarhanelerde vs diğer yerlerde geçirenlere ne demeli? Allah’ü tealâ hepimizi gafletten uyarsın! Kıymetli ömrünü en iyi değerlendirenlerden eylesin!
Hoşça kalın, dostça kalın, Allah’ü Teâlâ’ya emanet olun efendim!

(Bu yazıda alıntılar vardır)
                                                                                              Yaşar AKKAŞ

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Esmaül Hüsna (Arapça- Türkçe) دُعٰٓاءُ اَسْمٰٓاءُ الْحُسْنٰى

Uzun Ömür İçin Dua

Şifa Salavâtı (Salavâtı Tıbbil Kulubi/Salâvatı Tıbbiye)